Testovi mobitela

NOKIA E65

E65 E65 E65 E65
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 105 x 49 x 15,5
Masa uređaja (g) 115
Zračenje (W/kg) 0,74
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Da
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1000
Vrijeme razgovora 2G (h) 6
Vrijeme čekanja 2G (h) 264
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 4.199 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Stilski, klizni telefon
Autor: Krunoslav Ćosić

Stražnjica i prednjica

Pravi komad! Pogled na stražnjicu, odnosno stražnji dio, otkriva zanimljivo finiširan pokrov poklopca baterije koji čak asocira na kožu. Cijeli je telefon izrađen od vrhunskih materijala, a naročito dobar dojam odaju metalni dijelovi. Slide mehanizam vrlo je kvalitetan, uz minimalna klimanja uobičajena na slide telefonima. Smjestio se sa stražnje strane i fotoaparat, što je pomalo neobično za Eseriju. Vratimo se na prednji dio kućišta, na kojem dominira 15+12 tipaka. Zaista je nevjerojatno što su uspjeli Nokijini dizajneri – uspjeli su smjestiti čak 15 tipaka ispod zaslona. Iako će vam se na prvi pogled možda činiti kako su tipke pretijesno smještene, to u praksi nije tako. Veličina tipki i njihova izbočenost za prste su idealni. Tako su sve krajnje tipke izdignute više od unutrašnjih, a četiri tipke smještene oko navigacijske tipke zaista su savršeno riješene. Tipka za konferencije (u lijevom gornjem dijelu) najniža je, dok je tipka ispod nje, nazvana „vlastita tipka“, nešto malo izdignutija. Možda se to na prvi pogled ne vidi, ali naše oštro oko shvatilo je kako to da je upravljivost telefona tako dobra i praktična, a na prvi pogled ne izgleda da je tako. Pohvala dizajnerima jer ovako dobro riješenu ergonomiju tipkovnice još nismo vidjeli. Pored vlastite tipke, na koju se može postaviti bilo kakav prečac, nalaze se još tri tipke (Nokia ih naziva One Touch) – mute tipka za isključivanje mikrofona, telefonski imenik i tipka za konferencijski poziv. Uz aktivni Standby, poznat već duže vremena na Symbian telefonima, poslovni će korisnici zaista imati vrlo napredan telefon koji pruža maksimalan komfor.  
Preostale alfanumeričke tipke smještene u drugom dijelu telefona također su vrlo kvalitetne i vrlo velike. Stišavanje zvona telefona sada je moguće i bez pritiska tipke za promjenu profila – pritiskom na tipku #. Već nekoliko godina poznata olovčica (tipka za uređivanje) sada se nalazi na desnom boku telefona, ispod tipke koja se koristi za snimanje glasa, a ako je se pritisne malo dulje,onda se pokreće glasovno upravljanje telefonom. Iako telefon posjeduje fotoaparat, nema tipku za njegovo brzo pokretanje, obično smještenu negdje na boku telefona. Dovoljan znak da je Eserija i dalje namijenjena poslovnim ljudima koji će samo povremeno htjeti koristiti tu opciju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1215610005.jpg

Symbian OS

Sučelje je S60, treća edicija, izgrađeno na Symbian operativnom sustavu 9.1. E61 nudi napredne mogućnosti što se tiče komunikacije e-mailom. Podržava i RIM BlackBerry Connect verzije 2.1. Povezivost je omogućena putem bluetootha 1.2, infracrvene veze (do brzine od 115 Kb/s), Pop-Port priključka putem Dual Transfer moda. Tu su još i GPRS i EDGE. QuickOffice paket omogućuje pregled word, excel i powerpoint dokumenata. Tu je i podrška za Adobe PDF i zip manager.
Zaslon je QVGA rezolucije 240x320 piksela s kontrolom kontrasta i svjetline zaslona. Iznad zaslona smješten je svjetlosni senzor koji regulira osvjetljenje tipkovnice te se tako smanjuje potrošnja baterije.
Ovo je quad band telefon, što znači da može raditi na svih pet kontinenata. Omogućuje rad i u UMTS mrežama, a podržava i VoIP pozive preko ugrađenih WLAN standarda IEEE 802.11g i 802.11b.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1215609924.jpg

Zabava

Multimedijalni dio omogućuje video i audio streaming (podržani su 3GPP i Real Media), RealPlayer (MP4 format), glazbeni player podržava MP3 i AAC formate. Telefon ima 50 MB vlastite memorije te utor za smještaj microSD kartice koja ne dolazi u paketu s telefonom. Utor je smješten ispod poklopca baterije, ali se uređaj ne treba isključivati kako bi se eventualno izvadila ili umetnula kartica (hot swap funkcionalnost je podržana).
Fotoaparat je 2-megapikselni, a osim fotografija razlučivosti 1600x1200 piksela, omogućuje i snimanje video zapisa u CIF razlučivosti (352x288 piksela).
Zgodan je dio s glasovnim opcijama – moguće je uključiti čitanje poruka, odnosno da telefon sam pročita sadržaj poruke, ili pak upravljanje opcijama telefona, što je zgodno za slijepe osobe. Zanimljivom opcijom čini nam se opcija Izvoz zaslona koja se koristi kako bi se sadržaj na telefonu prikazao na projektoru.
Cijena je uobičajena za Eseriju, znači preko 4.000 kuna. E65 zanimljiv je telefon koji donosi osvježenje u klasu poslovnih telefona. U kutiji se dobije kabel za povezivanje s računalom zajedno s pripadajućim softverom, slušalica (koja nije stereo) te zgodna crna torbica s crvenom trakicom tako da se torbica može nositi oko prsta. Drago nam je da se i poslovnim ljudima počela posvećivati pozornost putem ovakvih detalja.

KONKURENCIJA

Kao alternativa, zbog slide mehanizma i Symbiana, nameće se Nokia N80, s boljim zaslonom, fotoaparatom i dodatnom memorijom.

PLUS I MINUS

+ dizajn, povezivost
-  ništa bitno

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori