Testovi mobitela

NOKIA E72

E72 E72 E72
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 114 x 59,5 x 10,1
Masa uređaja (g) 128
Zračenje (W/kg) 1,31
Operativni sustav Symbian 9.3
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 240
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WLAN WiFi 802.11 b/g
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1500
Vrijeme razgovora 2G (h) 12,5
Vrijeme čekanja 2G (h) 492
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Navigacija A-GPS
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 3,799,00 kn
Info Nokia Croatia


0800 / 222-781
http://nokia.com.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Elegantni poslovnjak
Autor: Ivan Kišić

Sjećate li se čuvene Nokije E71? Sad zamislite još elegantniji mobitel koji je popravio sve nedostatke i dodao još mogućnosti - dobili ste E72

Već legendarna Nokija E71 svoj izgled duguje prethodnicima koji su sve podredili pisanju i svojim prostranim QWERTY tipkovnicama. S gotovo identičnim dimenzijama (E72 je jedan milimetar širi), malo je razlika od E71, a jedine očite promjene su razmještaj tipki i neke dizajnerske sitnice. Ipak, utor za slušalice prebačen je na vrh uređaja i ovaj put se radi o 3,5 mm utoru, što povećava šanse da se pretežno poslovni mobitel koristi i u druge, zabavnije svrhe. Dizajn je odličan, konzervativan poslovni no i dalje iznimno elegantan, s nekoliko detalja koji nam daju dojam ekskluzivnosti. Jako smo zadovoljni kvalitetom izrade, izgledom i udobnošću, koji osiguravaju da će se E72 sigurno koristiti i van poslovnih krugova, i to ne samo zbog širokih mogućnosti. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1278255185.jpg

Sitne novosti

Zaslon je ostao odlične kvalitete, s pomalo zaostalom QVGA rezolucijom koju viđamo već predugo. Promjene na sučelju i izgledu ikona ipak daju dojam da na zaslonu ima više prostora, a ako se namjeravate igrati s ugrađenim alatom za promjenu veličine fonta, to se može još poboljšati. Minimalno poboljšana tipkovnica našla je veći uzor u E63 nego E71, tako da je pisanje marginalno bolje, a nakon nekoliko dana privikavanja pisanje s jednom rukom i bez gledanja ne predstavlja problem. Osim što je udobno, pisanje je brzo i učinkovito, s malim brojem pogrešaka. Generalno smo zadovoljni, posebno uključenjem mogućnosti korištenja LED osvjetljenja i dok je uređaj zaključan, što se postiže držanjem razmaknice dvije sekunde, no ta ista tipka nažalost je smanjena upola, što bi moglo smetati bivšim vlasnicima E71. Između zaslona i tipkovnice nalaze se funkcijske tipke kojima je samo promijenjen smještaj, dok je direkcijska tipka dobila nadogradnju u vidu optičkoga joysticka. Gotovo beskoristan bilo gdje osim kod surfanja webom i fotografiranja, ne smatramo ga prijeko potrebnim, iako je zgodan dodatak za spomenuti na popisu mogućnosti. Bilo bi zanimljivo kad bi podržavao geste prstima, poput malog touchscreena ili senzora. Kontrole su generalno jako dobre i omogućuju lako upravljanje mobitelom. Tri funkcijske tipke mogu se prilagođavati gotovo u nedogled u slučaju „shortcutova“, tako da na početnom zaslonu možete imati preko 20 kratica, a pola njih može biti dostupno jednim pritiskom na tipku. Direkcijska tipka okružena je LE diodom koja signalizira propuštene pozive, poruke ili e-mailove, dok u stanju čekanja samo lagano pulsira. Mnogo elegantnije rješenje od jarkih i neugodnih LED-ica koje drugi proizvođači znaju previše forsirati. 

Klasično dobar hardver

Fotografije dobivene s 5-megapikselnom kamerom pristojne su kvalitete, svakako dovoljne za amaterske fotografije za kakve mobiteli najčešće i služe. Ispodprosječno snimanje videozapisa kompenzirano je širokim rasponom opcija za fotografiranje, od ISO osjetljivosti i ekspozicije do oštrine i kontrasta. Optički joystick služi za fokusiranje pri snimanju. E71 je poznat po dugom trajanju baterije za jedan smartphone, a E72 je unatoč korištenju iste baterije to uspio i produžiti. Zahtjevni korisnici koji često koriste 3G, WiFi, slušaju glazbu i koriste GPS mogu očekivati četiri dana korištenja, a prosječni korisnici čak pet dana. Naravno, samo trajanje baterije ovisi o mnogočemu, pa tako preporučujemo gašenje 3G veze, push e-maila, Bluetootha i nepotrebnih pozadinskih aplikacija ukoliko želite što više produžiti ionako jako dug život dalje od utičnice. Ostale nadogradnje uključuju ugradnju akcelerometra (i kompasa), punjenje preko microUSB sučelja, nadogradnja procesora sa 369 na 600 MHz, više memorije, bolju kvalitetu razgovora, bolju preglednost zaslona na suncu… 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1278255212.jpg

Korišteni operacijski sustav je Symbian 9.3 sa S60 3rd Edition UI sa FP2 dodatkom. U prijevodu, isti operacijski sustav koji koristimo već godinama, ali s mnogo dodataka i prepravaka. Izgleda pristojno i relativno moderno, no činjenica je da čeka ozbiljnu nadogradnju na kojoj se, srećom, već dugo radi. Prednosti su pristojne mogućnosti podešavanja, odlični e-mail i web klijenti (HTML, odnosno Flash podržani su) kao i velika baza dostupnog softvera, što preko prosječnog OVI Storea, što preko stotina online foruma. Glavna mana je izbornik koji zahtjeva kopanje na nekoliko različitih razina samo da bi se došlo do neke aplikacije ili postavke, a što je iritantno (najviše u usporedbi s Androidom ili iPhoneom gdje je sve na prvoj razini), no ne i pogubno s obzirom da se na to brzo navikava, a i lako je mijenjati raspored. S60 podržava istinski multitasking, ima odličnu podršku za poslovne dokumente (.doc, .xls, .ppt, kao i njihovi XML pandani), e-mail (Exchange, Lotus, Nokia Messaging, uključene postavke za Gmail, ali i domaće e-mail usluge) i druge poslovne usluge poput VPN-a, rječnika, remote brisanja itd. Također ima odličnu mogućnost promjene profila, tako da u jednom možete imati početni zaslon s e-mailom i kraticama za pristup webu i uredskom Intranetu, a u drugom šarenu pozadinu s pristupom kameri. Primjer je banalan, no nekoliko sekundi koliko je potrebno za tu promjenu omogućuje laku tranziciju između dva različita načina rada.

Evolucijski pristup kod E72 ne izmišlja toplu vodu, nego samo prati put utvrđen s E71 koji je bio (i još uvijek je) odličan mobitel. Trebate punu tipkovnicu i sposoban smartphone? Nokia E72 je bez dileme najbolji smartphone bez zaslona osjetljivog na dodir u Hrvatskoj. 

 

 

 

Komentari

Bokica

12. srpnja 2010 - 16:13 Prijavi neprimjeren komentar

Stara dobra nokia-ina klasika :S :)


Odgovori