Testovi mobitela

NOKIA N95

N95 N95 N95 N95 N95
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 99 x 53 x 21
Masa uređaja (g) 120
Zračenje (W/kg) 0,58
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 950
Vrijeme razgovora 2G (h) 4
Vrijeme čekanja 2G (h) 225
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 6.499 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

Svakako pogledajte i...


 

SuperN95
Autor: Krunoslav Ćosić

Zamjena za glazbeni player, digitalnu kameru, PDA i uređaj za navigaciju

Nokia N95 potpuno je neobičan uređaj koji osvaja na što god da se pomisli – klizni mehanizam, fotoaparat, glazba, navigacija, zaslon. Na njemu je sve fantastično i nudi sve u jednome. Ono što ga najprije izdvaja između svih drugih mobitela na tržištu jest njegov slide mehanizam. I to dvosmjerni slide mehanizam, što je do sada neviđeno na tržištu mobitela. Gurne li se gornji dio kućišta prema gore, do izražaja dolazi dosta velika i komforna tipkovnica s tipkama koje odlično reagiraju na pritisak. Brojevi koji se prikazuju na zaslonu su veliki, što će cijeniti korisnici slabijega vida. Sada više neće praktički trebati naočale. Gurne li se slide mehanizam prema dolje, pred očima se pojavljuje druga tipkovnica, točnije pojavljuju se komande za upravljanje multimedijom- play, stop. Slide dobro funkcionira, uz minimalno klimanje mehanizma koje je nešto bolje napravljeno na modelu E65. Sam uređaj je prosječnih dimenzija i to je prednost slide mobitela što mogu biti manji, a funkcionalniji nego drugi telefoni.
Ako spomenemo kako N95 ima stereo zvučnike, tada smo već dosta toga rekli. Ali, to je samo dio onoga što vas očekuje u tekstu o ovom super mobitelu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1215613818.jpg http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1323254905.JPG

Fotoaparat

Iako nije prvi na hrvatskom tržištu s 5 megapiksela (prvi je led probio LG), ipak moramo pohvaliti fotoaparat koji je ugrađen, a koristi se CMOS senzor. Pregled onoga što se fotografira pregledava se na zaista velikom (2,6 inča) zaslonu koji prikazuje 16 milijuna boja. Osim fotografija, N95 snima i video zapise usporedive s DVD kvalitetom (640x480 piksela). S obzirom da postoji TV izlaz i podrška za Universal Plug and Play (UPnP) tehnologiju, tada se svi sadržaji mogu pregledavati i na televizoru, iako za to neće biti često potrebe s obzirom na veličinu njegova zaslona. Fotoaparat od 5 megapiksela smješten je na stražnjoj strani kućišta i zaštićen zatvaračem koji se jednostavno otvara i nema opasnosti od slučajnog otvaranja, a koristi se poznata Carl Zeiss optika. Fotić ima i autofokus, što se do sada pokazalo kao vrlo bitna stvar na fotoaparatima na mobitelima. Mobiteli čiji fotići nemaju autofokus rade primjetno lošije fotografije od onih koji imaju autofokus. Pored fotoaparata smještena je bljeskalica. U opcijama fotoaparata moguće je podešavanje kompenzacije ekspozicije, korištenje samookidača, smanjenje crvenila očiju, podešavanje bijele boje (white balance), ton boje, osjetljivosti na svjetlost, kontrasta, oštrine, postavljanje proširenog zuma. Digitalni zum omogućuje povećanje do10 puta. Dok je uključen fotoaparat slika se na zaslonu postavlja u vodoravni položaj. Iako bi netko rekao 5 megapiksela je 5 megapiksela, u praksi se može koristiti i manja razlučivost jer je za izradu fotografije 10x15 cm dovoljno postaviti razlučivost na 3 ili 2 megapiksela. Tako se uz odabir 5 megapiksela, ako je memorija minimalno iskorištena na druge stvari, može napraviti oko 150 fotografija koje se mogu ispisati na veličini 28x36 cm, odabirom 3 megapiksela fotografije se mogu ispisati na papiru veličine 25x20 cm (memorija dovoljna za preko 200 fotki), dok odabir 2-megapikselnog rada donosi ispis na 18x13 cm i preko 350 fotki. Tipka kojom se okida smještena je na boku, a ima dva koraka, tako da je moguće i fokusiranje.
Nadalje, ovo multimedijsko računalo ima i video kameru smještenu na prednjoj strani kućišta koja se koristi za video pozive ili pak za snimanje vlastitih video zapisa. Pored kamere smješten je prozorčić senzora za svjetlost koji prati koliko svjetla ima dok se mobitel koristi te tako regulira osvjetljenje pri slaboj rasvjeti odnosno isključuje ga pri jakoj rasvjeti. Moguće je postaviti da je svjetlo uvijek uključeno ako se ovaj senzor u postavkama postavi na maksimalno. Ono što cijenimo na ovom mobitelu svakako je i podešavanje veličine fonta, koji može biti veliki, mali i uobičajeni. Zgodno je i to što se može postaviti izgovaranje ime osobe koja poziva. Kad telefon zazvoni, čuje se glasovna zabilješka koja je prethodno snimljena u telefon.

Operativni sustav

N95 je Symbian mobitel serije 60 verzije 3.1. T znači da je moguća personalizacija uređaja pomoću velikog broja kompatibilnih aplikacija kao što su zabava, igre, navigacija, poslovne aplikacije… S obzirom da je zaslon u mogućnosti prikazati 3D grafike upotpunjene 3D zvukom na stereo zvučnicima smještenim na lijevom i desnom boku uređaja, jasno da N95 može zamijeniti monofunkcionalne uređaje kao što su glazbeni player, digitalna kamera, PDA ili uređaj za navigaciju. Sve je tu.
Upravljanje ovom Nokijom zaista je uzbudljivo jer obiluje velikim brojem mogućnosti. Većina tipki za upravljanje smještena je ispod zaslona, a posebne se tipke nalaze s desne strane kućišta – tipke za ulazak u galeriju i pokretanje fotoaparata te tipke za kontrolu glasnoće za vrijeme razgovora odnosno zumiranja za vrijeme korištenja fotoaparata. U glavnom izborniku postoji podizbornik Pretraga koji omogućuje pretraživanje pojmova na internetu. Sam pristup internetu je fenomenalan jer veliki zaslon omogućuje da se sve pregledava s puno komoditeta. Zakrene li se zaslon, tada je prikaz još zgodniji i praktičniji. Na zaslonu se pojavljuje strelica miša kao na računalu, a njome se kreće koristeći navigacijsku tipku, s tim da se za potvrdu (lijeva tipka na mišu kod računala) koristi OK tipka u sredini navigacijske tipke. Glavni izbornik nudi aplikaciju Učitavanje koja se koristi za preuzimanje, pretplatu, kupnju i korištenje aplikacija i usluga koje nudi Nokia, njezine podružnice ili pak treće strane.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1215613845.jpg

Zabava i posao

Nema zabave bez dovoljno slobodne memorije. N95 dolazi s 160 MB vlastite memorije, a dodatna se memorija može proširiti kupnjom microSD kartica. Maksimalno se u uređaj mogu staviti kartice kapaciteta do 2 GB. U praksi je 160 MB dovoljno za fotografije, video zapise, glazbu, kartu za navigaciju, ali ako se želi imati komoditet, tada ipak preporučujemo kupnju dodatne kartice jer će se moći spremiti daleko više glazbe, karti okolnih zemalja… Utor za kartice se nalazi s lijeve strane kućišta i dostupan je u poznatoj Hot swap izvedbi, što znači da nije potrebno isključivanje uređaja prije vađenja kartice iz telefona.
Glasovne naredbe moguće su za profile, pristup glasovnoj pošti mobilnog operatera, pokretanje bluetootha, diktafona i fotoaparata. Diktafon zvuk snima preko digitalnog stereo mikrofona.
Poslovni je dio smješten u dijelu izbornika koji omogućuje otvaranje različitih dokumenata kao što su word, excel, powerpoint, Adobe PDF, čitač kodova, a Zip omogućuje pregledavanje i rad sa zip datotekama pohranjenima na telefonu. Ovo je zgodno ukoliko se na telefonu drže različiti dokumenti koji se mogu zazipati i tako povećati slobodna memorija telefona.

Konačno – navigacija

Točno tako, sigurno ste pomislili - pa kada će nam pisac ovih redaka nešto više reći o navigaciji? N95 dolazi s ugrađenim pravim GPS prijamnikom tako da se ne radi o simulaciji ili aproksimaciji, nego o punokrvnoj satelitskoj navigaciji, s tim da je njegova osjetljivost  nešto slabija nego kod samostalnih GPS prijamnika. Ali je više nego zadovoljavajuća. Sam GPS prijamnik smješten je pri dnu uređaja, a kada se prijamnik koristi, potrebno je otvoriti brojčanu tipkovnicu te uređaj držati pod kutom od 45 stupnjeva, s izravnim pogledom na nebo. Samo uspostavljanje veze sa satelitima može trajati od nekoliko sekundi pa do nekoliko minuta. Ako se vozite autmobilom, tada uspostava veze može potrajati i 15-ak minuta. Sam telefon ne dolazi niti s jednom Nokia kartom tako da se karte koje su potrebne moraju skinuti s Nokijine internetske stranice, a trenutno je dostupno oko 150 karata. Trenutno je karta Hrvatske veličine preko 130 MB, ali će u finalnoj verziji biti 10-20 MB jer je trenutno u nju uključeno i nekoliko okolnih zemalja. Karte se mogu skidati putem interneta preko samog mobitela, ali to će sigurno puno koštati pa je preporučljivije ili se spojiti na neki WLAN ili pak povezati mobitel s računalom i tako skinuti kartu. Što omogućuju Nokia karte? Moguće je pregledavati kartu i pretraživati različite lokacije kao na klasičnom GPS uređaju, dok je usmjeravanje i navigaciju pri kretanju (Turn-by-turn) potrebno platiti. Tada se dobije glasovno upravljanje koje za sada nije podržano za Hrvatsku, ali se radi na tome. Pregled karte moguć je u 2D i 3D prikazu, a moguće je zumiranje. Aplikacija omogućuje i slanje položaja putem tekstualne i SMS poruke, bluetooth vezom ili infracrvenom vezom drugom korisniku koji ima mobitel s navigacijom koji na svoj mobitel prima točnu poziciju te tako može vidjeti gdje se osoba trenutno nalazi. Interesantne točke koje se mogu pregledavati su parkirališta, benzinske postaje, kulturne atrakcije, gradski vodiči. Pretraga je moguća prema adresi, imeni ili po kategoriji.

Na kraju krajeva

Ovaj mobitel izgleda poput mobitela, ali njegovim rastezanjem gore i dolje dobiva se potpuno drugačija funkcionalnost uređaja. Multimedija je u prvom planu, tako da ovaj uređaj uspješno zamjenjuje najmanje četiri dodatna uređaja. Iako mu je cijena iznad 6.000 kuna i čini se visokom, ako se mobitelu zbroje integrirani GPS prijamnik, karte za navigaciju i 5-megapikselni fotoaparat, tada je računica potpuno drugačija. I sve stane u džep. Fascinirani smo ovim uređajem koji nema konkurenciju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1215613865.jpg

Povezivost

Povezivost je riječ koja jako dobro opisuje Nokiju N95 jer ovaj uređaj ima bluetooth, infracrvenu vezu, USB povezivanje, WLAN. HSDPA podrška je tehnologija koja je u Hrvatskoj podržana od Vipneta i T-Mobilea tako da će korisnici bežičnog pristupa internetu i elektronskoj pošti ovu mogućnost cijeniti. Ovo je i UMTS i EDGE telefon, ali HSDPA ipak nudi do deset puta veće brzine od ovih tehnologija. S obzirom da se radi o UMTS telefonu, N95 može koristiti i USIM kartice. Radi se o poboljšanim inačicama SIM kartica koje podržavaju UMTS telefoni.
U ovaj ćemo dio teksta ubaciti i Visual radio jer je osim prijama radio programa koji se sluša pomoću priloženih stereo slušalica, moguće pristupati različitim sadržajima ukoliko ulovite radijsku postaju koja podržava uslugu Visual radio. Tako je moguće dobiti različite informacije o glazbi koja se emitira na radijskoj postaji, o izvođaču, trenutne pozicije njegove pjesme na svjetskim top-listama… Ove se informacije dobivaju putem interneta.

KONKURENCIJA

Nema ju

PLUS I MINUS

+ GPS, fotoaparat, zaslon
-  ništa bitno

 

 

 

Komentari

Mario

03. travnja 2014 - 11:08 Prijavi neprimjeren komentar

Postovanje.
Molio bih vas da mi kazete cjenu uredjaja Nokia N95 ( klizni ) i gdje se moze kupiti. Cjenu i nacin placanja. Uređaj mora biti slobodan za sve mreze. Ja zivim u Splitu post code: 21000
Hvala lijepo i lije pozdrav.
Mario Pensa

toni

01. veljače 2014 - 13:18 Prijavi neprimjeren komentar

poštovani....imam jednu zamolbu...dobio sam na poklon Nokia N95 8GB od rođaka iz Bosne i Hercegovine...Moje pitanje glasi : POŠTO U POSTAVKA JEZIKA NEMA HRVATSKOG, DALI SE I KOD KOGA MOŽE SNIMITI APLIKACIJA KAKO BI MI MOBITEL OČITAVAO NA HRVATSKOM JEZIKU....HVALA unaprijed na odgovoru..

seselj

27. veljače 2009 - 14:04 Prijavi neprimjeren komentar

da li je nokia n95 jos na prodaji u njemackoj

posto su meni rekli da nije a ja mislim da to nije moguce


Odgovori