Testovi mobitela

NOKIA Lumia 920

Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920 Lumia 920
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 130,3 x 70,8 x 10,7
Masa uređaja (g) 185
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 768 x 1280
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 2000
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Ne
Dodatno MicroSIM, Microsoft Windows Phone 8, SNS integracija, bežično punjenje, dvojezgreni 1,5 GHZ Krait pr
Gdje kupiti
Cijena 4.990 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Nokia starog kova, ali s WP8
Autor: Ivan Češković

Lumia 920 je najjači Nokijin model na tržištu s Windows Phone 8 OS-om. Donosi bežično punjenje, 4,5-inčni ekran, Pureview tehnologiju.

Nokia se posljednjih godina bori na tržištu i broji kada će joj crni dani završiti. Nakon odstupanja s razvojem najpopularnije svoje platforme, Symbian, Nokia se okrenula suradnji s Microsoftom i posljednje dvije godine sve više svojih uređaja bazira na Windows Phone operativnom sustavu. Serija uređaja nosi naziv Lumia. Lumia 920 je posljednji Nokijin model koji je ujedno i flagship ovog renomiranog proizvođača. Ovaj tjedan testirali smo upravo nju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366028936.jpg

Sadržaj pakiranja

Lumia 920 dolazi u četvrtastoj plavoj kutiji sa svom danas standardnom opremom. Osim uređaja u kutiji se nalaze uputstva, punjač, USB kabel dužine oko 120 cm te slušalice u boji uređaja. Osim nabrojanoga, na testu smo imali postolje za bežično punjenje. Postolje ne dolazi u paketu s uređajem već se može kupiti u trgovinama po cijeni od 559 kn. Postolje dolazi u svim bojama u kojima i uređaj te ako ćete kupovati moći ćete uzeti identičnu boju postolja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366029066.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Na testu smo imali uređaj bijele boje. Osim ove boje, uređaj dolazi u crnoj, crvenoj, žutoj i sivoj varijanti. Lumiju 920 obilježava potpuni unibody dizajn jer kod nje nije moguće mijenjati maske kao kod Lumije 820. Materijal korišten u izradi je polikarbonat sjajnog završetka koji je mamac za otiske prstiju. Kvaliteta izrade je vrhunska; uređaj je čvrst, robustan, djeluje neslomljivo. Iako ju karakterizira unibody dizajn, primijetili smo da pritiskom na stražnju stranu u sredini uređaj škripi malo. Do škripanja dolazi jer je maska vjerojatno jako tanka te ima praznine između nje i komponenti koje se nalaze unutra.

 

Iako djeluje veliko i svojim nazovimo to, kockastim dizajnom, rukovanje uređajem nije izazov. Masom od 185 grama i dimenzijama od 130,3x70,8x10,7 mm uvijek ćete imati osjećaj što držite, a i gdje se nalazi uređaj. Pošto je maska uređaja glatka i sjajna moguće je da vam isklizne iz ruke.

 

Na prednjoj strani dominira 4,5-inčni ekran iznad kojeg se nalaze kamera, senzori te zvučnik, dok se ispod nalaze tri kapacitivne tipke (za nazad, Home i pretraživanje). Gledavši uređaj moramo priznati kako je ekran mogao biti komotno malo veći zbog neiskorištenog prostora ispod ekrana.

 

Tipke možemo pronaći samo na desnoj strani. Na njoj se pri vrhu nalaze tipke za glasnoću, odmah ispod njih tipka za otključavanje i paljenje/gašenje uređaja, dok se pri dnu nalazi gumb za kameru kojeg smo s oduševljenjem pozdravili. Položaj tipki je dobar i nećete imati problema bilo da rukujete uređajem s lijevom ili desnom rukom.

Na vrhu se nalaze utor za microSIM kartice te utor za slušalice. MicroUSB utor se nalazi s donje strane. Stražnja strana je jako minimalistička i osim kamere i LED bljeskalice ne nalazimo ništa.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366029085.jpg

Ekran i tipkovnica

Nokia Lumia 920 posjeduje IPS LCD ekran dijagonale 4,5 inča s PureMotion HD+ ClearBlack  tehnologijom. Rezolucija ekrana je 768 x 1280 piksela s gustoćom piksela od oko 332 ppi. U odnosu na prethodne uređaje iz Lumija serije ekran je veći te donosi i najveću rezoluciju do sada. Rezolucija možda nije Full HD, no u dnevnom korištenju se to ne osjeti. Prikaz slike je odličan, boje su vjerne, kontrast je dobar, a crna boja ima „dubinu“. Kut gledanja je dobar, no kako okrećete uređaj prisutan je gubitak svjetline.

 

Prednost PureMotion HD+ ClearBlack ekrana je što je moguće upravljanje njima s rukavicama. Upravljanje rukavicama je izvrsno, jednako je upravljanju bez njih.

 

Uređaj donosi QWERTY tipkovnicu s mogućnosti prilagođavanja jezika kojeg želite te i samo rječnika. Ako odaberete hrvatski jezik tipkovnica postaje QWERTZ te su na početnoj stranici vidljivi hrvatski znakovi. Tipkovnica ne nudi vribraciju prilikom pritiska, no zato nudi zvuk prilikom pritiska. Tipkovnica je pristojna i sasvim ugodna za korištenje. U pejsažnom modu tipkovnica se ne nalazi od ruba do ruba, no slova su velika i ne utječe na pisanje. Windows Phone nudi podršku za veliki broj smajlija (emotikona) koji se skrivaju na tipci lijevo od razmaka. Osim standardnih u obliku znakova, postoje oni u boji, tj. malene sličice.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366029497.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Nokia Lumia 920 dolazi kao i svi posljednji uWindows Phone uređaji koji su stigli u našu redakciju s posljednjom verzijom operativnog sustava, Windows Phone 8. O daljnjim nadogradnjama sustava ništa se ne priča trenutno, no moguće je da će uređaj dobiti neke sitne nadogradnje sustava.

 

Otključavanjem uređaja dolazimo na zaključani zaslon. Osim datuma i sata, na zaslon je moguće dodati neku od aplikacija za detaljniji prikaz, odnosno status neke aplikacije. Na žalost, moguće je dodati jednu aplikaciju za prikaz. Uz mijenjanje pozadine i postavljanje lozinke nije moguće ništa više prilagođavati na zaslonu.

 

Početni zaslon se sastoji od pločica koje su prečaci na aplikacije ili poneke akcije. Slično kao widgeti na Androidu. Zaslon možete uređivati. Moguće je mijenjati boje pločica između 20 predefinirah boja te veličine pločica. Same pločice po pitanju potrošnje baterije nisu optimizirane, tj. ovise o aplikaciji i poneke pločice će vam „cuclati“ bateriju, pogotovo ako su aktivne. Popisu svih aplikaciju pristupate povlačenje prste prema lijevo. Ikone signala, baterija, WLAN mreže i ostalo su skrivene i postat će vidljive kada dotaknete sam vrh zaslona.

 

Windows Phone nudi opciju za postavljanje uređaja u dječji mod. Njegovom aktivacijom moguće je koristiti samo aplikacije koje ste dodali, a odmah postaju aktivna dva zaključana zaslona. Jedan za dječji mod bez lozinke i drugi za normalno korištenje s lozinkom.

 

Uređaj radi brzo i fluidno. Nismo primijetili neka zastajkivanja, ponekad je neku radnju obavljao koju sekundu duže, no osim toga nema nikakvih problema. Brzinu rada bi više osjetili da nema animacija tokom korištenja (dolazak popisa aplikacija, mijenjanje ekrana unutar postavki i slično).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366029518.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik nosi naziv Osobe i kontakte je moguće pregledati abecednim redom ili grupama, tj. sobama. Uređaj će prikazivati kontakte sa svih vaših računa, bilo s Hotmail računa i njegove MSN mreže, kontakata na Gmailu ili nekih drugih. Na prvu ruku možda će biti zbunjujuće jer će se možda naći kontakti koje ste imali sami na računalu u virtualnom svijetu. Moguće je filtrirati kontakte te odabrati prikaz kojih kontakata želite. Prilikom pregleda kontakta vidjet ćete sve informacije, obavijesti, slike vezane za tu osobu.

 

Ulaskom u pozive, tj. telefon prikazuje se popis poziva, dok je numerička tipkovnica za unos brojeva skrivena i potrebno je dodatno pritisnuti kako bi se aktivirala. Kvaliteta poziva je dobra. Sugovornika smo glasno i jasno čuli te je i on nas čuo bez ikakvih problema ili prekidanja.

Dodatne aplikacije za društvene mreže ne dolaze uz uređaj te ih je potrebno skinuti iz trgovine, no same mreže su duboke integrirane u Windows Phone sustav.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366029544.jpg

E-mail i poruke

Uređaj dolazi s dvije predinstalirane aplikacije za e-poštu. Google Mail aplikacija se odnosi samo za e-mail račune na Google servisu. Korištenje aplikacije je jednostavno i omogućuje brzi pristup svim mapama na vašem računu.

Druga aplikacija je Hotmail i ovdje je moguće dodati sve ostale račune, bili oni POP ili IMAP. Aplikacija je dizajnom i funkcijama jednaka Google Mail, samo osim te razlike što je moguće dodati više računa.

 

Aplikacija za Poruke je jednostavna i sastoji se od pregleda poruka te popisa kontakta koji su trenutno aktivni na društvenim mrežama. Unutar pregleda poruka nalaze se SMS poruke te poruke s društvenih mreža ukoliko je dodan račun u aplikaciju Poruke.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366030159.jpg

Procesor, memorija

Nokia Lumia 920 posjeduje Snapdragon dvojezgreni 1,5 GHz procesor te 1 GB RAMA-a. Ove specifikacije pružaju ugodno korištenje uređajem bez ikakvih problema kako smo već naveli. Uređaj je fluidan u radu, problema nema prilikom pregledavanja videozapisa, fotografija, surfanjem Internetom.

 

Uređaj posjeduje 32 GB interne memorije od čega je korisniku za pohranu podataka dostupno oko 27 GB. Telefon ne posjeduje podršku za memorijske kartice te ćete biti ograničeni na ovu količinu memorije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366030241.jpg

Lumia 920 je najjači Nokijin model na tržištu s Windows Phone 8 OS-om. Donosi bežično punjenje, 4,5-inčni ekran, Pureview tehnologiju.

Nokia se posljednjih godina bori na tržištu i broji kada će joj crni dani završiti. Nakon odstupanja s razvojem najpopularnije svoje platforme, Symbian, Nokia se okrenula suradnji s Microsoftom i posljednje dvije godine sve više svojih uređaja bazira na Windows Phone operativnom sustavu. Serija uređaja nosi naziv Lumia. Lumia 920 je posljednji Nokijin model koji je ujedno i flagship ovog renomiranog proizvođača. Ovaj tjedan testirali smo upravo nju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366030659.jpg

Sadržaj pakiranja

Lumia 920 dolazi u četvrtastoj plavoj kutiji sa svom danas standardnom opremom. Osim uređaja u kutiji se nalaze uputstva, punjač, USB kabel dužine oko 120 cm te slušalice u boji uređaja. Osim nabrojanoga, na testu smo imali postolje za bežično punjenje. Postolje ne dolazi u paketu s uređajem već se može kupiti u trgovinama po cijeni od 559 kn. Postolje dolazi u svim bojama u kojima i uređaj te ako ćete kupovati moći ćete uzeti identičnu boju postolja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366030682.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Na testu smo imali uređaj bijele boje. Osim ove boje, uređaj dolazi u crnoj, crvenoj, žutoj i sivoj varijanti. Lumiju 920 obilježava potpuni unibody dizajn jer kod nje nije moguće mijenjati maske kao kod Lumije 820. Materijal korišten u izradi je polikarbonat sjajnog završetka koji je mamac za otiske prstiju. Kvaliteta izrade je vrhunska; uređaj je čvrst, robustan, djeluje neslomljivo. Iako ju karakterizira unibody dizajn, primijetili smo da pritiskom na stražnju stranu u sredini uređaj škripi malo. Do škripanja dolazi jer je maska vjerojatno jako tanka te ima praznine između nje i komponenti koje se nalaze unutra.

 

Iako djeluje veliko i svojim nazovimo to, kockastim dizajnom, rukovanje uređajem nije izazov. Masom od 185 grama i dimenzijama od 130,3x70,8x10,7 mm uvijek ćete imati osjećaj što držite, a i gdje se nalazi uređaj. Pošto je maska uređaja glatka i sjajna moguće je da vam isklizne iz ruke.

 

Na prednjoj strani dominira 4,5-inčni ekran iznad kojeg se nalaze kamera, senzori te zvučnik, dok se ispod nalaze tri kapacitivne tipke (za nazad, Home i pretraživanje). Gledavši uređaj moramo priznati kako je ekran mogao biti komotno malo veći zbog neiskorištenog prostora ispod ekrana.

 

Tipke možemo pronaći samo na desnoj strani. Na njoj se pri vrhu nalaze tipke za glasnoću, odmah ispod njih tipka za otključavanje i paljenje/gašenje uređaja, dok se pri dnu nalazi gumb za kameru kojeg smo s oduševljenjem pozdravili. Položaj tipki je dobar i nećete imati problema bilo da rukujete uređajem s lijevom ili desnom rukom.

Na vrhu se nalaze utor za microSIM kartice te utor za slušalice. MicroUSB utor se nalazi s donje strane. Stražnja strana je jako minimalistička i osim kamere i LED bljeskalice ne nalazimo ništa.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366030602.jpg

Ekran i tipkovnica

Nokia Lumia 920 posjeduje IPS LCD ekran dijagonale 4,5 inča s PureMotion HD+ ClearBlack  tehnologijom. Rezolucija ekrana je 768 x 1280 piksela s gustoćom piksela od oko 332 ppi. U odnosu na prethodne uređaje iz Lumija serije ekran je veći te donosi i najveću rezoluciju do sada. Rezolucija možda nije Full HD, no u dnevnom korištenju se to ne osjeti. Prikaz slike je odličan, boje su vjerne, kontrast je dobar, a crna boja ima „dubinu“. Kut gledanja je dobar, no kako okrećete uređaj prisutan je gubitak svjetline.

 

Prednost PureMotion HD+ ClearBlack ekrana je što je moguće upravljanje njima s rukavicama. Upravljanje rukavicama je izvrsno, jednako je upravljanju bez njih.

 

Uređaj donosi QWERTY tipkovnicu s mogućnosti prilagođavanja jezika kojeg želite te i samo rječnika. Ako odaberete hrvatski jezik tipkovnica postaje QWERTZ te su na početnoj stranici vidljivi hrvatski znakovi. Tipkovnica ne nudi vribraciju prilikom pritiska, no zato nudi zvuk prilikom pritiska. Tipkovnica je pristojna i sasvim ugodna za korištenje. U pejsažnom modu tipkovnica se ne nalazi od ruba do ruba, no slova su velika i ne utječe na pisanje. Windows Phone nudi podršku za veliki broj smajlija (emotikona) koji se skrivaju na tipci lijevo od razmaka. Osim standardnih u obliku znakova, postoje oni u boji, tj. malene sličice.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366030574.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Nokia Lumia 920 dolazi kao i svi posljednji uWindows Phone uređaji koji su stigli u našu redakciju s posljednjom verzijom operativnog sustava, Windows Phone 8. O daljnjim nadogradnjama sustava ništa se ne priča trenutno, no moguće je da će uređaj dobiti neke sitne nadogradnje sustava.

 

Otključavanjem uređaja dolazimo na zaključani zaslon. Osim datuma i sata, na zaslon je moguće dodati neku od aplikacija za detaljniji prikaz, odnosno status neke aplikacije. Na žalost, moguće je dodati jednu aplikaciju za prikaz. Uz mijenjanje pozadine i postavljanje lozinke nije moguće ništa više prilagođavati na zaslonu.

 

Početni zaslon se sastoji od pločica koje su prečaci na aplikacije ili poneke akcije. Slično kao widgeti na Androidu. Zaslon možete uređivati. Moguće je mijenjati boje pločica između 20 predefinirah boja te veličine pločica. Same pločice po pitanju potrošnje baterije nisu optimizirane, tj. ovise o aplikaciji i poneke pločice će vam „cuclati“ bateriju, pogotovo ako su aktivne. Popisu svih aplikaciju pristupate povlačenje prste prema lijevo. Ikone signala, baterija, WLAN mreže i ostalo su skrivene i postat će vidljive kada dotaknete sam vrh zaslona.

 

Windows Phone nudi opciju za postavljanje uređaja u dječji mod. Njegovom aktivacijom moguće je koristiti samo aplikacije koje ste dodali, a odmah postaju aktivna dva zaključana zaslona. Jedan za dječji mod bez lozinke i drugi za normalno korištenje s lozinkom.

 

Uređaj radi brzo i fluidno. Nismo primijetili neka zastajkivanja, ponekad je neku radnju obavljao koju sekundu duže, no osim toga nema nikakvih problema. Brzinu rada bi više osjetili da nema animacija tokom korištenja (dolazak popisa aplikacija, mijenjanje ekrana unutar postavki i slično).

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366031083.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik nosi naziv Osobe i kontakte je moguće pregledati abecednim redom ili grupama, tj. sobama. Uređaj će prikazivati kontakte sa svih vaših računa, bilo s Hotmail računa i njegove MSN mreže, kontakata na Gmailu ili nekih drugih. Na prvu ruku možda će biti zbunjujuće jer će se možda naći kontakti koje ste imali sami na računalu u virtualnom svijetu. Moguće je filtrirati kontakte te odabrati prikaz kojih kontakata želite. Prilikom pregleda kontakta vidjet ćete sve informacije, obavijesti, slike vezane za tu osobu.

 

Ulaskom u pozive, tj. telefon prikazuje se popis poziva, dok je numerička tipkovnica za unos brojeva skrivena i potrebno je dodatno pritisnuti kako bi se aktivirala. Kvaliteta poziva je dobra. Sugovornika smo glasno i jasno čuli te je i on nas čuo bez ikakvih problema ili prekidanja.

Dodatne aplikacije za društvene mreže ne dolaze uz uređaj te ih je potrebno skinuti iz trgovine, no same mreže su duboke integrirane u Windows Phone sustav.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366031746.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366031776.jpg

E-mail i poruke

Uređaj dolazi s dvije predinstalirane aplikacije za e-poštu. Google Mail aplikacija se odnosi samo za e-mail račune na Google servisu. Korištenje aplikacije je jednostavno i omogućuje brzi pristup svim mapama na vašem računu.

Druga aplikacija je Hotmail i ovdje je moguće dodati sve ostale račune, bili oni POP ili IMAP. Aplikacija je dizajnom i funkcijama jednaka Google Mail, samo osim te razlike što je moguće dodati više računa.

 

Aplikacija za Poruke je jednostavna i sastoji se od pregleda poruka te popisa kontakta koji su trenutno aktivni na društvenim mrežama. Unutar pregleda poruka nalaze se SMS poruke te poruke s društvenih mreža ukoliko je dodan račun u aplikaciju Poruke.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366031698.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366031920.jpg

Procesor, memorija

Nokia Lumia 920 posjeduje Snapdragon dvojezgreni 1,5 GHz procesor te 1 GB RAMA-a. Ove specifikacije pružaju ugodno korištenje uređajem bez ikakvih problema kako smo već naveli. Uređaj je fluidan u radu, problema nema prilikom pregledavanja videozapisa, fotografija, surfanjem Internetom.

 

Uređaj posjeduje 32 GB interne memorije od čega je korisniku za pohranu podataka dostupno oko 27 GB. Telefon ne posjeduje podršku za memorijske kartice te ćete biti ograničeni na ovu količinu memorije.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366030538.jpg

Benchmark test

Benchmark testiranje smo odradili na dvije aplikacije, MultiBench 2 i WP Bench aplikacije. Prilikom testiranja na uređaju uz sve predinstalirane aplikacije bilo je instalirano nekoliko aplikacija koje smo koristili.

 

U MultiBench 2 aplikaciji uređaj je postigao sljedeće rezultate: CPU = 17,887, Data = 24,445, Memory = 02, 582, Graphics = 38, 987. Za razliku od manjeg brata, Lumije 820, uređaj je postigao nešto malo lošije rezultate na testu. Rezultati su nezamjetno manji.

 

U WP Bench aplikaciji uređaj je postigao 237,54. Prema dostupnoj ljestvici u aplikaciji uređaj se nije našao na njoj jer prikazuje samo deset najboljih rezultata, a svi su u rangu od 255-259.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366030945.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366031447.jpg

Baterija i trajanje

Lumia 920 posjeduje neizmjenjivu bateriju kapaciteta 2000 mAh. Primitkom uređaja na test veselili smo se korištenju poznavajući povijest Nokije i dugotrajnost njezinih baterija koje su trajale danima, no ovdje je ta tradicija prekinuta. Tokom testa baterija bi preživjela dan, i to jedva rekli bismo. Korištenje nije bilo pretjerano, posve normalno za današnje smarthone uređaje, no izgleda da sam sustav i poneke aplikacije nisu dotjerane do kraja te se ponekad događa da uređaj izrazito brzo troši bateriju. Velika potrošnja je moguća i preko noći kada uređaj nije spojen na nikakvu mrežu, no neka aplikacija neprestano radi. Stoga ćete morati biti oprezniji s njima jer i samo otkrivanje što najviše troši bateriju nije lako kako smo navikli na Androidu. Proces punjenja baterije traje oko dva sata što ide u prednost Lumiji.

 

Na početku testa spomenuli smo bežični punjač kojeg smo dobili na test. Punjač se sastoji od postolja kojeg se spoji s kabelom dobivenim uz njega i priključite ga u struju. Punjenje se odvija čim odložite uređaj na postolje. Iznenadila nas je brzina bežičnog punjenja - nije znatno duže od običnog punjenja preko kabela. Otprilike je pola sata duže.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366030518.jpg

Multimedija, FM radio, glazba

Glazba i video kriju se u jednoj aplikaciji. Sama aplikacija nudi tri ekrana - zbirka, povijest i novosti u kolekciji. Pronalazak novih ili često slušanih stvari će biti lagan. Kompletan popis glazbe dobit ćete odabirom na glazbu u zbirci. Aplikacija nudi pregled glazbe prema izvođačima, albumima, pjesmama, žanru, itd. Također je moguće kreirati popise pjesama. Na žalost, aplikacija ne nudi naprednije opcije. Ne brinite, ekvilajzer je prisutan i nalazi se u samim postavkama uređaja. Osim šarolikog prisustva za podršku raznih glazbenih formata, Lumia podržava i nekoliko formata videozapisa (3gp, mp4, wmv, m4v). Reprodukcija zvuka je zadovoljavajuća, sasvim dobra, no za glavnog predstavnika mogli su podariti malo više duha zvučniku. Lumia ne posjeduje FM radio jer je to ograničenje samog operativnog sustava.

 

Preglednik fotografija je također na takvome principu i nudi nekoliko kartica. Jedna od njih nudi pregled fotografija, pregled slika po albumima, a uz to nudi i pregled fotografija s vaše društvene mreže.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1366030475.jpg

Fotoaparat i video

Lumia 920 posjeduje 8 Mpx kameru s Carl Zeiss lećom i dvostrukom LED bljeskalicom. Kamera omogućuje fotografiranje maksimalne rezolucije slike do 3264 x 2448 piksela te snimanje Full HD 1080p videa s 30 slika u sekundi (fps). Fotografiranje je moguće u 16:9 i 4:3 modu. Promjenom moda mijenja se i rezolucija fotografije. Sama aplikacija kamere je jednostavna i ne nudi mnogo opcija za podešavanje. Moguće je mijenjati ISO, ekspoziciju, balans bijele boje, način rada bljeskalice i poneku sitnu stvarčicu. Pristup galeriji je izrazito lagan i odvija se povlačenjem prsta na desno po ekranu.

 

No ono što je izdvaja od ostalih je Pureview tehnologija te fizička tipka za fotografiranje koju smo spomenuli na početku. Pureview tehnologija služi poboljšanju fotografija. Prvi puta je predstavljena na Nokiji 808 i ovdje je doživjela malo unaprjeđenje. Rad Pureview tehnologije se vidi u fotografiranju u slabije osvjetljenijim uvjetima te u zatvorenim prostorima.

 

Kvaliteta fotografija je odlična i svaki korisnik će biti zadovoljan s njima. Poneke fotografije će ispasti čudno, boje će biti nerealne, ili će biti presvijetle, no uz brzo okidanje lako ćete popraviti fotografiju i dobiti željeni rezultat. Osim tih povremenih problemčića fotografije su dobre, boje su vjerne, kontrasti dobri, šumovi su svedeni na minimum.

Lumija se također može pohvaliti i kvalitetom video isječaka, a optička stabilizacija slike joj ide u korist.

 

Fotografirano s Nokijom Lumia 920:

Povezivost i Internet pretraživač

Lumia 920 uz sve standardne načine povezivanja podržava i LTE 4G tehnologiju te NFC. Kako bi ostvarili brzine surfanja koje 4G nudi morate imati aktiviranu LTE uslugu kod vašeg davatelja usluga. Bluetooth nije ograničen kao što je prije bio slučaj na Windows Phone uređajima te sada možete dijeliti podatke s drugim uređajima.

 

Uređaj dolazi s jednim internetskim pretraživačem, Internet Explorerom. Pretraživač je brz, fluidan, no na žalost ne posjeduje podršku za Flash. Mana koju smo uočili je da ako se pomoću središnje kapacitivne tipke želite vratite na početni zaslon te zatim opet uđete u Internet Explorer nećete se moći vratiti unazad na web stranici već će se pretraživač minimizirati stalno.

Navigacija

Kao i svi Nokijini uređaji s GPS podrškom i ova Lumija dolazi s Nokijinom besplatnom navigacijom. Postoje dvije aplikacije, Nokia Karte te Nokia Vožnja. Karte se odnose samo na prikaz karti uz tekstualne upute, dok se Nokia Vožnja odnosi na glasovnu navigaciju. Za rad navigacije je potreban Internet.

Uredski paket

Uređaj dolazi s Microsoft Office aplikacijom. Moguće je pregledavati i editirati Office dokumente, no kreirati je moguće samo Word i Excell dokumente. Aplikacija nudi i sinkronizaciju s SkyDriveom.

Organizator i alarm

Organizator se kako smo navikli nalazi u sklopu kalendara i prilikom ulaska u aplikaciju vidljive su odmah dnevne obaveze i zadaci. Pregled prema mjesecima je skriven i aktivira se pritiskom na ikonu na ekranu. Prednost kalendara je što omogućava više korisničkih računa te sinkronizaciju s Facebook kalendarom.

Alarm se nalazi u samostalnoj aplikaciji i osim odabira dana ponavljanja, vremena alarma i zvuka nema drugih opcija. Moguće je dodati neograničen broj alarma.

Aplikacije i igre

Osim spomenutih aplikacija Lumija dolazi s nekoliko zanimljivih aplikacija. Jedna od njih je Novčanik. Pomoću ove aplikacije moguće je plaćati na prodajnim mjestima putem NFC tehnologije, no ovaj način plaćanja je tek u razvojnoj fazi u Hrvatskoj. Osim ove, zanimljivom nam se činila aplikacija Nokia gradska leća. Aplikacija omogućuje prikaz točki interesa u blizini vaše trenutne lokacije.

Više aplikacija i igri možete skinuti i isprobati u Windows Phone Trgovini. Sama trgovina ne broji ni približno aplikacija kao Android, no svakog dana ta brojka raste i vjerujemo da ćete naći sebi zanimljive aplikacije.

Cijena za Nokiju Lumia 920

Nokia Lumia 920 može se naći u trgovinama po cijeni od 4.990 kn (travanj 2013.).  Cijena je nešto više nego kod prethodnog modela, Lumije 820.

Cool faktor

Cool faktor uređaja je dizajn te šarenilo boja u kojima dolazi. U prilog također ulazi mogućnost bežičnog punjenja.

Zaključak

Lumia 920 je trenutno najjači Nokijin model na tržištu, a i zadržat će se neko vrijeme tako. Nokia je u Lumiju ugurala sve svoje stare kvalitete te ih je sparila s posljednjih Windows Phone operativnim sustavom. Zaključno možemo reći da nas je uređaj ugodno iznenadio svojim kvalitetama, a i sam sustav jednostavnošću. Uzevši u obzir sve pozitivne stvari i poneku manu s kojom smo se susreli Lumija 920 predstavlja zanimljiv uređaj i vraća Nokiju u utrku s flagship modelima ostalih proizvođača.

 

 

Plus

+ Upravljanje ekranom u rukavicama

+ Dizajn

+ Kamera

 

Minus

- Masa

- Nedostaci Windows Phone sustava

- Nedostatak FM radija

Konkurencija

HTC Windows Phone 8X

 

Iako posjeduje neznatno manji ekran HTC 8X je glavni konkurent. Uređaj posjeduje istu verziju operativnog sustava. Same razlike su sitne. HTC donosi manje interne memorije, manji ekran i manju bateriju. Iako je ekran manji, rezolucija je identična onoj na Lumiji 920.

 

Samsung Galaxy S 4Iako posjeduje Android operativni sustav, novi Galaxy će svakako konkurirati Lumiji. Oba uređaja predstavljaju vrh ponude, samo za različite operativne sustave. Gledajući specifikacije na papiru sve je na strani Galaxya, no glavnu riječ će imati operativni sustav i ovisit će o tome koji preferirate i želite koristiti.

 

 

 

Komentari

Mr.Deno

18. ožujka 2014 - 12:23 Prijavi neprimjeren komentar

kupil sam lumiu 920.
ima radio i navigaciju bez interneta

Tesla

16. siječnja 2014 - 14:10 Prijavi neprimjeren komentar

Zasto pise da je za rad navigacije potreban internet???

Asima

08. studenog 2013 - 15:51 Prijavi neprimjeren komentar

Kako nema Fm radio kad ima ?!

Odgovori