Testovi mobitela

NOKIA E75

E75 E75 E75 E75
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 111,8 x 50/80 x 14,4
Masa uređaja (g) 139
Zračenje (W/kg) 1,20
Operativni sustav Symbian
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 240
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WLAN WiFi 802.11 b/g
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1000
Vrijeme razgovora 2G (h) 5,4
Vrijeme čekanja 2G (h) 280
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija A-GPS
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 3,399,00 kn
Info Nokia Croatia


0800 / 222-781
http://nokia.com.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Poslovni metalac
Autor: Krunoslav Ćosić

Ovaj telefon došao je u redakciju svega na tri dana - prekratko da bismo ga uvrstili u usporedni test.

Iako smo ga imali u redakciji tijekom prošlog mjeseca, u svega tri dana ovaj mobitel nismo stigli uvrstiti u usporedni test pametnih telefona, iako se radi o punokrvnom predstavniku Symbian S60 operativnog sustava. Podatke iz ovog infoboxa, s druge strane možete u potpunosti usporediti sa tablicom na prethodnim stranicama, jedino što je ocjena u ovoj recenziji provizorna i nije usporediva s GP ocjenom u testu Smartphonea, jer nije dobivena linearnom aproksimacijom u usporedbi s ostalim mobitelima na testu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1272552444.jpg

Poslovno/privatno

Gdje je granica između poslovnosti i privatnosti? Iako je svatko od nas na poseban način doživljava i postavlja (jedni odlaskom s posla zaboravljaju na posao do sljedećeg dana, drugi posao nose sa sobom kući) ovaj mobitel omogućuje nešto što rijetko koji mobitel daje – prilagođava se trenutnoj situaciji. Naime, mobitel ima dva načina rada – poslovni i privatni, koji se u bilo kojem trenutku mogu promijeniti. U praksi, to znači promjenu teme i pozadine, popis prečaca koji se prikazuju na zaslonu (za vrijeme posla to su zasigurno e-mail klijent, uredske aplikacije, obavijest o neodgovorenom pozivu, organizator, bežični LAN, a završetkom radnog vremena na istom se mogu postaviti glazbeni player, FM radio i slične funkcije). Dovoljno da na kraju radnoga dana zaboravite na sve one neodgovorene mailove koji će vas i sutra ujutro čekati. Ili, ako posao za vas ne završava odlaskom s posla, u tom slučaju sa sobom možete ponijeti doslovce mali mobilni ured. Vratimo se na trenutak na dizajn, odnosno izgled mobitela koji slovnom oznakom E označava poslovnu pripadnost. Radi se o kliznom otvaranju tipkovnice koja se nalazi skrivena dok se gornji dio kućišta ne pogura prema desno. Znači, mobitel ima dvije tipkovnice, te time jasno daje do znanja kako je namijenjen onima koji će mnogo tipkati – i to ne samo SMS poruke nego slati i primati mailove, upisivati zabilješke u kalendar, surfati Internetom. I sve podatke sinkronizirati s računalom, naravno. Uz to, Nokia E75 je optimizirana za rad s raznim e-mail rješenjima - kako korisničkim, tako i korporativnim. 

Zabava

Sam mobitel djeluje vrlo čvrsto ponajviše zahvaljujući metalnom kućištu, što ima i svoju cijenu. A ona nije baš mala – gotovo 4.000 kuna. Obje tipkovnice su odlične, djeluju čvrsto, a opet imaju mekani hod. Otvaranjem dodatne QWERTZ tipkovnice, mobitel nastavlja raditi ondje gdje je započeto bez tipkovnice. Samo se prikaz na zaslonu rotira. S obzirom da mobitel ima akcelerometar i bez otvaranja dodatne tipkovnice, ukoliko se mobitel zakrene, dolazi do zakretanja prikaza informacija na ekranu. Oko navigacijske se tipke nalaze i tipke koje omogućuju izravan pristup kalendaru i (e-mail) porukama. Sam zaslon je srednje veličine, nije prevelik, ali niti tako malen. Surfanje pruža dovoljno oduška, iako bismo ipak voljeli vidjeti nešto veći zaslon. Ali, istovremeno bi i dimenzije uređaja porasle, što nam se nikako ne bi svidjelo. Surfanje Internetom smo isprobali bežično. Od trenutka uključivanja WLAN-a, pokretanja web browsera do prikaza web stranice proteknu samo 3 sekunde. Skidamo kapu. E75 ima i odličan sustav pretraživnja informacija – moguće je pretraživati cijeli mobitel, ne samo imenik, organizator nego baš sve. Imate li na mobitelu hrpu podataka, odlično rješenje. Zašto pamtiti gdje je što? Pamtite li web stranice? Ne, vjerojatno jer postoje tražilice koje nam pronađu ono što nam treba. Vjerojatno vas zanima kakav je kalendar? Odličan, jer na zaslonu se prikazuje cijeli mjesečni kalendar, a ispod se prikazuju dnevne obaveze. Za svaki se dan može dodati sastanak, podsjetnik, obljetnica ili obaveza. Uredski paket čine QuickOffice s mogućnošću izrade pisanog, tabličnog ili prezentacijskog dokumenta, Adobe PDF, Zip, rječnik.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1272552632.jpg

Što se tiče multimedije, mobitel ima dobar 3,2-megapikselni fotoaparat, podršku za GPS i A-GPS, IM, FM radio, glazbeni i videoplayer, N-Gage podršku za igranje igara, a na vrhu se nalazi 3,5 milimetarski AV priključak. Od zgodnih fora, ističemo kontrolu okretanjem mobitela – imate li dolazni poziv, dovoljno je mobitel samo okrenuti na drugu stranu i poziv će se utišati. Isto se događa s alarmom kad ujutro zvoni – dovoljno je mobitel okrenuti, a alarm će se ponovo aktivirati za pet minuta. Odlično, jer nema potrebe za traženjem tipke Snooze kako bismo si ujutro osigurali dodatnih pet minuta spavanja. Na kraju recimo kako je Nokia napravila dobar poslovni mobitel kojemu bismo samo prigovorili malo poveću cijenu i ograničenje od 30 dana za pamćenje svih poziva. Mobitel s toliko memorije ne bi trebalo sputavati po tom pitanju. Ali, to je boljka svih Symbiana. 

 

 

 

Komentari

Ljubo

18. travnja 2010 - 18:14 Prijavi neprimjeren komentar

Nokia E 75 je odlčan telefon za poslovne ljude, moje iskustvo za sada je odlično jedini problem što moram da instaliram GPS


Odgovori