Testovi mobitela

NOKIA Lumia 820

Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820 Lumia 820
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 123,8 x 68,5 x 9,9
Masa uređaja (g) 160
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 800
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1650
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Ne
Dodatno MicroSIM, Microsoft Windows Phone 8, SNS integracija, bežično punjenje, dvojezgreni 1,5 GHZ Krait pr
Gdje kupiti
Cijena 4.599 kn
Info Nokia Croatia


0800 / 222-781
http://nokia.com.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Šareno, brzo i bežično
Autor: Ilija Gavrić

Nova Lumia, novi OS i bežično punjenje baterije. Nakon niza mobitela s Windows Phone 7.5 OS-om, na naše tržište je napokon stigla i dugoočekivana Nokia Lumia 820 s novim Windows Phone 8 operativnim sustavom.

Nokia Lumia 800 je bila prvi Nokijin mobitel baziran na Windows Phone platformi te je označio svojevrsnu prekretnicu u smjeru razvijanja mobitela u Nokiji, tj. odbacivanje Symbian OS-a i prelazak na Windows Phone. Danas, nakon malo više od godinu dana, na naše tržište (s kašnjenjem) i na naš test je stigla nova Nokia Lumia 820. Kao i prije godinu dana, model iz Lumia serije 8xx donosi novi operativni sustav. No sada je riječ samo o unaprjeđenju jer je nova Lumia 820 bazirana na Windows Phone 8 OS-u. No, tu su još LTE i mogućnost bežičnog punjenja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360678251.jpg

Sadržaj pakiranja

Pakiranje Nokije Lumije 820 je standardno za današnje tržište. U kutiji dobivate uređaj, punjač, USB kabel (dužine 120 cm) te in-ear slušalice koje su u našem slučaju bile fluorescentno žute (kao i maska mobitela) te 3 seta rezervnih gumica za slušalice.

Mimo standardnog pakiranja, na test smo dobili dodatnu bijelu masku, bijeli stalak i crveni jastučić te adapter. Sve to navedeno omogućava bežično punjenje mobitela i stvarno je šteta što ne dolazi serijski u paketu. O bežičnom punjenju ćemo nešto kasnije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360678314.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Kako smo ranije spomenuli, na testu smo imali žutu Nokiju Lumiju 820, a pored žute stražnje maske, uređaj će se prodavati i s bijelom, crnom, crvenom, svijetlo plavom, sivom i ljubičastom stražnjom maskom. Što očito pokazuje da Nokia s ovom modelom cilja na šire tržište korisnika.


Uređaj djeluje jako čvrsto i robusno, a tom dojmu pridonosi i malo veća masa uređaja te činjenica da je Lumia 820 napravljana na principu „unibody“. Točnije, čitav mobitel s ekranom se umeće u stražnju masku koja je načinjena od jednog dijela plastike. Slično rješenje je viđeno i kod konkurencije (HTC Sensation), no moramo priznati da skidanje stražnje maske i nije baš najbolje riješeno jer se skida „noktima“, tj. mora se malo potegnuti stražnji poklopac.


Trebamo spomenuti da su „maske u boji“ jako glatke, kada držite mobitel morat ćete pripaziti da vam ne isklizne. U praksi nam se bijela maska pokazala puno boljom (tj. manje skliskom) od žute koja je došla s uređajem. Klizanje bi se moglo riješiti korištenjem silikonske maske (za zaštitu mobitel), no onda morate računati na to da će mobitel biti još koji milimetar deblji i nešto teži.


Na prednjoj strani se nalazi 4,3“ ekran, a ispod njega su smještene tri bijele kapacitivne tipke, koje su osvijetljene. Malo ispod tipki se nalazi mikrofon. Iznad ekrana se nalazi mali zvučnik te desno od njega prednja VGA kamera. Na desnoj strani se nalaze sve tipke, tj. tipke za pojačavanje/stišavanje, tipka za otključavanje i tipka za kameru. Sve tipke su dovoljno velike, a uvijek su crne boje, bez obzira na boju maske. Na gornjoj strani se nalazi utor za slušalice, lijeva strana je prazna, dok se na donjoj strani nalazi utor za USB i vanjski zvučnik.


Stražnja strana uređaja je čista te se samo na gornjem dijelu nalazi 8 megapikselna kamera s LED blicom.


Dimenzije Lumije 820 su 123,8x68,5x9,9 mm dok je masa 160 grama, što ga čini nešto manjim, ali težim od direktne konkurencije (HTC 8X). Nešto veća masa uređaja se osjeti kada držite mobitel u rukama ili ga nosite u džepu hlača. Same dimenzije ne predstavljaju preveliki problem prilikom korištenja mobitela jednom rukom (pogotovo ako imate malo veću ruku), a položaj tipki je dobar i nećete imati problema sa stiskanjem istih prilikom korištenja mobitela.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360678345.jpg

Ekran i tipkovnica

Nokia Lumia 820 posjeduje AMOLED ClearBlack display dijagonale 4,3“, rezolucije 480x800 piksela s 16 milijuna boja, što osigurava prosječnih 217 ppi.

Prikaz slike je jako dobar po dnevnom svjetlu, a ekran jako dobro reagira na dodir i ima dobar odziv. Sama rezolucija ekrana nije promijenjena u odnosu na prethodnika (Lumia 800), već je samo ekran narastao. Ne možemo reći da je slika pikselasta ili da je prikaz slike loše, ali HTC 8X nudi dosta veću rezoluciju (720x1280 piksela).

 

Tri kapacitivne tipke su smještene ispod ekrana, bijele su i pozadinski osvijetljene. Dobro su dimenzionirane, a imaju i vibracijski odziv. Ovo zadnje ne nažalost ne možemo reći za tipkovnicu prilikom pisanja poruka ili mailova. Kao i konkurencija iz HTC-a, tako i Lumia 820 nudi QWERTY tipkovnicu i u pejzažnom i u portretnom modu. Tipkovnica je bazična, tj. bez „dodatnih simbola“ na tipkama. Ono što će se možda svidjeti mlađim korisnicima je mogućnost izbora između velikog broja emotikona, kojima se lako pristupa prilikom pisanja poruka ili mailova.

Za ostale pojedinosti o tipkovnici preporučujemo vam da pročitate test HTC Windows Phonea 8X (ukoliko još niste).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360678391.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Nokia Lumia 820 dolazi s novim Windows Phone 8 operativnim sustavom. Ova nova verzija Windows Phone OS-a donosi nekoliko prednosti u odnosu na prethodnu verziju, a trebamo spomenuti podršku za veće rezolucije ekrana, podršku za memorijske kartice te mogućnost promjene veličine tileova, tj. pločica na početnom ekranu.

 

Tileovi (pločice) su svojevrsni prečaci, slično widgetima na drugim uređajima. Kada dodate tile na početni ekran, moguće je birati između 3 različite veličine svakog tilea. Također možete birati između nekoliko paleta boja za pločice na početnom ekranu,

Izbornik, popis aplikacija se nije mijenjao u odnosu na prethodnu verziju Windows Phonea (7.5), tj. sve je i dalje poredano vertikalno abecednim redoslijedom. Bez mogućnosti promjene.

 

Kao i drugi Windows Phone 8 uređaji, tako i Lumia 820 posjeduje „dječji kutak“ u koji je moguće dodavati aplikacije koje djeca mogu koristiti. Kada dodate „dječji kutak“, moguće je postaviti i lozinku za „normalno korištenje“ uređaja. Ako je dječji kutak aktiviran, dostupna su dva lock screena. Prvi se odnosi na normalno korištenje i kad želite ući na početni ekran potrebno je unijeti PIN (ako je postavljen). Ako lock screen pomaknete ulijevo, doći ćete u dječji kutak u koji možete pristupiti bez šifre. Sami lock screen je dosta jednostavno izveden i ne nudi mogućnost postavljanja prečaca za aplikacije.

 

Kada uđete otključate mobitel i dođete na početni ekran, ili se nalazite u izborniku, ikone signala i baterije su skrivene. Dovoljan je lagani dodir na vrh ekrana da bi se prikazale te ikone.

 

Mobitel radi jako brzo i fluidno, bez zastajkivanja, što je očekivano kada se pogledaju tehničke karakteristike mobitela. Vrijeme paljenja uređaja do hvatanja signala (s unošenjem PIN-a) iznosi 70 sekundi.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360678811.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je kod WP 8 uređaja nazvan „Osobe“ i stavlja sve kontakte na jedno mjesto. Moguće je klasično pregledavanje svih kontakata abecednim redom ili ih sortirati u grupe ili pogledati nedavne kontakte.

U imeniku možete filtrirati kontakte, tj. odabrati korisnički račun s kojeg se prikazuju kontakti. Kontakte bez problema možete sinkronizirati s Gmail korisničkim računom (kao i kod Android uređaja) te sinkronizirati s društvenim mrežama.

Odabirom nekog od kontakta, na jednom ćete mjestu vidjeti sve informacije te osobe, statuse, slike, obavijesti. Isto tako, s jednog mjesta možete uputiti poziv, poslati SMS ili mail.

 

Društvene mreže su dobro ukomponirane u sami imenik mobitela, ali na uređaju ne dolaze predinstalirane aplikacije za popularnije društvene mreže poput Facebooka ili Twittera. Ali ih možete skinuti iz „trgovine“.

 

Pokretanjem aplikacije Telefon prikazuje vam se povijest poziva. Pozivi su poredani kronološki, od zadnjeg prema prvom. Pozivi prema jednom kontaktu nisu povezani u jednu stavku već je zapis baš po vremenu kada je poziv ostvaren. Ukoliko želite utipkati broj, potrebno je stisnuti ikonu tipkovnice da bi mogli unijeti broj i nazvati. Također, tipkovnica ne podržava brzo biranje. Nakon uspostave poziva, nismo imali problema sa zvukom, a ni sugovornici se nisu žalili da nas loše čuju. Zvuk je dosta glasan i dobar, bilo da razgovarate normalno ili uključite vanjski zvučnik.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360678566.JPG

E-mail i poruke

Aplikacija Poruke je podijeljena na 2 ekrana. Prvi je „razgovori“, odnosno sve poruke prema nekom kontaktu (SMS, Facebook ili Live messenger). Drugi ekran je „na mreži“, tj. prikaz kontakata koji su online i s kojima ste se dopisivali.

SMS poruke su poredane prema kontaktima, kronološki, na što smo navikli i kod drugih operativnih sustava.

 

E-mail aplikacija je brza i jednostavna za korištenje. Unutar same aplikacije možete pregledati sve poruke u inboxu, nepročitane, označene ili hitne. Ako koristite Gmail, moguće je pregledati i ostale mape koje na Gmailu koristite.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360678716.JPG

Procesor, memorija

Nokia Lumia 820 je opremljena sa Snapdragon S4 1,5 GHz dual-core procesorom te 1 GB RAM-a, što je u rangu s konkurencijom. Prilikom testiranja modela HTC 8S vidjeli smo da uređaj može raditi fluidno i bez problema i sa slabijom konfiguracijom od ove koju posjeduje Lumia 820, tako da ovaj mobitel neće štekati prilikom korištenja. Čak i kada pregledavate 80-ak fotki snimljenih s mobitelom.

Uređaj posjeduje 8 GB interne memorije od čega je 5 GB dostupno korisniku. A kome to nije dosta, razveselit će činjenici da Lumia 820 ima utor za microSD kartice do 64 GB. Kako bi se stavila microSD kartica potrebno je skinuti karticu i maknuti bateriju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360678772.JPG

Benchmark test

Kao i kod prije testiranih Windows Phone 8 uređaja, benchmark test smo odradili pomoću programa MultiBench 2. Pomoću gore navedenog programa smo ostvarili slijedeće rezultate: CPU = 18,002, Data = 23,445, Memory: 02,546, Graphics = 40,009.


Kada se to usporedi s rezultatima HTC-a 8X, vidljivo je da je Lumia 820 ostvarila bolje rezultate u CPU i Graphics dijelu, a nešto malo podbacila u Data i Memory dijelu testa.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360678822.JPG

Baterija i trajanje

Nokia je u Lumiju 820 stavila bateriju kapaciteta 1650 mAh za koju je deklarirano 360 h u stanju pripravnosti, odnosno do 15 h razgovora.

Prilikom testa, baterija nam je nakon 1 dan i 8 sati pala na 10% kapaciteta. U tom periodu smo obavili 30-ak minuta razgovora, poslali i primili 5-6 SMS poruka, bili nekoliko sati spojeni na Internet, skinuli jednu igru (40 MB) i snimili 65 fotografija. Osvijetljenost ekrana je bila na automatski, a jedan Gmail i jedan Facebook korisnički račun su sinkronizirani.

Ovisno o korištenju mobitela, baterija bi trebala izdržati između jednog i jednog i pol dana.

Kada već spominjemo bateriju, trebamo napomenuti da nas je začudilo postavljanje baterije. Naime, kada skidate stražnju masku, ukoliko mobitel nije okrenut na ekran, baterija će sama ispasti.

Kako smo u uvodu rekli, Lumia 820 nudi mogućnost bežičnog punjenja. No, za to je potreban stalak ili „podmetač“ s adapterom te posebna maska. Na našem testu maska je bila bijele boje. Stvar je vrlo jednostavna. Na mobitelu je potrebno skinuti standardnu masku te staviti posebnu dodatnu masku u kojoj se nalazi dodatak za bežično punjenje, a stalak ili podmetač (koji je moguće smjestiti u neku vrstu jastuka kojeg smo dobili) „uštekati“ u adapter te nasloniti mobitel na stalak ili na taj jastuk.

Bežično punjenje radi na udaljenosti do 3 cm, a vrijeme punjenja nije znatno produženo. Tako je za punjenje baterije od 10% do 100% potrebno samo 2 i pol sata. U praksi je ovakav način vrlo praktičan ukoliko recimo tijekom punjenja imate dolazni poziv, tako da ne morate vaditi punjač iz mobitela, a i jednostavnije je spajanje na punjenje jer nema potrebe za uštekavanjem punjača. No ostaje samo pitanje koliko će koštati maska i podloška s adapterom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360679039.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Preglednik fotografija je jednak kao i kod drugih WP 8 uređaja. Aplikacija „Fotografije“ je podijeljena na 3 ekrana. Prvi ekran nudi pregled fotografija u grupama: snimke kamere, albumi, datum, osobe. U grupi Albumi moguće je pregledavati fotografije snimljene s mobitelom ili fotografije s vašeg Facebook korisničkog računa.

Drugi ekran su „Favoriti“ gdje možete dodati omiljene fotografije, dok je treći ekran „Što je novo“ povezan s Facebookom i vuče slike vaših prijatelja s navedene društvene mreže i slaže ih kronološki. Bez obzira na veću količinu fotografija na mobitelu, one se otvaraju brzo i bez zastajkivanja.

Lumia 820 podržava sljedeće video formate: 3gp, .3g2, .mp4, m4v, asf, .wmv, te audio formate: .aac, .amr, .m4a, .mp3, .wav, .asf, .wma. Glazba i video su spojeni u jednu aplikaciju u kojoj onda birate želite li slušati glazbu ili gledati videozapise.


Kao i kod ostalih uređaja, glazbu je moguće podijeliti po: izvođačima, albumima, sve pjesme, playlisti ili žanrovima. Nema sumnje da ćete nekad rado pogledati kakav filmić na ovom mobitelu, jer je prikaz boja na ekranu jako dobar.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360679073.JPG

Fotoaparat i video

Kamera od 8 megapiksela je postala više manje standardna na mobitelima pa istu posjeduje i Lumia 820, a treba napomenuti da posjeduje Carl Zeiss leću i dvostruku LED bljeskalicu. Kamera ima mogućnost snimanja Full HD 1080p videa.

 

Pokretanje kamere je jednostavno, pritiskom na tipku na desnoj strani mobitela ili ulaskom u aplikaciju. Sama kamera je spremna za snimanje/fotografiranje za manje od 2 sekunde. Korisničko sučelje je jako jednostavno te nudi mogućnost promjene svega nekoliko postavki.


Možete mijenjati scene (automatski, krupni plan, noć, noćni portret, sport, pozadinsko osvjetljenje), ISO, ekspoziciju, balans bijele boje (automatski, oblačno, dnevno svjetlo, neonsko svjetlo, svjetlo žarulja, omjer (16:9, 4:3), pomoćno svjetlo za fokusiranje, način rada bljeskalice (isključeno, uključeno, automatski).

 

Moguće je snimanje Full HD videa, a može se podesiti balans bijele boje, kontinuirani fokus, te rezolucija (720p ili 1080p). Kao što smo rekli, jednostavno sučelje s relativno malo postavki. Kvaliteta fotografija je zadovoljavajuća, bilo da slikate na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Boje su vjerne, a kontrasti boja su dobri. Dvostruka LED bljeskalica dobro odrađuje posao kod fotografiranja po noći ili slabom svjetlu. Snimanje videa u najvišoj rezoluciji teče glatko, a autofokus radi brzo i dobro.

 

Fotografirano s Nokia Lumia 820:

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360679088.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Nokia Lumia 820 podržava sve dostupne načine povezivanja (osim odavno zaboravljenog infracrvenog) te pored toga još nudi i NFC i LTE odnosno 4G. Upravo ova zadnja opcija ga svrstava među rijetke uređaje na našem tržištu koji podržavaju LTE. Prilikom testiranja po gradu Zagrebu ostvarene su brzine i do 26 Mbps za download i do 9 Mbps za upload.

Kao i kod prijašnjih Windows Phone uređaja, Bluetooth ne posjeduje mogućnost razmjene podataka.

 

Na mobitelu je predinstaliran Internet Explorer koji radi brzo i lako se koristi. No, nema podršku za Flash i nema text reflow opciju.

Nekima će zasigurno zasmetati što nema kvalitetne Youtube aplikacije. Svi filmići koje pokrenite na Youtubeu se prikazuju preko čitavog ekrana, što onemogućava istovremeno slušanje glazbe na YouTube i traženja slijedećeg filmića ili spota ili pjesme ili čitanje komentara.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360679099.JPG

Navigacija

Lumia 820 dolazi s Nokia maps aplikacijom u kojoj možete odabrati nekoliko „mogućnosti“. Tako možete birati između karte, satelita, javnog prijevoza i prometa. Slično Google mapsu, i Nokia maps nudi tekstualne upute. No, tu je Nokia Drive aplikacija koja nudi glasovnu navigaciju s mogućnošću skidanja hrvatskog jezika. I moramo to reći, besplatno!

Zvučnik je dovoljno glasan da mobitel možete koristiti kao navigacijski uređaj u autu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360679114.JPG

Uredski paket

Pošto se radi o mobitelu s Windows Phone operativnim sustavom ne čudi nas da na mobitelu dolazi predinstalirana mobilna verzija Microsoft Office. Pomoću nje možete besplatno pregledavati i editirati office dokumente, a pomoću SkyDrivea ih sinkronizirati sa računalom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360679203.JPG

Organizator i alarm

Kao i kod drugih mobitela, organizator se svodi na kalendar i quick notes aplikaciju.

Kalendar nudi mogućnost sinkronizacije s više korisničkih računa. Kalendar je moguće sinkronizirati i s Facebook kalendarom. Kalendar je moguće pregledavati po mjesecu ili po danu, gdje je moguće vidjeti sve obveze po satima. Alarm je standardan. Moguće je postaviti više alarma, na primjer kojim danom da se ponavljaju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360679226.JPG

Aplikacije i igre

Nokia Lumia 820 dolazi s nekoliko predinstaliranih programa. Pored prije navedenih Nokia maps i Nokia Drive aplikacija, najvažnija aplikacija koju je Nokia ubacila na ovaj uređaj je „Nokia gradska leća“. Za rad ove aplikacije je potrebno uključiti mobilni Internet i „uperiti“ kameru u smjeru u kojem se krećete. Tada ćete na ekranu vidjeti točke interesa u vašoj blizini poput škola, domova zdravlja, restorana i znamenitosti. Osobnog smo mišljenja da je aplikacija korisna, pogotovo ako želite brzo pronaći nešto u vašoj blizini ili se na snalazite najbolje po gradu.

Tu je aplikacija „Novčanik“ pomoću koje je moguće (putem NFC-a) plaćati na prodajnim mjestima (koja to naravno podržavaju). U Hrvatskoj je plaćanje putem NFC-a u eksperimentalnoj fazi, nadamo se da ćemo uskoro moći tu funkcionalnost koristiti i u praksi.

Igre se nalaze u folderu igre, gdje imate mogućnost skidanja demo igrica i učlanjivanja u Xbox live pomoću kojeg možete dijeliti svoje rezultate ili komunicirati s prijateljima.

Za skidanje aplikacija i igrica je zadužen Marketplace. Aplikacije i igrice su podijeljene po temama, a pored svake je označeno da li je besplatna ili se plaća (i navedena je cijena).
Aplikacije je moguće pretraživati po nazivu. Mana Marketplacea je nemogućnost paralelnog skidanja dvaju aplikacija te činjenica da se dosta aplikacija i igrica plaća. Kao primjer ćemo navesti da se Angry Birds plaća 8 kn, dok je ista igrica na Play storeu besplatna.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360679271.JPG

Cijena za Nokiju Lumiju 820

Nokia Lumia 820 ima cijenu od 4.599 kn za sami uređaj (veljača 2013.). Cijenom je Lumia 820 za 400 kn jeftinija od HTC-a 8X, za sad jedinog pravog konkurenta po pitanju Windows Phone 8 uređaja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360679325.JPG

Cool faktor

Cool faktori ovog uređaja su boje u kojima dolazi te mogućnost bežičnog punjenja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1360679378.JPG

Zaključak

S modelom Lumia 820 Nokia nastavlja svoju suradnju s Microsoftom i predstavlja svoj prvi Windows Phone 8 uređaj. Nokia polaže puno nade u ovaj model i „jaču“ Lumiju 920, a prilikom testiranja smo se uvjerili u sve kvalitete ovog uređaja, no upoznali smo i mane. Možemo jedino zaključiti da Lumia 820 kasni s dolaskom na naše tržište, jer se tu već nalaze 2 konkurenta. No, i Nokia ima svojih prednosti koje će svakako privući publiku. Tu prvenstveno mislimo na podršku za LTE, besplatnu navigaciju te mogućnost bežičnog punjenja.

 

Plus

+Nokia aplikacije

+LTE

+mogućnost bežičnog punjenja

 

Minus

- prosječan zaslon

- stražnji poklopac (način skidanja)

- neki sitni nedostatci Windows Phone OS-a

- sklisko kućište

Konkurencija

HTC Windows Phone 8X

 

HTC 8X je direktna konkurencija Nokiji Lumiji 820. Posjeduju ekran iste veličine, no rezolucija je na strani HTC-a, kao i kamera (prednja i stražnja), manja masa i jača baterija, i više interne memorije, no bez utora za memorijske kartice. No te sitnice donose i 400 kn višu cijenu.

 

Huawei Ascend P1

 
 

Huawei P1 s Androidom nije direktna konkurencija Lumiji 820 jer se razlikuju po pitanju operativnog sustava. P1 uz istu veličinu ekrana nudi bolju rezoluciju (540x960), bolju prednju kameru, više mogućnosti podešavanja kamere, neznatno jaču bateriju te manje kućište (tanje) i dosta manju masu (110 g naspram 160 g kod Lumije 820), no ima samo 4 GB interne memorije te ne posjeduje NFC tehnologiju.

 

 

 

Komentari

lejla

15. veljače 2014 - 21:25 Prijavi neprimjeren komentar

dvoumim se izmedju njega i lumie 620 te i samsung galaxy x phone core.MOLIM VAS NAPRAVITE VIDEO U KOJEM TA TRI TELEFONA USPOREDJUJETE!!!!!!!!!!!

neodlucna

11. prosinca 2013 - 21:49 Prijavi neprimjeren komentar

dvoumim se izmedju ovog mobitela i htc desire 500....pooomoc...izabrati vec svima poznati android ili windows phone

vildana

13. studenog 2013 - 14:28 Prijavi neprimjeren komentar

K

vildana

13. studenog 2013 - 14:27 Prijavi neprimjeren komentar

Kako da skinem teme i pjesme sa interneta na. Mobitel jer kad god pokusam da skinem neku pjesmu sa neta oreko mobitela nece da se memorise pozzzz

vildana

13. studenog 2013 - 14:26 Prijavi neprimjeren komentar

Kako da skinem pjesme sa neta na mobitel pomozite nece nikako da se sacuva

1 2

Odgovori