Testovi mobitela

NOKIA N97

N97 N97 N97 N97
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 117,2 x 55,3 x 15,9
Masa uređaja (g) 150
Zračenje (W/kg) 0,66
Operativni sustav Symbian
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 640 x 360
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2584 x 1938)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1500
Vrijeme razgovora 2G (h) 9,5
Vrijeme čekanja 2G (h) 430
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 5,499,00 kn
Info Nokia Croatia


0800 / 222-781
http://nokia.com.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Krcat gigabajtima, i mrežom
Autor: Ivan Kišić

Jesmo li od vrha Nokijine ponude očekivali puno previše?

Još od predstavljanja pred kraj prošle godine, Nokia N97 je bila predmet velikog hypa i izazivala je masovna slinjenja fanova diljem svijeta. Ono što se činilo ultimativnim gadgetom onda, danas je još uvijek voljen, no neke mane su očite i ugrožavaju konkurentnost novog Nokijinog flagshipa, ako ćemo ga uopće stavljati u sam vrh tržišta.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1270860479.jpg

U pakiranju dolazi i minijaturni stylus, solidne kvalitete, no neuobičajenog oblika i smještaja uz mobitel. Po starom običaju, sve strane N97 su načičkane sa sučeljima, gumbićima i drugim detaljima. Veličinom je na gornjoj granici tolerancije, iako je to za očekivati zbog pune QWERTY tipkovnice. Nešto je uži od iPhonea, no zato je dulji, deblji i teži. Tipke za kontrolu glasnoće i fotografiranje koje su gotovo neizostavne na većini Nokijinih mobitela nalaze se s desne strane, a lijeva sadrži već spomenuti micro USB, kvačicu za zaključavanje i dva zvučnika. 3,5 mm utor za slušalice i tipka za gašenje mobitela smješteni su na vrhu. Sveukupna kvaliteta kućišta je odlična i imamo samo sitne zamjerke po pitanju umetanja SIM kartice i baterije. Utor za microSD karticu je također smješten ispod maske, no nije potrebno micati bateriju kako bi se umetnula. Moguće je koristiti kartice veličine do 16 GB, što sa 32 GB ugrađene flash memorije podiže maksimalni limit na čak 48 ( četrdeset i osam) gigabajta. Pored ekrana, prednja strana ima samo jednu klasičnu tipku, onu za ulazak u izbornik, dok su druge dvije touch i služe za primanje i odbijanje poziva. Iznad ekrana su senzori za udaljenost i svjetlost, kao i VGA kamera za videopozive koje koristimo tako često. Sposobna je za 15 sličica u sekundi pri 320 x 240 piksela.

Ogledalce ogledalce

Ekran je dijagonale od 3,5 inča, no nestandardne rezolucije od 360 x 640 piksela napravljen u LCD TFT tehnologiji što bi bilo impresivno prije nekoliko godina. Sam touchscreen je napravljen sa rezistivnom tehnologijom koja, za razliku od kapacitativne, registrira na pritisak svih predmeta pa tako i stylusa, a ne samo onih koji provode elektricitet, poput prstiju. Prednosti su povećana preciznost ukoliko namjeravate koristiti priloženi stylus, no kontrola sa prstima je također solidna iako ne toliko koliko bismo voljeli. Prisutan je i haptički "feedback", tako da ste sigurni je li pritisak na zaslon registriran ili ne. Tipkovnica je klizna, no otvara se pod kutom, a ne u potpunosti paralelno sa kućištem, zbog lakšeg korištenja. 33 tipke sa direkcijskim kontrolama imaju mali hod i nisu pretjerano udobne iako ih nakon nekoliko užasnih iskustava sa drugim mobitelima lako svrstavamo iznad prosjeka. Operacijski sustav se nije mnogo mijenjao ispod površine, sve je i dalje običan Symbian OS v9.4, sa S60v5 platformom. Ono što se promijenilo je pristup korisničkom sučelju – početni zaslon je sada widget pristupačan, odnosno omogućava aktivan pristup informacijama. Pojednostavljeno, na početni zaslon možete postaviti dva polja koja su stalno spojena na usluge poput Facebooka, AccuWeathera, Reutersa i drugih. Takve jednostavne widgete možete i sami lako razvijati, a Nokia je usput dodala i nekoliko praktičnih programa, među njima Amazon, Qik, JoikuSpot i YouTube, uz mnoge dostupne preko Ovi Storea i mnogih stranica diljem weba.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1270860504.jpg

Činjenica da se nalazi u N, a ne u E seriji je malo začuđujuća s obzirom na tipkovnicu, no softverski gledano, radi o multimedijskom uređaju. Po pitanju povezivosti, nismo razočarani – WiFi, Bluetooth, HSDPA, UMTS i EDGE su prisutni, no nešto nedostaje. Da, čini se da smo konačno svjedoci smrti infracrvenog sučelja. Surfanje webom je praktično i WebKit baziran preglednik podržava Flash, a široki zaslon garantira udobnost. Sveukupna podrška za Internet je zadovoljavajuća, pa kombinacija weba, e-maila i pridruženih usluga će rijetke ostaviti nezadovoljnim. Ono što nam smeta je nepostojeća podrška za uređivanje dokumenata koja zahtjeva kupovinu neke aplikacije za uređivanje standardnih MS Office datoteka. Sa ovako širokim ekranom i punom QWERTY tipkovnicom – to je prava šteta Kao što smo i očekivali, GPS radi jako dobro i nemamo nikakve zamjerke na Nokia Maps aplikaciju, koju je moguće zamijeniti sa nekoliko drugih. Nokia daruje tri mjeseca besplatne glasovne navigacije, a uz nju je moguće dokupiti i vodiče za gradove, uz druge praktične sitnice. Sa pogleda navigacije sve je osigurano. Trajanje baterije je posve očekivano i u slučaju umjerenog korištenja (koje je jako teško s obzirom na sve mogućnosti) očekujte do dva dana igranja. 1500 mAh baterija je dobro napravila svoj posao.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1270860515.jpg

 

 

 

Komentari

filipviljusic

12. travnja 2010 - 16:03 Prijavi neprimjeren komentar

supać mob


Odgovori