Testovi mobitela

NOKIA Lumia 720

Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720 Lumia 720
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 02-2013
Vrsta uređaja Smartphone
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 127,9 x 67,5 x 9
Masa uređaja (g) 128
Zračenje (W/kg) 0,76
Operativni sustav Windows Phone 8
Chipset Qualcomm MSM8227
Frekvencija procesora 1,00 GHz
Broj jezgri procesora 2
Grafički procesor Adreno 305
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 4,3
Rezolucija ekrana 480 x 800
Tehnologija ekrana IPS
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Vrsta ekrana osjetljivog na dodir IPS LCD
Pikseli po inču (ppi) 217
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Interna memorija telefona 8 GB
RAM memorija 512 MB / 0 MB
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 64 GB
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 6,1 megapiksela (2848 x 2144)
Rezolucija prednje kamere 1,3 megapiksela (1280 x 1024)
Bljeskalica LED
Autofokus Da
Stabilizacija slike Ne
Rezolucija video snimanja 1280 x 720
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
UMTS (3G) Da
HSDPA / HSUPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100
LTE (4G) Nema
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
NFC Da
WLAN WiFi 802.11 b/g/n
WiFi hotspot Da
DLNA Da
Flash Ne
HTML5 Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 2000
Vrijeme razgovora 2G (h) 23
Vrijeme čekanja 2G (h) 520
Vrijeme razgovora 3G (h) 13
Vrijeme čekanja 3G (h) 520
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Ne
3,5 mm ulaz Da
USB microUSB 2.0
HDMI Nema
MHL Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija A-GPS, GLONASS
Organizator Da
Dodatno SNS integracija, Google aplikacije
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 48
Vrijeme uključivanja kamere (s) 2
Trajanje baterije u praksi (dana) 2
Dužina kabela punjača (cm) 118
Gdje kupiti
Cijena 2.899 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Upotpunjavanje redova
Autor: Ilija Gavrić

Na test nam je stigao model Lumia 720. Kao što se već iz brojčane oznake može naslutiti, ovaj se model smjestio između veće Lumije 820 i manje Lumije 620.

Kao i druge modele iz Lumia x2x serije i ovaj je model pokretan operativnim sustavom Windows Phone 8. Kakav se pokazao novi Nokijin adut te razlike u odnosu na „broj veći i broj manji“ model, pročitajte u nastavku testa/recenzije.

Sadržaj pakiranja

Nokia Lumia 720 dolazi zapakirana u kutiji, kakvu možete vidjeti i kod svih drugih Lumia modela. Što znači da ćete na prednjoj strani vidjeti uređaj u svim dostupnim bojama. U kutiji dobivate uređaj, punjač, USB kabel (dužine 118 cm), in-ear slušalice, upute i iglu za vađanje microSIM i microSD kartica. Uređaj dolazi u 5 boja (plava, crna, žuta, bijela i crvena), a mi smo na testu imali potpuno crni model.

Ergonomija, dizajn i izrada

Kako smo već spomenuli, na test nam je došla potpuno crna Lumia 720, koja ovom uređaju daje određenu dozu elegancije. No ukoliko želite malo „veseliji“ izgled mobitela, onda se možete odlučiti za neku od drugih boja. Ovdje trebamo napomenut, kako Lumia 720, za razliku od drugih modela iz serije, nema mogućnost promjene stražnje maske.

 

Lumije 620 i 820, premda su imale mogućnost izmjene maski, djelovale su jako čvrsto spojene, a dojam s modelom 720 je jednak. Sam uređaj je i kompaktno napravljen, bez ikakvih cvrčaka. Premda je stražnja strana plastična, mobitel nije toliko jako klizav kao Lumia 820 (s maskom u boji).

 

S prednje strane uređaja smjestio se 4,3“ ekran WVGA rezolucije , dok su se ispod ekrana smjestile tri kapacitivne tipke (nazad, Windows tipka, pretraživanje). Kapacitivne tipke imaju bijelo pozadinsko osvjetljenje te su dosta velike i dosta razmaknute jedna od druge. Iznad ekrana su se smjestili zvučnik i prednja kamera.

 

Isto kao i kod ostatka serije, sve se fizičke tipke nalaze na desnoj strani uređaja. Krenuvši odozgora prema dolje tu su tipke za pojačavanje/stišavanje zvuka, tipka za paljenje i tipka za kameru.
 

Na gornjoj strani uređaja, na lijevoj strani nalazi se utor za slušalice, a na desnoj strani utor za microSIM karticu. Utor se zatvara s nosačem u koji se stavlja microSIM kartica. S lijeve strane uređaja nalazi se utor za microSD karticu, dok se s donje strane nalaze utor za USB kabel i mikrofon.

Na stražnjoj strani se nalazi 6,1-megapikselna kamera i pored nje LED bljeskalica. Po sredini stražnje strane se nalazi Nokia natpis, a pri dnu se nalazi vanjski zvučnik. Iznad zvučnika su vidljive tri točke, na koje se spaja oprema za bežično punjenje.

 

Nokia Lumia 720 je teška 128 grama, a dimenzije su 127,9x67,5x9 mm. To je svega jedan gram više, te je 12 mm viša, 5 mm šira, ali i 2 mm tanja od Lumije 620. Ali, treba imati na umu da Lumia 720 ima 0,5“ veći ekran. Od „brojčano“ većeg brata (Lumia 820), ovaj mobitel je 4 mm viši, 1 mm uži i skoro 1 mm tanji. Sami rubovi uređaja su manje zaobljeni nego kod bratskih modela.
 

Upravo radi nešto manje debljine, Lumia 720 jako dobro leži u ruci. Bilo da imate veću ili manju ruku, uređaj će lijepo leći u ruci. Također, sve dijelove ekrana ćete bez problema dosegnuti ako mobitel koristite s jednom rukom.

Ekran i tipkovnica

Nokia Lumia 720 ima 4,3“ ClearBlack ekran rezolucije 800x480 piksela (~217 ppi), što je jednako Lumiji 820, no izrađen je u IPS LCD tehnologiji (820 ima AMOLED ekran). Ekran jako dobro reagira na dodir, kao i na zakretanje zaslona. Premda smo u eri kada mobiteli imaju HD ili FullHD ekrane i više od 300 ppi, smatramo kako je ovaj sasvim dovoljan za svakodnevno korištenje. Vidljivost po danu je dobra, a nemamo prigovora ni na kutove gledanja.

 

Tri kapacitivne tipke, koje su smještene ispod ekrana imaju bijelo pozadinsko osvjetljenje, te su dovoljno razmaknute pa nećete imati problema da slučajno stisnete krivu tipku. Također, tipke imaju i vibracijski odziv.

 

Tipkovnica za pisanje poruka i pozivanje, isto kao i kod svih drugih WP 8 uređaja, nema vibracijski odziv već samo zvučni. Tipkovnica za pisanje poruka je standardna i bez ikakvih dodatnih simbola na slovima. Tipke su uske, a razmak među njima je malen pa je potrebno malo vremena da se naviknete na pisanje s njima.

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Sami broj ovog modela, tj. oznaka 2 označava da Lumia 720 dolazi s  operativnim sustavom Windows Phone 8. Ono po čemu ovaj sustav postaje poznat su „živi tileovi“ (pločice), koje je moguće postaviti na početni zaslon i podešavati po veličini. Pored same veličine tih pločica, možete promijeniti i njihovu boju pa tako malo „osvježiti“ izgled početnog ekrana.

 

Iznad pločica se nalaze ikone za signal, bateriju, wi-fi, gps i sat, no ikone su skrivene i otkrivaju se dodirom na gornji dio ekrana. Sam izbornik nije previše uzbudljiv. Sve ikone su poredane abecednim redom, te ih ne možete razmještati.

 

Lockscreen ja jako jednostavan i nema mogućnost postavljanja nikakvih prečaca. Na lockscreenu možete promijeniti pozadinu i dodati koje obavijesti da vam se prikazuju na njemu.

 

Nokia Lumia 720 posjeduje također i „dječji mod“ koji je moguće uključiti i tako ograničiti korištenje mobitela djeci. Ako je dječji mod aktiviran, dostupna su dva lock screena. Prvi se odnosi na normalno korištenje i kad želite ući na početni ekran potrebno je unijeti lozinku (ako je postavljena), dok se u dječji dio može pristupiti bez šifre.

 

Više o samim prednostima i nedostacima, kao i mogućnostima WP 8 operativnog sustava možete pročitati u testovima Nokije Lumie 620, Lumije 820, Lumije 920, te HTC Windows Phone 8S i 8X uređaja.

 

Premda bi mnogi pri samom pogledu na specifikacije uređaja rekli kako je hardver slab i da će uređaj zastajkivati u radu, tome nema traga. Lumia 720 odrađuje sve zadatke jako dobro i fluidno. Možemo slobodno reći da je WP 8 operativni sustav jako dobro optimiziran i za rad na uređajima s manje RAM-a. Vrijeme paljenja uređaja do hvatanja signala (s unošenjem PIN-a) je oko 48 sekundi.

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik kod WP 8 uređaja se zove „Osobe“  te je tu moguće naći sve informacije o kontaktima. Kontakti su poredani abecednim redom, a moguće ih je i dodatno sortirati u grupe ili pogledati nedavne kontakte. Također, sve kontakte je moguće i sinkronizirati s raznim računima (Gmail, Hotmail, Facebook i sl).

 

Kada otvorite jedan kontakt, odmah imate uvid u sve informacije te ako ste te pozvali s nekom društvenom mrežom i dodatne informacije (statuse, slike, objave ).

 

Sama aplikacija za pozivanje je na prvi pogled „drugačije“ koncipirana. Kada ju pokrenete, otvore vam se zadnji pozivi (koji su poredani kronološki), a da bi unijeli broj potrebno je stisnuti na ikonu tipkovnice pri dnu ekrana. Na žalost, WP 8 uređaji ne posjeduju „pametno biranje“ (tj. da počnete unositi ime kontakta ili broj te ga tako nađete u imeniku).

 

Kvaliteta poziva je jako dobra, te nismo primijetili nikakve šumove tijekom razgovora. Zvuk u slušalici je dovoljno glasan, dok je na vanjskom zvučniku zvuk malo tiši nego bi očekivali.

E-mail i poruke

SMS poruke su podijeljene na dva ekrana, tj. na poruke prema nekom kontaktu, a drugi ekran se odnosi na popis kontakata koji su trenutno aktivni na nekoj društvenoj mreži.
 

Na uređaju se nalaze 2 aplikacije za e-mail. Google mail je namijenjena za Gmail te omogućava pristup svim mapama vašeg računa. Sama aplikacija je jednostavna za korištenje. Pored nje, tu je i Hotmail aplikacija u kojoj možete dodavati druge mail račune (POP ili IMAP).

Procesor, memorija

Testirana Nokia Lumia 720 pod „haubom“ dolazi s istim specifikacijama kao i Lumia 620. To znači da posjeduje Dual-core Snapdragon S4 1 GHz procesor, uparen s 512 MB RAM-a. Već smo ranije spomenuli da je uređaj jako fluidan, a i stabilan te će zadovoljiti većinu korisnika i obavljati normalno sve što od njega očekujete. Jedino gdje bi mogao „zaštekati“ je kod igranja zahtjevnijih igrica.
 

Uređaj posjeduje 8 GB interne memorije, od čega je korisniku dostupno oko 5,2 GB. No, kome to nije dosta, tu je i utor za microSD kartice do 64 GB.

Benchmark test

Benchmark testiranje WP 8 uređaja odrađujemo pomoću aplikacije MultiBench 2. Možete ju besplatno skinuti iz „trgovine“. Nokia Lumia 720 je ostvarila sljedeće rezultate: CPU = 11,474 , Data = 16,136, Memory = 01,889 , Graphics = 32,117. Rezultati su u usporedbi s Lumijom 620 neznatno slabiji.

Baterija i trajanje

Nokia Lumia 720 dolazi s 2000 mAh baterijom, za koju deklariraju do 520 h u stanju pripravnosti, odnosno do 23 h 20 min razgovora. Uz umjereno korištenje i povremeno spajanje na Internet, možete očekivati da baterija potraje čak i dva dana. Ukoliko ste konstantno spojeni na net, te surfate netom, igrate igrice i iskorištavate mogućnosti mobitela, Lumia 720 će bez problema izgurati čitav dan. Drago nam je da je Nokia ugradila malo jaču bateriju.

Multimedija, FM radio, glazba

Preglednik fotografija je isti kao i kod svih drugih WP 8 uređaja. Fotografije su podijeljene na 3 ekrana. Prvi ekran nudi mogućnost pregledavanja sljedećih kategorija: snimke kamere, albumi, datum, osobe. U grupi Albumi moguće je pregledavati fotografije snimljene s mobitelom ili fotografije s vašeg Facebook korisničkog računa.
 

Lijepi detalj je da se u pozadini preglednika fotografija vrte sve fotografije koje se nalaze na uređaju.

 

Glazba i video su spojeni u jednoj aplikaciji. Ona također nudi tri ekrana (zbirka, povijest i novosti u kolekciji). Kompletan popis glazbe dobivate odabirom na glazbu u zbirci.
 

Glazbu je moguće pregledavati prema: izvođačima, albumima, pjesmama, žanru, itd. Također, možete i sami napraviti svoj popis pjesama. Lumia 720 podržava i nekoliko formata videozapisa (3gp, mp4, wmv, m4v).
 

Prilikom reprodukcije zvuka na vanjskom zvučniku, zvuk je dosta glasan (puno glasniji nego prilikom razgovora).
 

Kao i druge Lumije, tako i ova ne posjeduje FM radio, radi ograničenja samog operativnog sustava.

Fotoaparat i video

Nokia Lumia 720 dolazi sa 6,1 megapikselnom kamerom s LED bljeskalicom. Kamera se pokreće pritiskom na tipku na desnoj strani uređaja. Kamera je spremna za snimanje/fotografiranje za 2 sekunde. Korisničko sučelje je jednostavno i traži malo navikavanja (pogotovo ako dolazite s Androida).

 

Moguće je promijeniti neke postavke poput: scene (automatski, krupni plan, noć, noćni portret, sport, pozadinsko osvjetljenje), ISO, ekspoziciju, balans bijele boje (automatski, oblačno, dnevno svjetlo, neonsko svjetlo, svjetlo žarulja), omjer (16:9, 4:3), pomoćno svjetlo za fokusiranje, način rada bljeskalice (isključeno, uključeno, automatski). Stražnja kamera omogućava i snimanje 720p videa, a može se podesiti balans bijele boje, kontinuirani fokus te rezolucija (720p ili WVGA).

Prednja kamera ja VGA i omogućava snimanje video zapisa.

 

Kvaliteta fotografija je malo bolja nego kod Lumije 620 (prvenstveno radi većeg otvora blende), te su fotografije zadovoljavajuće. Kontrasti su dobri, a uzvrat boja je vjeran. Prilikom testiranja uočili smo da su u određenim uvjetima slike malo blijede te nekad malo duže fokusira.

Video kamera snima HD video pri 30 sličica u sekundi.

 

Fotografirano s Nokijom Lumia 720:

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1380733403.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1380733533.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1380733587.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

Kako je već postalo standardno, Lumia 720 podržava skoro sve načine povezivanja, što podrazumijeva i NFC tehnologiju, ali joj nedostaje LTE. Pošto se radi o WP 8 uređaju, na Lumii 720 ćete naći predinstaliran Internet explorer, koji na žalost nema podršku za flash te nema text reflow opciju.

Navigacija

Nokia Lumia 720 dolazi s Here maps aplikacijom te Here Drive aplikacijom. Maps aplikacija radi kao i Google Maps te nudi tekstualne upute do odredišta. Ako vam treba i glasovna navigacija, tu je Here Drive koja ima mogućnost skidanja uputa na hrvatskom i to besplatno. Sama glasovna datoteka je veličine oko 3,8 MB.

Uredski paket

Kako se i očekuje od Windows Phone 8 uređaja, Lumia 720 dolazi s mobilnom verzijom Microsoft Officea. Pomoću njega možete besplatno pregledavati i uređivati Office dokumente (bilo da su tipa *.doc ili *.docx ili *.xlsx). Sa SkyDriveom možete sinkronizirati dokumente s računalom.
 

Kalkulator u vertikalnom položaju nudi osnovne funkcije, dok u vertikalnom položaju nudi dodatne opcije, poput zagrada, korijena, potencije i sličnih funkcija.

Organizator i alarm

Organizator ne nudi ništa posebno, tj. imamo kalendar koji je moguće sinkronizirati, One Note aplikaciju koju je također moguće sinkronizirati sa SkyDriveom. Kalendar se može pregledavati po mjesecu ili po danu. Što se alarma tiče, moguće ih je postaviti više i odabrati kojim danom da se ponavljaju.

Aplikacije i igre

Nokia Lumia 720 dolazi s nekoliko predinstaliranih aplikacija. Pored Here Maps i Drive aplikacija, te Microsoft Officea, trebamo spomenuti i „Novčanik“, pomoću kojeg je moguće plaćati na prodajnim mjestima (pomoću NFC-a). Također, uređaj dolazi i s aplikacijom „Pametna fotografija“ koja snimi 4 fotografije te daje mogućnost odabira najbolje. A tu je i „Panorama“ za fotografiranje panorame. Na žalost, Lumia 720 ne dolazi s Here City Lens aplikacijom (s kojom dolaze druge Lumije), ali ju je moguće skinuti iz „trgovine“.


Aplikacija je velika 4 MB i preporučujemo ju. Za rad ove aplikacije je potrebno uključiti mobilni Internet i usmjeriti kameru u smjeru u kojem se krećete. Na ekranu se pojavljuju točke interesa u vašoj blizini, bolje rečeno oko vas. Jer kako se okrećete, tako se mijenjaju i točke interesa. Igre se nalaze u folderu „igre“ gdje imate mogućnost skidanja demo igrica i učlanjivanja u Xbox live pomoću kojeg možete dijeliti svoje rezultate ili komunicirati s prijateljima. Aplikacije i igrice su podijeljene po kategorijama (najbolje besplatne, nove, najbolje uz plaćanje, najbolje ocijenjene, zbirke).

Cijena za Nokiju Lumia 720

Nokia Lumia 720 je dostupna po cijeni od 2.899 kn (rujan 2013.), što je 100 kn manje od Lumije 820.

Cool faktor

Mobitel nema neki posebni cool faktor po kojem bi se isticao u masi drugih mobitela.

Zaključak

Nokia sa svojim novim modelom Lumia 720 upotpunjava rupu između modela 620 s 3,8“ ekranom i jačeg 820 s 4,3“ ekranom. Osobnog smo mišljenja da je Lumia 720 zapravo križanac između ta dva modela. Hardver je od slabijeg modela uparen s ekranom od većeg modela i kamerom koja se smjestila negdje između. Nekako smo mišljenja da je ovaj model trebao imati 4“ jer bi se time više distancirao i od modela 620 i od 820. Najveća razlika između spomenutih modela je u kućištu (veličini, točnije rečeno debljini) te nemogućnosti promjene stražnje maske.
 

Lumia 720 je dobar uređaj, dobrih karakteristika, no veći uspjeh bi mu mogla spriječiti relativno mala razlika u odnosu na ipak nešto jaču Lumiju 820.

 

Plus

+ Nokia aplikacije za navigaciju

+ baterija

+ manja masa i manja debljina (u odnosu na 820 i 620)

 

Minus

- nedostatci Windows Phone 8 OS-a

- lockscreen bez mogućnosti dodavanja aplikacija

Konkurencija - HTC Windows Phone 8S

HTC 8S ima nešto manji ekran (4“) iste rezolucije (ali time više ppi), slabiju bateriju, te duplo manje memorije, ali je nešto lakši i 400kn jeftiniji. Oba modela imaju Dual-core 1 GHz procesor i 512 MB RAM-a.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1380733693.jpg

Konkurencija - Nokia Lumia 820

Najjača konkurencija Lumii 720 dolazi iz vlastite kuće. Nokia Lumia 820 je za „koplje“ jači model, jer posjeduje Dual-core 1,5 GHz procesor, duplo više RAM-a (1 GB), te nešto bolju kameru. No Lumia 720 je nešto manjih dimenzija i lakša je, te ima jaču bateriju. No razlika u cijeni je0020minimalna (100kn).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1380733661.jpg

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori