Testovi mobitela

NOKIA Lumia 620

Lumia 620 Lumia 620 Lumia 620 Lumia 620 Lumia 620 Lumia 620 Lumia 620 Lumia 620 Lumia 620 Lumia 620 Lumia 620 Lumia 620
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 115,4 x 61,1 x 11
Masa uređaja (g) 127
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 480 x 800
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1936)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1300
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno Dolazi u lime zelenoj, narandžastoj, magenta, žutoj, cyan, bijeloj i crnoj boji, 7 GB besplatno na S
Gdje kupiti
Cijena 2.000 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Pristupačni predstavnik WP-a
Autor: Ilija Gavrić

I manja Lumia je dovoljna za svaki dan, pokazuje naš test najmanje i najpovoljnije Lumije, modela 620

Nokia nastavlja sa širenjem svoje Lumia obitelji i predstavlja manjeg brata Lumije 820, koji nosi brojčanu oznaku 620. Kao i veći brat, i Lumia 620 dolazi s Windows Phone 8 operativnim sustavom.


Nakon dva jača modela (920 i 820), Nokia je na tržište izbacila i treći model baziran na Windows Phone 8 operativnom sustavu. Već možete pretpostaviti kako se radi o najmanjem Lumia modelu s WP 8. Za razliku od veće braće ne posjeduje mogućnost bežičnog punjenja, te je nešto slabiji po pitanju hardvera. Kakva se ova mala Lumia pokazala u praksi, pročitajte u našem testu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364559756.jpg

Sadržaj pakiranja

Pakiranje Nokije Lumie 620 je poprilično standardno. U kutiji dobivate uređaj, punjač, USB kabel (dužine 120 cm), in-ear slušalice te hrpu uputa. Na samoj kutiji (kako je to već uobičajeno) su otisnute sve kombinacije boje u kojima ovaj uređaj dolazi. Mi smo na testu imali potpuno crni model.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364560140.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Na testu nam je došla u potpunosti crna Nokia Lumia 620. Kao i kod ostalih Windows Phone 8 uređaja, postoji više boja u kojima je uređaj dostupan. Tako bi ova Nokia trebala doći u crvenoj, crnoj, rozoj, bijelo, zelenoj i žutoj boji. Boja se zapravo odnosi na stražnji poklopac.

Uređaj djeluje čvrsto i nismo primijetili nikakvo škripanje, a vjerojatno se neće niti pojaviti, jer se „mobitel“ umeće u stražnji poklopac (masku), koja je izrađena od jednog dijela plastike. Isti princip ima i ranije testirana Nokia Lumia 820.

 

Kako bi se skinula stražnja maska, potrebno je stisnuti kameru i „izgurati“ gornji dio mobitela iz maske. Premda nije dugoročno najspretnije rješenje (zbog mogućnosti grebanja kamere i blica), moramo priznati da je bolje riješeno nego na većem bratu (Lumia 820). A i sama stražnja maska djeluje bolje, tj. jače. Crna maska je gumirana, što bar malo sprječava klizanje uređaja dok ga držite u rukama.

 

Na prednjoj strani je smješten 3,8“ ekran WVGA rezolucije, a kako je to već standardno s WP8 Lumia uređajima, ispod ekrana se nalaze tri kapacitivne tipke, koje imaju pozadinsko osvjetljenje. Iznad ekrana se nalazi zvučnik, a desno od njega senzor blizine i prednja kamera. Kao i kod većeg brata, sve fizičke tipke su smještene na desnoj strani uređaja.

Pri vrhu se nalaze tipke za pojačavanje/stišavanje zvuka, u sredini se nalazi tipka za paljenje/gašenje mobitela, a još malo ispod se smjestila tipka za kameru. Na gornjoj strani se nalazi utor za slušalice, a na donjoj mikrofon i utor za USB kabel, dok se na lijevoj strani ne nalazi ništa. Stražnja strana uređaja je prilično jednostavna. U sredini se nalazi utisnuti Nokia natpis, iznad kojeg se smjestila 5 megapikselna kamera s LED bljeskalicom. Pri dnu uređaja je mali otvor za vanjski zvučnik.

 

Nokia Lumia 620 je mase 127 grama, a dimenzije su 115,4x61,1x11 mm. U odnosu na konkurenciju (HTC 8S) Lumia 620 je malo deblja i teža, no sve je to u granicama konkurencije. Uređaj ćete bez problema moći koristiti s jednom ruku i doseći sve dijelove ekrana. Stražnji kraj je malo zaobljen i zbog toga uređaj lijepo leži u ruci i prilikom dužeg tipkanja po njemu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364560181.jpg

Ekran i tipkovnica

Već smo spomenuli kako Nokia Lumia 620 posjeduje 3,8“ ClearBlack ekran osjetljiv na dodir  rezolucije 800x480 (~246 ppi) piksela sa 16 milijuna boja. Sam ekran dobro reagira na dodir i ima dobar odziv. Prikaz po danu je dobar, ali imamo dojam da je čitljivost nešto slabija nego kod konkurencije. Tri kapacitivne tipke (back, Windows i search) su bijele te imaju pozadinsko osvjetljenje. Tipke su dobro dimezionirane i dovoljno razmaknute tako da nećete imati problema pri odabiru prave tipke. Pritisak tipke je popraćen vibracijom.

 

Kao i kod ostalih WP 8 uređaja, tipkovnica za pisanje poruka i pozivanje nema vibraciju već samo zvučni signal kada stisnete tipku. Zvuk tipki nije „napadan“, ali bilo bi nam drago da postoji i vibracija kada stisnete tipku na ekranu. Tipkovnica na ovom uređaju se po ničemu ne razlikuje od tipkovnice kod ostalih WP8 uređaja. Što znači da tipkovnica nema dodatnih simbola koji su pridruženi pojedinoj tipki. Tipke su malo razmaknute i nakon malo navikavanja nećete imati problema s pisanjem poruka, tj. s greškama.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364560453.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Nokia Lumia 620 dolazi s, već sad poznatim, Windows Phone 8 operativnim sustavom. Kroz prijašnje testove WP 8 uređaja (HTC 8S, HTC 8X i Nokia Lumia 820) smo naveli novosti, bolje rečeno prednosti ovog OS-a u odnosu na prijašnju verziju. Na početni ekran je moguće dodavati tilove, odnosno pločice, kojima možete povećati ili smanjiti veličinu (moguće su do tri veličine, ovisno o tileu). Također, moguće je odabrati jednu od 20 boja (pa su onda tileovi u toj boji) i promijeniti pozadinu (svijetla = bijela ili tamna = crna). U izborniku, tj. popisu aplikaciju, sve aplikacije su poredane abecednim redom, jedna ispod druge i ne postoji mogućnost promjene tog rasporeda.

 

Jedna od opcija koja će se zasigurno svidjeti roditeljima je takozvani „dječji kutak“. U dječji kutak je moguće dodavati aplikacije koje djeca mogu koristiti. Kada dodate „dječji kutak“, moguće je postaviti i lozinku za „normalno korištenje“ uređaja. Ako je dječji kutak aktiviran, dostupna su dva lock screena. Prvi se odnosi na normalno korištenje i kad želite ući na početni ekran potrebno je unijeti lozinku (ako je postavljena). U dječji kutak možete pristupiti bez šifre.

 

Lockscreen je bazičan i nema mogućnost postavljanja prečaca za aplikacije. Kao manu WP 8 operativnog sustava možemo navesti nedostatak Googleovih aplikacija. Recimo, za Youtube nismo našli dobru aplikaciju, kao što ju imaju Android uređaji, već aplikacije vode na mobilnu stranu Youtubea. Druga mana je što nema odvojeno pojačavanje/stišavanje zvuka multimedije (aplikacije, mp3 player...) od zvuka zvonjave. Što znači da ako u igrici stišate zvuk, i prilikom zvonjenja će zvuk biti stišan. Ali, to je isto i kod ostalih WP8 uređaja.


Bez obzira na nešto slabiju konfiguraciju Lumije 620 u odnosu na veći model 820, mobitel radi fluidno, čak i kada igrate igrice. Čini nam se da je WP 8 operativni sustav dobro podešen i za rad na jačim i na slabijim uređajima. Vrijeme paljenja uređaja, do hvatanja signala (s unošenjem PIN-a) iznosi oko 1 minute.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364560555.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Kod WP 8 uređaja imenik je nazvan „Osobe“ i stavlja sve kontakte na jedno mjesto. Moguće je klasično pregledavanje svih kontakata abecednim redom ili ih sortirati u grupe ili pogledati nedavne kontakte. Kontakte bez problema možete sinkronizirati sa svojim korisničkim računima (kao Gmail i sl).

Kada odaberete jedan kontakt, na jednom mjestu imate uvid u sve informacije te osobe, statuse, slike i obavijesti (ukoliko je kontakt povezan s nekom društvenom mrežom).

Na uređaju ne dolaze predinstalirane nikakve aplikacije za društvene mreže već ih morate skidati iz „trgovine“. Implementacija društvenih mreža je dobra. Već smo ranije spomenuli da se sve informacije o kontaktima nalaze u aplikaciji „osobe“.

Aplikacija „Telefon“ služi za pozivanje kontakata, a kada ju pokretane, prikazuje vam se povijest poziva. Pozivi su poredani kronološki, ali nisu povezani s kontaktom u jednu stavku.

Moramo napomenuti da ni Lumia 620 kao i ostali WP8 uređaji ne posjeduje brzo biranje (tj. da počnete unositi ime kontakta pa da ga mobitel nađe u imeniku).

E-mail i poruke

Poruke su, standardno za WP 8, podijeljene na dva ekrana: „razgovori“ i „na mreži“. Prvi se odnosi na poruke prema nekom kontaktu, do je drugi prikaz kontakata koji su online i s kojima se možete dopisivati.


E-mail aplikacija je brza i jednostavna za korištenje. Unutar same aplikacije možete pregledati sve poruke u inboxu, nepročitane, označene ili hitne. Ako koristite Gmail, moguće je pregledati i ostale mape koje na Gmailu koristite.

Procesor, memorija

Nokia Lumia 620 pod „poklopcem“ ima Dual-core Snapdragon S4 1 GHz procesor i 512 MB RAM-a, što je jednako kao i kod konkurentnog HTC-a 8S. Premda izgleda dosta manje u odnosu na Lumiju 820, prilikom normalnog korištenja, nećete primijetiti nikakvog zastajkivanje mobitela, niti kad igrate igrice. Sve je radi glatko. Uređaj posjeduje 8 GB interne memorije od čega je 5,3 GB dostupno korisniku. Pored toga, ispod poklopca uređaja, nalazi se utor za microSD kartice do 64 GB.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364561000.jpg

Benchmark test

Benchmark testiranje Windows Phone 8 uređaja odrađujemo pomoću aplikacije MultiBench 2 koju je moguće besplatno skinuti iz „trgovine“. Pomoću navedenog programa, Nokia Lumia je ostvarila sljedeće rezultate: CPU = 11,649, Data = 13,997, Memory = 01,924, Graphics = 32,729. Kada pogledamo dobivene rezultate i usporedimo ih s rezultatima HTC-a 8S, vidimo da su rezultati podjednaki, tj. da su razlike skoro zanemarive. Lumia 620 je nešto bolje u Data dijelu, dok je 8S bolji u dijelu Graphics.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364561273.jpg

Baterija i trajanje

Nokia Lumia 620 dolazi u paketu s BL-4J baterijom kapaciteta 1300 mAh, za koju Nokia deklarira 330 h u stanju pripravnosti, odnosno do 14,6 h razgovora. Tijekom testiranja, nakon 1 dan i 14 h kapacitet baterije je pao na 25%. Tijekom tog perioda, razgovarali smo 15-ak minuta, poslali i primili 5-6 SMS poruka, primili 5-6 e-mail poruka, skinuli dvije igrice (cca 30 MB), snimili 3-4 fotografije, 20-ak minuta igrali igrice te bili konstantno spojeni na Internet. Kada se pogleda kapacitet baterije, jako smo zadovoljni ostvarenim rezultatima, no konkurencija koristi jaču bateriju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364561602.jpg

Multimedija, FM radio, glazba

Po pitanju fotografija, Nokia nije ništa mijenjala u odnosu na druge WP8 uređaje. Fotografije su podijeljene na tri ekrana. Prvi ekran nudi pregled fotografija u grupama: snimke kamere, albumi, datum, osobe. U grupi Albumi moguće je pregledavati fotografije snimljene s mobitelom ili fotografije s vašeg Facebook korisničkog računa.

 

Drugi ekran su „Favoriti“ gdje možete dodati omiljene fotografije, dok je treći ekran „Što je novo“ povezan s Facebookom i vuče slike vaših prijatelja s navedene društvene mreže i slaže ih kronološki. Kada uđete u fotografije, u pozadini se vrte sve fotografije koje imate na mobitelu. Lijepo izvedeno. Standardno, Lumia 620 podržava 3gp, mp4 i wmv video formate, te aac, mp3, wav i wma audio formate. Glazba i video su spojeni u jednu aplikaciju te u njoj birate želite li gledati video zapise ili slušati glazbu. Glazbu je moguće podijeliti po: izvođačima, albumima, sve pjesme, playlisti ili žanrovima.

Fotoaparat i video

Ranije smo spomenuli kako Lumia 620 posjeduje 5 megapikselnu kameru s LED bljeskalicom. Kamera se pokreće pritiskom na tipku na desnoj strani uređaja, a sama kamera je spremna za snimanje/fotografiranje za 2 sekunde. Korisničko sučelje je standardno za WP 8 uređaje i nudi mogućnost promjene nekoliko postavki.

 

Moguće je mijenjati scene (automatski, krupni plan, noć, noćni portret, sport, pozadinsko osvjetljenje), ISO, ekspoziciju, balans bijele boje (automatski, oblačno, dnevno svjetlo, neonsko svjetlo, svjetlo žarulja), omjer (16:9, 4:3), pomoćno svjetlo za fokusiranje, način rada bljeskalice (isključeno, uključeno, automatski). Kamera omogućava i snimanje 720p videa, a može se podesiti balans bijele boje, kontinuirani fokus te rezolucija (720p ili WVGA).

 

Pomoću prednje VGA kamere, moguće je i snimanje video zapisa. Kvaliteta fotografija je na razini konkurencije, i slike su zadovoljavajuće, bilo da slikate na otvorenom ili zatvorenom. Čak i kada slikate tekst. Kontrasti su dobri, a boje vjerne. Autofokus radi dosta dobro.

 

Fotografirano s Nokijom Lumia 620:

 

 

 

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364562012.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

Nokia Lumia 620 podržava sve način povezivanja, uključujući i NFC tehnologiju. Jedino što mu nedostaje u odnosu na jači model 820 je LTE. Kao i kod drugih WP 8  uređaja, na Lumiji 620 dolazi predinstaliran Internet explorer, ali on nema podršku za flash i nema opciju text reflow. U postavkama Internet explorera je moguće postaviti vrstu prikaza web stranica: za mobilne uređaje ili za računala.

Navigacija

Po pitanju navigacije, Nokia je odlučila malo doraditi taj dio u odnosu na konkurenciju. Tako Nokia Lumia 620 dolazi s Here maps aplikacijom (prije poznatom kao Nokia maps), koja je jako slična Google Mapsu te nudi tekstualne upute do odredišta. No, ukoliko želite glasovne upute, na mobitelu ćete pronaći besplatnu Here Drive+ aplikaciju. U navedenoj aplikaciji možete skinuti i hrvatski jezik (malo manje od 4 MB), besplatno. Vanjski zvučnik je dovoljno glasan da vam mobitel u autu posluži za navigaciju.

Uredski paket

Na ovom uređaju dolazi predinstalirana mobilna verzija Microsof Officea, pomoću koje možete besplatno pregledavati ili uređivati Office dokumente. Trebamo napomenuti da ćete bez problema otvoriti i .docx i .xlsx fajlove. Pomoću SkyDrivea možete sve dokumente sinkronizirati s računalom. Kalkulator u vertikalnom položaju nudi osnovne funkcije, dok u vertikalnom položaju nudi dodatne opcije, poput zagrada, korijena, potencije i sličnih funkcija.

Organizator i alarm

Organizator je standardan za mobitele, tj. imamo kalendar koji je moguće sinkronizirati s korisničkim računima, a One Note aplikaciju je moguće sinkronizirati sa SkyDriveom te tako napraviti backup svih bilješki. Kalendar je moguće pregledavati po mjesecu ili po danu, pri čemu je moguće vidjeti sve obveze po satima. Po pitanju alarma, moguće je postaviti više njih i odabrati kojim danom da se ponavljaju.

Aplikacije i igre

Nokia Lumia 620, kao i jači model (820) dolazi s nekoliko predinstaliranih aplikacija. Već smo prije naveli neke vezane za navigaciju (Here maps i Here Drive), a moramo spomenuti i Here City Lens aplikaciju. Za rad ove aplikacije je potrebno uključiti mobilni Internet i sumjeriti kameru u smjeru u kojem se krećete. Na ekranu se pojavljuju točke interesa u vašoj blizini, bolje rečeno oko vas. Jer kako se okrećete, tako se mijenjaju i točke interesa. Aplikacija nam se sviđa i radi dosta dobro.

Druga aplikacija je „Novčanik“ pomoću koje je moguće (putem NFC-a) plaćati na prodajnim mjestima. Tu je i aplikacija „Pametna fotografija“, koja kod fotografiranja snimi 4 fotografije od koje možete odabrati najbolju i spremiti ju. Kako bi slike dobro ispale, potrebno je imati mirnu ruku.

Igre se nalaze u folderu „igre“, gdje imate mogućnost skidanja demo igrica i učlanjivanja u Xbox live pomoću kojeg možete dijeliti svoje rezultate ili komunicirati s prijateljima. Za skidanje aplikacija i igrica je zadužena „Trgovina“. Aplikacije i igrice su podijeljene po kategorijama (najbolje besplatne, nove, najbolje uz plaćanje, najbolje ocijenjene, zbirke), a pored svake je označeno da li je besplatna ili se plaća (i navedena je cijena).

Cijena za Nokiju Lumia 620

Nokia Lumia 620 je dostupna po cijeni od 2.000 kn (ožujak 2013.).

Cool faktor

Mobitel nema neki cool faktor, po kojem bi se isticao u masi drugih mobitela. Eventualno promjenom poklopca baterije, u nekoj drugoj boji, možete dobiti cool izgled.

Zaključak

Modelom Lumia 620 Nokia nastavlja jačati svoju Lumia obitelj i nastavlja s predstavljanjem mobitela baziranih na Windows Phone 8 operativnom sustavu. S ovim modelom Nokia ulazi u borbu za kupce s HTC-om 8S. Uz dobar omjer cijene i performansi te veliku paletu dostupnih boja, zasigurno će pronaći svoje kupce. Trebamo spomenuti i besplatnu Here Drive aplikaciju, ali i pokuditi neke nedostatke Windows Phone 8 operativnog sustava.

 

Plus

+ Nokia aplikacije

+ NFC

+ Kvaliteta izrade

+Cijena

 

Minus

- Način skidanja stražnjeg poklopca

- Nedostatci Windows Phone 8 OS-a

- Lockscreen bez mogućnosti dodavanja aplikacija

- Nema LED za obavijesti

Konkurencija

HTC Windows Phone 8S


 

HTC 8S je direktna konkurencija Nokiji Lumia 620. Posjeduje nešto veći ekran (4“) iste rezolucije, jaču bateriju i manje je mase. No, ima manje interne memorije i cjenovno je skuplji za 500 kuna.

 

Samsung Galaxy S III mini

 

Samsung Galaxy S III mini je konkurent po pitanju tehničkih karakteristika, ali je za razliku od Lumije 620 baziran na Android OS-u. S III mini ima manje interne memorije, ali 1 GB RAM-a (naspram 512 MB kod Lumije 620), nešto veći ekran i jaču bateriju. Razlika u cijeni je primjetna (3.400 kn za S III mini naspram 2.000 kn za Lumiju 620).

 

 

 

Komentari

darko

21. travnja 2014 - 17:31 Prijavi neprimjeren komentar

Uklučivanje i Odjava sa FACEBOKA

Mele

01. veljače 2014 - 10:46 Prijavi neprimjeren komentar

Imam uredjaj Nokia lumia 620 vec 6 mjeseci , iskreno sam zadovoljan istim , jedini problem i pitanje je , kako se moze prilikom konekcije sa internetom , npr. drustvenim mrezama pristupiti izboru snimljenih fotki i iste odabrati za slanje , dijeljenje prilikom chata ? Nadam se da cete razumjeti moje pitanje i da cete mi odgopvoriti .
Unaprijed Zahvaljujem !
S postovanjem ,

branko

22. prosinca 2013 - 18:34 Prijavi neprimjeren komentar

dali je moguce u nokiu 620 ugraditi hrvatski meni

mary

02. kolovoza 2013 - 00:26 Prijavi neprimjeren komentar

da li su na ovom uredjaju igre poput temple run ili subway surfers besplatne??

Ico

02. travnja 2013 - 12:30 Prijavi neprimjeren komentar

Nokia Lumia 620 ima Dual-Core 1GHz procesor, a S3 mini ima isto Dual-Core 1GHz procesor. Tako da tu razlike nema

1 2

Odgovori