Testovi mobitela

NOKIA E6

E6 E6 E6 E6 E6 E6 E6 E6 E6 E6 E6
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Ne
Dimenzije uređaja (mm) 116 x 59 x 11
Masa uređaja (g) 133
Operativni sustav Symbian Anna
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 640 x 480
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica QWERTY
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 8 megapiksela (3264 x 2448)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1500
Vrijeme razgovora 2G (h) 7
Vrijeme čekanja 2G (h) 744
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 2,899 kuna (sije
Info Nokia Croatia


0800 / 222-781
http://nokia.com.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Izvrstan nastavak poslovne serije
Autor: Branko Kos

Najnovija Nokia E serije iako iznimnog slična prethodnicima zahvaljujući novoj inačici Symbian OS-a donosi velike novosti. Na test smo dobili Nokiju E6-00

Vratimo li se desetljeće unatrag prisjetit ćemo se kako je Nokia proizvođač koji je prvi započeo s revolucionarnim poslovnim uređajima. S Nokijom 6210 (i kasnije sa 6310) ušli su u povijest kao prvim pravim business telefonom, a dokaz njegove kvalitete bila je serijska implementacija u automobile visoke klase. Nastavak je slijedio kroz Nokiju 7650, 7610 i druge.

Izlaskom E serije poslovni se segment Nokijinih telefona proširio te je model E71 usmenom predajom proglašen kao jedan on najboljih telefona ikad proizvedenih. To je poslužilo finskom proizvođaču kao nit vodilja za daljnje razvijanje tako da je na svjetlo dana konačno izašla Nokia E6-00 i otkrila nam mnogo toga.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327332805.JPG

Sadržaj pakiranja

Sadržaj pakiranja nije bogat uzmemo li u obzir visoku cijenu ovog aparata. U malenoj se kutijici nalaze punjač, USB kabel, slušalice i telefon s baterijom. Priznajemo da smo za uređaj ovakve klase ipak očekivali kožnu torbicu kakvu BlackBerry daje svojim kupcima uz uređaje takve klase.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327332937.JPG

Ergonomija, dizajn i izrada

Bazirana na prijašnjim serijama Nokia E6 ergonomski je razvijena gotovo do savršenstva iako je to težak pojam za danas naprednu tehnologiju. Kompaktno i iznimno kvalitetno kućište izrađeno je od metala i čvrste, kvalitetne plastike.

Rubni je dio telefona napravljen od srebrnog metala dok je stražnji poklopac od metala crne boje. Uređaj se može nabaviti u 3 boje: sivoj, bijeloj i crnoj – kakvu smo i imali prilike testirati. Konceptualno uređaj podsjeća na veliku većinu modela BlackBerrya što se čelnim ljudima RIM-a sigurno ne dopada; no što je tu je, Nokia E6 izgleda izvrsno i kompaktno.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327332969.JPG

Ekran i tipkovnica

Ekran ne dominira uređajem kako to obično je u današnje vrijeme. Prilično je mali, dijagonala od 2,46 inča sasvim sigurno nije dovoljna za gledanje filmova, videa, igranje zahtjevnijih igara, a pritom baš i nije najsretnije rješenja za pregledavanje Interneta.

Ipak jedan bitan detalj diže funkcionalnost uređaja za stepenicu više. Ugrađen je dodirni zaslon preko kojeg se obavlja velika većina funkcija, a nama najzanimljivija je ta da sada pregledavanje Interneta nije svedeno na pomicanje središnje tipke kako bi se došlo do odredišta na stranici.

Maleni se kursor na zaslonu lako pomiče putem dodira na zaslonu. Cijeli je ekran prekrivan Gorilla staklom dizajniranim na način da ga je doslovce nemoguće ogrepsti ključevima, olovkom ili privjeskom u džepu. Uvjerili smo se u to pregledavši i nekolicinu video zapisa na YouTubeu koji su snimani s tom namjerom. Rezolucija je 640 x 480 što na ovu veličinu daje izvrsnu vidljivost. Ova se Nokia istakla i podatkom da je jedini uređaj koji ima veći broj piksela po inču od revolucionarnog zaslona implementiranog u iPhone 4. Naime iPhone ima 326, dok se Nokia diči s 328 ppi.

Vidljivost na suncu je iznad prosjeka te nikad nećete imati problema s korištenjem telefona na suncu. Full Qwerty tipkovnica implementirana u uređaj je ono što smo i očekivali u nasljedniku model E71 i E72. Tipke nisu prevelike i za prst normalne veličine bit će prilično funkcionalne dok će pak oni s malo krupnijim rukama imati priličnih problema prilikom odgovaranja na tekstualnu ili e-mail poruku.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327333005.JPG

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Iako navikli na Symbian sustav u seriji E, s ovim smo se modelom ipak prilično iznenadili. Riječ je o novoj inačici platforme pod imenom Anna koja radi iznimno stabilno, brzo i bez zadrške.

Poslovno gledajući Symbian Anna donosi jaču i bolju sigurnosnu zaštitu poslovnih e-mailova, jednostavnije i brže pretraživanje Nokia Mapa s rutama javnog prijevoza s mogućnosti povezivanja kroz društvene mreže te implementaciju Instant Messengera s povezivosti na Microsoft Communication centar.

Sučelje je prilično zanimljivo zbog početnih stranica kojih je pet i mogu se personalizirati na načine kako vam to odgovara. Primjerice, jedna će stranica biti poslovna. Uključivat će kalendar, popis obaveza, poslovni e-mail, Wi-Fi izbornik za biranje bežične mreže i sl., dok će druga biti prilagođena vašem slobodnom vremenu i na njoj će biti svirač glazbe, društvene mreže i sl.

Zanimljiva mogućnost koja omogućava maksimalnu prilagodbu telefona prema potrebama krajnjeg korisnika. Izbornik je moguće grupirati po mapama što pospješuje preglednost.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327333282.JPG

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je praktički neograničen i pritom u svaki kontakt možete dodati po nekoliko brojeva, e-mail i kućnih adresa, poslovnih informacija te naravno sliku koju poželite, no realno gledajući to i nije neka novost u današnje vrijeme pametnih telefona. Zato je bolje da se posvetimo sinkroniziranju kontakata te napomenemo kako je moguće putem Outlooka, no i klasičnog USB spajanja na računalo.

Baš je ta sinkronizacija iznimno jednostavna kako za kontakte tako i za sve druge datoteke na samom uređaju. Društvene mreže su zastupljene putem aplikacija u Ovi Storeu pa će tako globalno najzastupljeniji Tweeter ili Facebook naći mjestu i u vašem džepu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327333476.JPG

E-mail i poruke

Moguće je sinkronizirati svaki e-mail klijent s kojim radite i to na vrlo jednostavan način. Brzina pisanja kako e-mailova tako i poruka uvjetovana već spomenutom fizičkom tipkovnicom koja  je i više nego dobra, ali zahtijeva odlično vrijeme privikavanja pogotovo za one koji nisu imali prije prilike koristiti takav uređaj.

Tekstualne su poruke praktički nebitne u ovom telefonu jer jedino što je bitno odnosi se na samo pisanje istih za koje vrijedi isto pravilo kao i kod poruka elektroničke pošte.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327333550.JPG

Procesor, memorija

Implementirani 680 MHz ARM 1 jednojezgreni procesor s 256 MB RAM te 1 GB ROM radi brzo i pouzdano koliko mu to operativni sustav dozvoljava. U praksi smo se iznenadili koliko je brzo i pouzdano uređaj radio te da se nije niti jednom zamrznuo ili usporio.

Važno je napomenuti da u svakom slučaju možemo vidjeti koje su aplikacije dodatno otvorene te ih zatvoriti, a tada uređaj radi još brže. S ovim ugrađenim procesorom Nokia je dokazala da je jedan od najbitnijih faktora taj kako je uređaj optimiziran za sustav na kojem radi te da za to nije potreban jaki dvojezgreni procesor.

Memorija uređaja je 8 GB, a dodatno ju je moguće proširiti microSD karticom kapaciteta do 32 GB što u cijelosti iznosi 40 GB.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327333600.JPG

Baterija i trajanje

Naviknuti na iznimno izdržljive baterije poslovnih Nokia isto vrijedi i za E6. Baterija je velika i jaka. Praktički zauzima cijeli prostor ispod metalnog poklopca stražnje strane i jačine je 1500 mAH što u specifikacijama proizvođača znači da je dostatna za 730 h na čekanju ili 7,5 h razgovora.

Mi smo intenzivno uređaj koristili puna 2 dana i tek onda nas je baterija izdala pa slobodno možemo reći da E6 ima jednu od najboljih baterija na tržištu mobilnih telefona današnjice.

Multimedija, FM radio, glazba

Zahvaljujući Bluetoothu 3.0 s A2DP podrškom glazbu s Nokije je moguće preslušavati i na drugim uređajima koji imaju podršku za ovaj standard. Tu je i FM stereo radio s prikazom RDS informacija. Zahvaljujući TV izlazu, Nokiju E6 se može spojiti i na televizor i tako pregledavati multimedijske sadržaje na puno većem i komfornijem ekranu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327333684.JPG

Fotoaparat i video

S kamerom od 8 megapiksela, s dvije LED bljeskalice i videosnimanjem u HD rezoluciji rade se izvrsne fotografije i snimke. Ipak pravu sliku ćete steći tek kada snimke prebacite na računalo baš zbog relativno malog ekrana. Sam fotoaparat podržava geotagiranje, prepoznavanje lica i osmjeha, kao i slabiju prednju kameru. Moguće je i uređivanje fotografija što je vrlo zgodno.

Uređaj nema autofokus kao jako bitnu značajku fotoaparata današnjice što nas je neugodno iznenadilo. Memorija će ipak zadovoljiti svakoga. Otprije spomenuta memorija dopustit će da u Nokiju pohranite veliku količinu podataka.


Testne fotografije:
 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1327333713.JPG

Povezivost i Internet pretraživač

Pregledavanja Interneta već smo se dotaknuli i rekli da je nešto teže zbog maloga ekrana, ali opet pristupačnije nego u prethodnim serijama zbog dodirnog zaslona. Pretraživač je klasičan s jednom zanimljivom značajkom, a to je zbrajanje prenesene količine podataka po spajanju. Većinom smo se spajali putem Wi-Fi modula iz razloga što je veza brža. Osim klasične Wi-Fi podrške  E6 ima i mogućnost spajanja Bluetooth vezom te USB kabelom.

Navigacija

Poboljšane Nokia mape u Symbian 3 Anna operativnom sustavu dobro su pokrivene i definitivno vas neće dovesti na odredište uz lutanje po okolnim ulicama. Ipak, moramo napomenuti da će ju u autu biti teško pratiti ako gledate zbog veličine i udaljenosti ako je telefon na vjetrobranskom staklu.

Uredski paket

Mnoge su aplikacije dostupne u Ovi Storeu kako bi lakše baratali s poslovnim obavezama i dokumentima. Ipak ono s čime telefon dolazi ugrađen je vrlo dobar preglednik obaveza i podsjetnik te mogućnost otvaranja svih dokumenata i njihovo uređivanje. Osim toga implementiran je i rječnik.

Veliki je plus mogućnost dodavanja glasovnih naredbi za sve funkcije uređaja što će biti najkorisnije prilikom dulje vožnje u automobilu.

Organizator i alarm

Alarm i organizator klasični su kao i kod većine uređaja današnjice. Ipak funkcija upisivanja podsjetnika i memo porukica je jednostavna te će za one koji svakodnevno nose veliku količinu podataka u glavi i ne žele nešto od zadanih stvari zaboraviti biti jedna od najkorisnijih funkcija.

Cijena

Realno, cijena je u trenutku početka prodaje bila visoka - za današnje je vrijeme 3.799 kn jako visoka cijena, iako se dobije mnogo. Trenutno je cijena 2.899 kuna (siječanj 2012.), što je OK cijena. Vjerujemo da će mnogi uređaj kupiti na ugovor kod operatera pa tako ipak proći još jeftinije.

Cool faktor

Ruku na srce ovaj je uređaj praktički preslika prijašnjeg modela dizajnom pa je teško reći da mobitel ima efekt divljenja na prvi pogled. Ipak, uzevši telefon u ruku nećete ostati ravnodušni. Kako zbog materijala izrade tako i zbog brzine i pouzdanosti rada.

Zaključak

Nokia E6 je vrhunski mobilni telefon koji smo imali na našem testu, ima dobre performanse koje će, vjerujemo, opravdati sva vaša očekivanja od pametnog telefona današnjice, a tako i s provjerenim izgledom. Iako je cijena visoka vjerujemo da će se naći u džepovima mnogih poslovnjaka.

 Plus

+ Dodirni zaslon s Gorilla staklom
+ Izrada
+ Baterija

Minus

- Veličina zaslona
- Serijsko pakiranje


Konkurencija

BlackBerry 9780

                         


BlackBerry 9780 Refresh cjenovno ulazi u ovu klasu, ali njegove su specifikacije daleko ispod Nokijinih počevši od memorije od 512 MB i 5 megapikselne kamere pa sve do kompliciranijeg operativnog sustava.

Nokia E72Nokia E72 je prethodnik ovog uređaja, ali još uvijek ozbiljan konkurent. Kako zbog koncepta tako i zbog niže cijene, a praktički iste funkcionalnosti.
 

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori