Testovi mobitela

NOKIA N9

N9 N9 N9 N9 N9 N9 N9 N9 N9 N9 N9 N9 N9
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Dimenzije uređaja (mm) 116,45 x 61,2 x 7,6
Masa uređaja (g) 135
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 854 x 480
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
NFC Da
WLAN WiFi
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1450
Vrijeme razgovora 2G (h) 11
Vrijeme čekanja 2G (h) 450
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija A-GPS
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 16 GB - 5099 kn 64 GB - 5699 kn
Info Nokia Croatia


0800 / 222-781
http://nokia.com.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Jedan jedini...
Autor: Dejan Pavlović

...i to bi bilo to. Prvi i posljednji mobitel s MeeGO operativnim sustavom

Nokia je sklopila brak s Microsoftom i sve karte bacila na Windows Phone 7. Svejedno, iz njihove kuhinje je predstavljen i model N9 koji je pokretan MeeGo OS-om i predstavlja prvi i zadnji mobitel na ovom OS-u koji je Nokia proizvela.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1323255048.JPG

Sadržaj pakiranja

Sa mobitelom dolaze slušalice koje su dobre kvalitete, punjač, micro USB kabel i naravno mobitel.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1323255105.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Dugo vremena je Nokiju pratio glas da koristi jeftine materijale za izradu mobitela. Šuškalo se da je Nokia sklopila ugovor sa neimenovanom kineskom tvrtkom zbog kojeg je morala ugrađivati njihovu plastiku u mobitele što se nije pokazalo kao najbolje rješenje. Nokia N9 je u svim pogledima drugačiji.

 

N9 je besprijekorno izrađen mobitel, i to od kombinacije metala, tvrde plastike i stakla. Kad primite mobitel u ruke, odaje dojam trajnosti i tkz. "premium" uređaja.

 

Mobitel je pogođenih dimenzija, pa će tako većina korisnika moći ugodno primiti ovaj mobitel u ruku, te upravljati njime pomoću jedne ruke. Iako su nas u posljednje vrijeme Samsung i posebno Motorola malo razmazili u pogledu tankih smartphoneova, Nokia tu malo kaska.

Mobitel je debeo 12 milimetara što je za današnje standarde ipak poprilično puno.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1323255138.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran dominira cijelom prednjom stranom uređaja. To je razumljivo jer je ipak riječ o 3,9 inčnom ekranu. Tehnologija izrade ekrana je AMOLED što znači da je prikaz boja odličan, kao i kontrast. Ekran nije Super AMOLED pa je i čitljivost na suncu vjerojatno lošija u odnosu na nove generacije AMOLED-a.

 

Nažalost, tijekom testiranja mobitela bilo je oblačno vrijeme, pa nismo niti mogli provjeriti čitljivost ekrana na suncu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1323255203.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Kao što je prethodno i spomenuto, operacijski sustav na mobitelu je MeeGo.

I to u verziji 1.2 Harmattan. MeeGo je u potpunosti drugačiji mobitel od onog što smo naučili. Sastoji se od početnog ekrana sa ikonicama instaliranih aplikacija. Izgledom na trenutak podsjeća na Appleovo rješenje iOS-a, uz razliku da se ikonice skrolaju vertikalno, dakle kao i kod Androida.

 

-        lock screen

 

Mobitel je u potpunosti dizajniran da mu ne trebaju hardverske tipke. Jedine koje na mobitelu postoje su one za mijenjanje glasnoće uređaja i njegovo zaključavanje. Iako, ove prve nisu niti potrebne, jer je i mijenjanje glasnoće riješeno kroz sami OS.

 

Paljenjem uređaja prikazuje se lock screen kojem je moguće mijenjati sliku wallpapera. Skrolanjem u bilo koju stranu lock screen se uklanja, te nam se prikazuje početni ekran.

U slučaju da skrolate lock screenom prema gore i zadržite prst na istom mjestu nekoliko sekundi, na donjem dijelu ekrana će se prikazati četiri prečaca za često korištene aplikacije. One su: telefon, poruke, preglednik i kamera.

 

-        početni ekran

 

Glavno sučelje N9 se sastoji od tri ekrana koje slajdate lijevo, odnosno desno. Na početnom ekranu prikazuju se prethodno spomenute ikone aplikacija.

 

Skrolanjem u desno prikazuje se početni ekran za prikaz sadržaja sa društvenih mreža (ili news izvora) te vremenskom prognozom. Skrolanjem u lijevo, prikazuje se task manager sa screen shotovima aplikacija koje se trenutno izvršavaju u pozadini uređaja. Pinch to zoomom je moguće umanjiti te sličice aplikacija kako bi ih više stalo na ovaj početni ekran.

 

Cijeli koncept multitaskinga na MeeGou je doveden do savršenstva. Ako se nalazite u bilo kojoj aplikaciji dovoljno je skrolati na bilo koju stranu i aplikacija odlazi u pozadinu. Potom je potrebno još jednom slajdati u lijevo, pokrenuti task manager i odabrati pauziranu aplikaciju kako bi nastavili raditi na njoj.

 

Cjelokupni OS radi iznimno brzo i fluidno bez zastajkivanja. Cijeli OS ima podosta animacija koje svakako proljepšavaju cjelokupno sučelje.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1323255348.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik N9 je tradicionalan i bez previše opcija koje nismo vidjeli na konkurentskim operacijskim sustavima.

Kontakti su poredani prema abecednom redu, a odabirom nekog od njih je moguće poslati poruku, nazvati ih, poslati e-mail ili kontaktirati osobu pomoću nekog instant messengera.

Editiranje kontakata nudi širok izbor polja koja je moguće popuniti sa podacima.

 

Kontakti na mobitelu se mogu sinkronizirati sa računima društvenih mreža, što je u današnje vrijeme svakako neizostavna stvar.

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1323255538.JPG

E-mail i poruke

Nokia N9 se može pohvaliti dobrom mogućnošću baratanja sa porukama. Nešto slično kao i Motorolina rješenja, na uređaju se nalazi aplikacija koja ujedinjuje sve poruke. Dakle, sve SMS, MMS, email ili poruke sa IM servisa se prikazuju na jednom mjestu.

Korisno je što se svaki tip poruka prikazuje u drugačijoj boji, pa je i cjelokupna lista pregledna.

 

E-mail klijent nudi mogućnost unosa nekoliko tipa e-mail računa uz mogućnost sortiranja poruka po raznim parametrima. Pohvalno je što je prisutna i opcija batch operacija, odnosno manipulacija s velikim brojem poruka istovremeno.

Pretraživanje je također moguće, a box prikaza je vidljiv ako se lista mejlova slajda prema dolje.

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1323255585.JPG

Procesor, memorija

Nokia N9 radi na Cortex A8 procesoru koji je takta 1 GHz. Cortex je dobar procesor koji je u nekim segmentima bolji od konkurencije (posebno ako ga uspoređujemo s Qualcolmmovim rješenjima). Posebno moramo istaknuti i dodatni grafički koprocesor - PoverVR SGX530 koji će biti na razini zadatka i u slučaju igranja nekih zahtjevnijih igrica.

 

N9 dolazi s dvije varijante ugrađene memorije. Jedna je 16, a druga 64 GB. Mobitel, nažalost nema utor za micro SD kartice pa je i dodatno memorijsko proširenje nemoguće.

 

N9 se može pohvaliti i 1 GB RAM memorije koja će biti i više nego dovoljna za posve ugodan višezadaćni rad.

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1323255957.JPG

Baterija i trajanje

Obzirom da se ne može otvoriti zadnja strana uređaja, baterija je ne izmjenjiva. Nekima će ovaj podatak predstavljati problem, dok nekima (posebno korisnicima iOS uređaja neće biti previše važan). Istina je negdje na sredini.

 

Ugrađena baterija ima kapacitet 1450 mAh i uz zahtjevnu uporabu izdrži cijeli dan. Problem se može javiti što nakon određenog (višegodišnjeg) korištenja uređaja kapacitet baterije slabi, a obzirom da uređaj nema izmjenjivu bateriju njezina izmjena bi se trebala izvršiti u ovlaštenom servisu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1323256041.JPG

Multimedija, FM radio, glazba

Nokia N9 je solidan multimedijski smartphone, osim dobre kamere nudi također i odlične audio/video mogućnosti koje se najbolje mogu opisati kroz odgovarajuće svirače.

Prvo što vidite nakon paljenja audio svirača je početni ekran koji na vrhu ima prikazan omot albuma kojeg trenutno slušate. Ispod omota se nalaze tipke za filtriranje glazbe prema izvođačima, albumima ili playlistama.

 

Zgodan dodatak je i auto sugestija sličnih pjesama koje se dohvaćaju iz Ovi Music Storea. Video svirač ima minimalističko sučelje. Na njegovom dnu se prikazuju sličice video isječaka na koje ako pritisnete počinje njihova reprodukcija. Video svirač ima ugrađene DivX i Xvid kodeke, pa ćete s N9 moći gledati i vaše omiljene filmove.

 

Zamjerka na audio player je samo u tome što ne postoji opcija poboljšanja zvuka (kroz equalizere). Nažalost, N9 nema ugrađeni FM radio, pa je njegovo slušanje moguće isključivo pomoću Internet konekcije.

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1323256175.JPG

Fotoaparat i video

Na stražnjoj strani uređaja mjesto je našla 8 megapikselna kamera s dvostrukom LED bljeskalicom. Okidanje slika je moguće samo iz aplikacije kamere putem dostupne tipke na zaslonu jer N9 nema fizičku tipku okidača, ali obzirom da je cjelokupna filozofija MeeGo OS-a upravo "bez tipaka", ova nas odluka nije iznenadila.

 

Zanimljivost je da kamera ima već poznate Carl Zeiss optičke elemente, te otvor blende od 2.2 (f2.2) što automatski znači da će kamera dati bolje rezultate u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

 

Aplikacija kamere ima nekoliko modova i opcija podešavanja. Drago nam je da je podržan „touch to focus“, a sam autofokus je bio iznimno brz. Nedostatak koji smo našli kameri je povremeno loše fokusiranje kod macro snimaka.

 

Snimljene fotografije su odlične kvalitete. Boje su vjerno snimljene, a šum nije previše vidljiv. Dvostruki LED flash pomaže u uvjetima slabog osvjetljenja (kao i f2.2 leća) pa su i noćne snimke sasvim zadovoljavajuće kvalitete.

 

Video se snima u 720p HD rezoluciji pri 30 sličica u sekundi i acpect ratiou od 16:9. Snimljeni video materijali su dobre kvalitete, jedina je zamjerka na "ispranost" materijala ako se snimaju neke svijetle scene.

 

Testne slike:

 

 

 

 


http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1323256269.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Kao što to ima i konkurencija (Android, iOS) i MeeGo ima također WebKit Internet preglednik. Samim time se podrazumijeva da je podržan HTML5 standard i ostale već poznate kontrole za zumiranje – pinch to zoom i dvostruki pritisak na ekran.

 

Svaki otvoren tab preglednika se prikazuje kao posebna kartica u task manageru iz kojeg ih je moguće direktno gasiti. Adobe nije izdao svoj Flash plugin za MeeGo platformu, pa tako niti pregled Flash sadržaja na N9 nije moguć.

 

Za spajanje na Internet imate široku lepezu povezivosti. Glavnina je naravno na brzom 3G Internetu, ali osim njega podržane su WiFi mreže u a, b, g ili n standardu. Mobitel također ima i mogućnost spajanja na GPS satelite i komunikaciju putem Bluetooth protokola u verziji 3.0.

 

Kao zanimljivost je svakako vrijedno spomenuti NFC konekciju koja na N9 uvelike pomaže prilikom spajanja mobitela na druge Bluetooth uređaje. Naime, prilikom uparivanja N9 s nekim drugim uređajem, prvo se uključuje NFC čip – koji je i zadužen za uparivanje, pa tek onda Bluetooth pomoću kojeg se podaci prenose. Rezultat je puno brže uparivanje od tradicionalnog Bluetooth-Bluetooth načina.


http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1323256416.JPG

Navigacija

Kao što je slučaj i s većinom Nokijinih mobitela, i N9 dolazi sa besplatnom navigacijom. Riječ je o aplikaciji "Drive". Podržano je više od 70 zemalja diljem svijeta u kojima je moguće dobiti upute za željene adrese ili točke interesa.

Uredski paket

S mobitelom dolazi Documents aplikacija kojom je moguće pregledavati datoteke, ali nažalost njihovo editiranje nije moguće (niti u punoj verziji aplikacije).

Organizator i alarm

Kalendar koji dolazi sa N9 može se sinkronizirati s Exchange serverom. Sve događaje u kalendaru moguće je pregledavati na dnevnoj (agenda)/tjednoj/mjesečnoj ili godišnjoj bazi. Dodavanje novih događaja je također lagano izvedeno – pritiskom na gumb plusa koji se nalazi u donjoj traci aplikacije.

Aplikacije i igre

S mobitelom dolazi aplikacija kalkulatora koja nudi sve standardne opcije koje se od njega očekuju. Također je prisutna i AccuWeather aplikacija koja prikazuje vremensku prognozu za proizvoljni broj odabranih gradova.

Cijena

Što se cijene tiče Nokia N9 16 GB inačica ima preporučenu maloprodajnu cijenu od 5099 hrvatskih kuna dok je u slučaju 64 GB inačice cijena 5699 hrvatskih kuna bez poreza i davanja. Cijene mogu varirati od operatera do operatera.

Cool faktor

Cool faktor mobitela je to što nema tipki za rad s izbornikom i aplikacijama, sve se obavlja pokretom prsta po ekranu.

Zaključak

N9 je fantastičan mobitel. OS je fantastičan, fantastična je izrada, fantastičan je ekran i fantastične su multimedijske funkcije. Ono što nije fantastično je Nokijina odluka da "ubije" MeeGo OS i samim time ovaj model učini puno manje privlačnijim nego što to uistinu jest.

 

Uvijek ostaje pitanje, kakva će softverska podrška biti od strane Nokije, ako se ovaj operacijski sustav više uopće ne razvija? Kakva će biti podrška aplikacija u Storeu, ako programeri nemaju za koga raditi aplikacije? U slučaju da vam ova pitanja nisu toliko bitna, mobitel našu preporuku ima!

 

 

 

Plus

+ hardver

+ brzina rada

+ izrada

+ OS

+ kvaliteta kamere

 

 

Minus

- nema FM radija

- nema microSD utora za kartice

- budućnost MeeGoa

Konkurencija

Samsung Galaxy S 2

 

 Samsung Galaxy S II

 

Galaxy S 2 ima bolji ekran, bolji procesor, ali manje RAM memorije. Također je lošije izrađen i može se "pohvaliti" lošijom kamerom, ali ipak ima i Android OS koji će se vjerojatno još dugo vremena razvijati i imati punu Samsungovu podršku.

 

Nokia N8

 

 

Iako je Symbian, kvaliteta izrade je također na razini, kao i do sada vjerojatno najbolja kamera na mobilnom uređaju. Specifikacije su lošije, ali OS je koliko-toliko "aktualniji".

 

 

 

 

Komentari

marko

03. kolovoza 2015 - 17:28 Prijavi neprimjeren komentar

zakon mobitel, koristim ga vec 3 godine, bez problema.

:D

23. ožujka 2014 - 14:45 Prijavi neprimjeren komentar

KAKO SKINUTI IGRICE NA NOKIU N9

ivan

30. siječnja 2012 - 23:07 Prijavi neprimjeren komentar

taman sam htio napisati, kako to da se SII može pohvaliti sa manje RAM-a kad ima 1GB? i ove fotke koje su priložene, pa nisu me uvjerile u posebnost fotoaparata na Nokijinom uređaju. izgledaju kao moje fotke na I9000 :D

Juventino85

17. siječnja 2012 - 03:51 Prijavi neprimjeren komentar

Galaxy S2 nema manje RAM-a, takodjer ima 1GB...

Odgovori