Testovi mobitela

NOKIA N90

N90 N90
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 112 x 51 x 24
Masa uređaja (g) 173
Zračenje (W/kg) 0,29
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 352 x 416
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Ne
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 760
Vrijeme razgovora 2G (h) 3
Vrijeme čekanja 2G (h) 290
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 5990 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

OGLEDNI PRIMJERAK
Autor: Josip Marohnic

ČESTO JE NOKIA bila korak do savršenstva - i uvijek bi nekako našla izgovor da ne napravi telefon koji bi imao "baš sve". Sjetimo se Nokije 7650, savršenog telefona s polovičnim Bluetoothom, komunikatora predzadnje generacije koji nisu podržavali GPRS. Uvijek nešto nedostaje kako bismo bez razmišljanja mogli dati najvišu zamislivu ocjenu telefonu. S Nokijom N90 očito im se omaklo - kompletan telefon, kojem ne nedostaje baš ništa što je moglo biti, a nije, implementirano (OK, padaju nam na pamet primjerice opcije za prisutnost u imeniku koje kod nas nisu podržane). Sve ono čime raspolaže trenutni je vrhunac masovnog tržišta - vrhunska kamera, procesor, operativni sustav, zaslon...

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1147958256.jpg

KRENIMO REDOM

Nokia N90 prvi je telefon iz serije "N" Nokijinih telefona. Njima se pokušava postići neka vrsta razlikovanja u odnosu na običnu četveroznamenkastu oznaku, koja nam nije baš jasna (valjda je nastala gužva među brojevima zbog brojnih modela). Karakterističan glomazni preklopni koncept odaje da je riječ o smartphoneu - telefonu koji nije samo to, već i mnogo više. Uistinu, ova 3G/2.5G GSM/GPRS/EDGE/UMTS Nokia N90 zamijenit će dlanovnik i digitalnu kameru (foto, pa i video), rokovnik, sat i budilicu, igraću konzolu, a nekome možda i najboljeg prijatelja. Nije teško "navući" se na takav uređaj samo zbog njegovih mogućnosti. Već smo rekli da dimenzijama i masom podsjeća na pametne telefone (i kutiju plavog Wal-tera), ali budući da je riječ o preklopnom modelu, njegova je veličina još upadljivija kada se otklopi. Smatramo da je u ovom slučaju i u svojoj klasi veličina vrlina.

GRAĐA

Mali poklopac na vrhu dviju stranica preklopa skriva kameru i zvučnik, a na njemu je i tipka za uključivanje/promjenu profila. On se zakreće do 270 stupnjeva kako bi omogućio snimanje pod raznim kutovima i, što je važnije, videotelefoniju bez potrebe za dvjema kamerama. Gornji preklop može se (za snimanje - mora) zakretati do 135 stupnjeva, a ne radi puni okret kao na Nokiji 6260 jer na preklopu nema tipki za upravljanje (što smatramo dobrim rješenjem jer je pri radu bilo teško prstima dohvatiti tipke na poklopcu). Više je načina na koji se može koristiti ovaj telefon - otvoren, sklopljen ili u bočnom obliku okrenuta zaslona (poput videokamere). Druga dva načina upravljanja omogućena su zahvaljujući sekundarnom (!) joysticku, koji se nalazi na boku telefona, a iznad zaslona postoje i dvije tipke koje svoje funkcije poprimaju aktiviranjem kamere. Na bokovima su još i utor za RS-MMC karticu (konverter za standardnu veličinu nalazi u paketu) koja je samo za 1.8/3V kartice (ne i raširenije 3V!), a na suprotnoj strani PopPort priključak (USB 2.0 kabeli nalaze se u paketu) i manji priključak za punjač. Tipkovnica i zaslon osvijetljeni su prema naredbi senzora za svjetlost, koji će pomoći u štednji baterije regulacijom njihove jačine. Ionako je baterija usko grlo svakog pametnog telefona te korisnik koji želi iskoristiti svoj N90 na način na koji je zamišljen morat će je nadopunjavati barem svaki dan.

ŠTO GA POKREĆE

Zaslon prikazuje softversko srce telefona - Symbian (u verziji 8.1a) prilagođen novim dimenzijama zaslona. Zaslon izgleda zadivljujuće. Takvo nešto dosad nismo vidjeli na telefonima, eventualno vrhunskim dlanovnicima, ali smatramo da mu po oštrini, toplini boja i veličini točke (koje su nevidljive) nema pravog konkurenta. Najbolje od svega jest da ovaj zaslon s 262 tisuća boja toliko vuče za sobom sve ostalo te da na njemu sve izgleda još i bolje - stari videozapisi ili fotografije s drugih telefona bit će kristalno čiste. Hardverska strana ispod površine nije nimalo lošija. Prema rezultatima testova produktivnost telefona nije bitno manja nego na modelu 6630, koji se drži kao referenca među Symbianima. Procesor od 220 MHz vjerojatno je zaslužan za to, ali u radu će važno biti i 48 MB radne memorije kojom telefon raspolaže. Nakon što dođete k sebi od gledanja u impresivan zaslon nije teško primijetiti da veća razlučivost nije bitno zadirala u raspored i izgled izbornika; i dalje je to dobri stari Symbian s aktivnim početnim zaslonom kao najuočljivijom značajkom. Ikone su ušminkane, a zbog pametnije preraspodjele manji je nered na prvoj razini u izborniku (dodatni programi sada se nalaze u "Moji progr.", a sve je moguće posložiti i po vlastitoj volji u mapama ili novim redoslijedom). Zgodna je opcija u telefonu sortiranja poruka po raznim kriterijima (datum , pošiljatelji, vrsta...), a sviđa nam se i "Zapisnik" koji bilježi komunikaciju do 30 dana s datumom i njegovim trajanjem.

DODACI U SOFTVERU

Osobne podatke moguće je razmijeniti s drugim kompatibilnim telefonom bežično (Bluetooth v1.2), putem računala, sinkronizacijom s poslužiteljem ili pak izravnim ispisom na HP-ovim pisačima i Kodakovim kioscima. Od PIM alata i dalje je sadržan vrlo napredan imenik i kalendar, alarmi, obveze, tekstualne zabilješke, diktafon, kalkulator i konverter... Sada smo već odmaknuli od organizacije osobnih podataka i zagazili u sferu uredskih aplikacija, koje u posebnoj mapi podržavaju MS Officeove formate za priručno korištenje i PDF dokumente, upravitelja datotekama i RealPlayer za prikaz mnogih video i streaming formata. Ako nešto nedostaje, široko je polje na kojem su brojni neovisni programeri već razvili sve što se može zamisliti - telefon softverske dodatke podržava kao Java MIDP 2.0 format ili C++ (sys) aplikacije. Zbog većeg zaslona primjetna je lagana zamućenost "starih" aplikacija, koje se rastežu kao da se povećava JPEG slika, ali to je ujedno i znak retrokompatibilnosti s blagodatima ojačanog hardvera (zaslon, RAM, procesor; čitaj: radujte se igrači). Podaci i dodaci dijele zajedničku memoriju od oko 28 MB, uz ono što se može zbrojiti i kapacitet pratećeg MMC-a (64 MB).

RAZGOVOR S TELEFONOM

Telefon ima nove glasovne mogućnosti naredbi na lokalnom jeziku, bez potrebe prethodnog snimanja zabilješki izvedenih vlastitim glasom. Riječ je o tzv. tehnologiji SIND (Speaker Independent Name Dialling). I zaista, dugim pritiskom na tipku označenu crvenom točkom na boku (inače gumb za snimanje u kameri) aktivira se glasovno biranje - izgovaranjem bilo kojeg imena iz imenika naziva se željeni broj. Isto vrijedi i za opcije telefona uvrštene u glasovni odabir - nije potrebno snimati svoj glas. To će olakšati pozivanje sa slušalicom i uopće upravljanje telefonom osobama koje imaju toliko brojeva i opcija da nemaju vremena sve snimati.

BUBICE

Kao i svi genijalci, i ovaj telefon pati od ponekih bubica, kao što su dugo podizanje sustava, povremeno ničim izazvano rotiranje zaslona i slične bezopasne tričarije za koje se može očekivati da će se izliječiti prvom sljedećom softverskom nadogradnjom koju svi koji imaju jamstvo mogu besplatno dobiti u ovlaštenim servisima.

KONKURENCIJA

SONY ERICSSON P910 Sony Ericssonov najjači model uskoro očekuje prinovu koja bi mogla bolje parirati Nokiji N90. Ovako ona među 3G pametnim telefonima prilično usamljeno strši.

KAMERA I VIDEOTELEFONIRANJE

Jedna od većih dika ovog telefona njegova je 2-megapiskelna foto-video kamera s Carl Zeissovom optikom, automatskim fokusiranjem, bljeskalicom i makrosnimanjem. Digitalni zoom ima čak 20 stupnjeva približavanja, a imamo osjećaj da bi se u tom tunelu objektiva uskoro mogao migoljiti i optički zoom nekog nasljednika. Kao što oznaka na samom kućištu kaže, riječ je o lećama Tessar žarišne duljine 5.5 mm uz f/2.9 otvor blende. Slike u najvećoj razlučivosti govore: Ostavi digitalac doma! Video od 352x288 točaka u formatu MPEG-4 izgleda također jako dobro. Videotelefonija s rotirajućom kamerom na prvi pogled zvuči tehnički složeno, ali zaista nije - kameru u položaju snimanja treba okrenuti prema sebi i birati broj, uz opciju "videopoziva". Zapravo vrlo ugodno iskustvo. Bljeskalica može raditi automatski ili okinuti ranije, za uklanjanje efekta crvenih očiju. Moguće je podešavati osvjetljenje, bjelinu, ton boje i vrijednost ekspozicije te dodavati efekte i automatski primijeniti postavke za makro, pejzaže, sport, noćno slikanje, portrete ili postavke definirane od strane korisnika.

PLUS

ZASLON ROTACIJSKA KAMERA MEMORIJA

MINUS

MOGUĆA NESTABILNOST DIMENZIJE

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori