Testovi mobitela

NOKIA C3 Touch and Type

C3 Touch and Type C3 Touch and Type C3 Touch and Type C3 Touch and Type C3 Touch and Type C3 Touch and Type C3 Touch and Type C3 Touch and Type
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 111 x 47,5 x 11
Masa uređaja (g) 100
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 262.144
Vrsta ekrana Osjetljiv na dodir
Tipkovnica Virtualna
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 5 megapiksela (2592 x 1944)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WLAN WiFi 802.11 b/g/n
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1050
Vrijeme razgovora 2G (h) 5,5
Vrijeme čekanja 2G (h) 405
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Nokia Croatia


0800 / 222-781
http://nokia.com.hr
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Povratak klasičnih Nokia
Autor: Miro Vučak

Nokia ovim uređajem uzima koncept svojih starih, klasičnih modela i dodaje im touchscreen podršku

Nokia C3-01 je u osnovi, mobitel iz prošlosti kojem je nadodan ekran na osjetljiv dodir. Nemojte nas krivo shvatiti, to što je „iz prošlosti“ ne znači da je mobitel loš, već da je vrlo jednostavan. To rečeno, u ovom tekstu će se često koristiti izrazi kao što su „osnovno“ i „klasično“. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315511915.jpg

Sadržaj pakiranja

Na test smo dobili samo uređaj pa ne možemo prenijeti točan sadržaj pakiranja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315511927.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

C3-01 je malen, tanak i čvrst mobitel. Gornju polovicu prednjeg dijela zauzima ekran, ispod kojeg je alfanumerička tipkovnica, a između se nalaze dvije tipke za prihvaćanje i odbijanje poziva. Između te dvije tipke je dobro sakrivena lampica, koja svijetli kada korisnik ima neodgovoren poziv / poruku.

 

Na vrhu uređaja nalaze se utori za microUSB, 3,5 mm slušalice i utor za Nokijin punjač (koji vam neće trebati). Na desnoj strani nalaze se tipke za zaključavanje uređaja, kameru / fotoaparat i dvije tipke za regulaciju glasnoće.

 

Stražnja strana je glatka, no držanjem mobitela nismo primijetili nikakvo klizanje. Pri vrhu stražnje strane nalaze se nezaštićeni fotoaparat i LED bljeskalica. Leća je mala i udubljena koji milimetar u samo tijelo uređaja, pa ne bi smjelo doći do grebanja. Ipak, preferirali bi nekakvu bolju zaštitu.

 

Utori za microSD i SIM kartice nalaze se ispod stražnjeg poklopca. Tamo su sigurne od ispadanja i dobro je što se microSD kartica može izvaditi za vrijeme rada.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315511935.jpg

Ekran i tipkovnica

Tipkovnica i ekran dijele zadatak korisničkog pristupa i unosa kojekakvih podataka. Nema nikakvog D-pada, pa navigaciju kroz menije / podmenije preuzima ekran, dok tipkovnica služi za unos teksta.

 

Tipke na tipkovnici su velike i lijepo označene. Svaki red tipki odvojen je tankom metalnom linijom, pa korisnik bez gledanja može lako osjetiti gdje mu se prsti nalaze. Tipke imaju vrlo malen hod, ali dalju ugodan „klik“ pri svakom pritisku. Ukratko, tipkovnica je vrlo dobra.

 

Zaslon ima razlučivost 240 x 320 piksela po dijagonali od 2,4" i podržava 262 tisuće boja. Ništa impresivno, no C3-01 ne pokušava konkurirati velikim HD smartphone uređajima. Ekran koristi rezistivnu tehnologiju i tipkanje je vrlo lijepo implementirano. Virtualne tipke koje se pojave na ekranu su velike, tako da nećete slučajno pritisnuti nešto krivo, no skroliranje ne teče baš glatko. Osjeti se malo trzanje i ako tijekom skroliranja prstom popustite pritisak, tipkovnica može slučajno registrirati pritisak. Ne trebate nabildane palčeve, ali skroliranje ipak zahtjeva malo više pažnje.

 

Boje su dovoljno žarke, ali kontrast bi mogao biti bolji. Doduše, za takav ekran, slabiji kontrast ne smatramo kao neku veću manu. Vidljivost po jakom svjetlu je zadovoljavajuća. Kod refleksije svjetlosti na ekranu nećete ništa vidjeti, no uz malu promjenu kuta gledanja stvari se puno poboljšaju. Sunčani dani ne bi smjeli predstavljati prevelik problem.  

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315511945.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

C3-01 koristi već uhodano Symbian Series 40, 6 izdanje. Ako ste ikada koristili neki stariji Nokia model, sve će vam biti jasno. Ako niste, koristite ovaj uređaj tri minute i sve ćete skužiti.

 

Izuzev skroliranja, cijelo sučelje je poprilično brzo i glatko. Meniji su intuitivni, sve se brzo otvara / zatvara i lagana vibracija prati svaki korisnički pritisak. Da ponovimo, za navigaciju kroz menije se koristi touchscreen, ne tipkovnica.

 

Za razliku od većine današnjih mobitela, kada ekran ode na stand-by, uređaj se ne zaključava automatski. Makar je ekran taman, pritisak na bilo koju fizičku tipku ponovno aktivira sučelje, što je malo nezgodno. Svaki put kada želite zaključati ekran / tipkovnicu morate pritisnuti fizičku lock tipku.

 

Što se tiče samog sučelja, iznenađujuće je prilagodljivo. Postoji samo jedan homescreen, na koji možete dodavati predinstalirane widgete. Nema ih baš puno, no ovo ipak nije smartphone. Shortcutovi se mogu definirati za bilo što i mogu se mijenjati funkcije tipki na dnu homescreena. Sasvim solidno za S40 uređaj.

 

Multitaskinga praktički nema, no ako vas itko zove dok igrate Snake 3, aplikacija se pauzira i nastavlja se nakon što završite poziv. 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315511952.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je točno ono što očekujete od nižih Nokijinih mobitela. Jednostavan je, ali vrlo učinkovit. Otvorite kontakte, utipkate par slova i već možete zvati željenu osobu. Kontaktima možete dodavati kojekakve detalje i slike, no malo što drugo. Kontaktne grupe su podržane.

 

Pozivi su isto vrlo jednostavni. Senzor blizine nalazi se na vrhu mobitela i gasi ekran kada razgovarate. Osim standardnih opcija za gašenje zvuka i spikerfona, možete i snimiti razgovor.

 

C3-01 dolazi sa predinstaliranim aplikacijama za AIM, Gtalk, ICQ, MSN i Yahoo instant messengere. Facebook i Twitter su uključeni. Sve aplikacije su poprilično osnovne, no ne možemo tražiti ništa više.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315511961.jpg

E-mail i poruke

SMS poruke se grupiraju po konverzacijama, no mogu se prikazivati kao individualne poruke. Poruku ne možete izbrisati direktno dok ju pregledavate, već morate otvoriti meni za brisanje poruka i ponovno navigirati do poruke koju želite izbrisati. Nije nam jasno zašto je to tako, ali barem postoji opcija za brisanje poruka po konverzaciji.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1315511969.jpg

Procesor, memorija

Nema baš puno smisla pričati o procesoru. Uređaj radi, dakle procesor je tu. C3-01 ima 30 MB interne memorije, koja je proširiva microSD karticom do maksimalnih 32 GB. Prostora vam neće faliti.

Benchmark test

Nismo pokretali nikakvu benchmark aplikaciju. Da jesmo, pretpostavljamo da bi rezultat bio poprilično nizak. Kod ovakvog uređaja, to stvarno nije bitno.

Baterija i trajanje

Kapacitet baterije je 1050 mAh. Službene brojke tvrde da će uređaj izdržati 405 sati na čekanju i 5 sati i 30 minuta razgovora kod 2G mreža i 440 sati čekanja i 4 sata razgovora kod 3G mreža. Ne znamo koliko je to točno, no koristili smo uređaj skoro pa dva puna dana i baterija je pala na malo ispod 50%. Ukratko, vrijeme autonomnosti je izvrsno.

Multimedija, FM radio, glazba

Radio aplikacija radi sa umetnutim slušalicama i automatski pretražuje frekvencijski spektar za postaje. Ako ne pronađe koju postaju, frekvenciju možete uvijek ručno ukucati i spremiti.

 

Glazbeni player je također jednostavan. Sadržaj memorijske kartice se skenira i dodaje u aplikaciju. Uz to, prisutna je podrška za playliste i equalizer. Sve ostalo je poprilično standardno, no nemamo nikakve zamjerke. Player radi kako spada i to je bitno.

Fotoaparat i video

Fotoaparat je 5 megapikselni bez autofokusa. LED bljeskalicu smo već spomenuli.

 

Aplikacija kojom se snimaju fotografije je poprilično jednostavna. Osim osnovnih opcija ne nudi nešto više, no jednostavna je i intuitivna.

 

Kvaliteta fotografija ovisi o osvjetljenju. Uz dovoljno svjetla ispadaju poprilično dobro, no u tamnijim uvjetima se fotografije podosta zamute. Bljeskalica ne pomaže baš puno.

 

Video zapisi se mogu snimati maksimalne razlučivosti 640 x 480 piksela. Kvaliteta nije loša, no snimanje u maksimalnoj rezoluciji daje zapis od 15 frejmova po sekundi, pa će video malo zapinjati. Snimanje u nižim rezolucijama daje fluidniju snimku, no zbog niže rezolucije kvaliteta pati, pa to ne preporučamo. 

Testne fotografije

 

 

 

 

 

Povezivost i Internet pretraživač

Za klasičan mobitel, C3-01 ima poprilično dobru povezivost. Uz 3G konekcije (HSDPA do 10,2 Mbps / HSUPA do 2 Mbps), Wi-Fi (sa b/g/n standardima), bluetoothom i USB načinima povezivanja, ništa vam neće nedostajati.

 

Podržana je i Nokijina On-The-Go funkcionalnost, no zbog nedostatka prikladnog kabla, nismo bili u mogućnosti testirati ju.

 

Mobitel je poprilično obziran što se tiče načina povezivanja. Otvorite li neku aplikaciju koja zahtjeva prijenos podataka i uređaj će vas pitati kako želite dohvatiti te podatke. Moguće je definirati fiksan način prijenosa podataka, pa vas mobitel neće više gnjaviti, no lijepo je vidjeti da se mobitel brine o vašem data planu.

 

Browser je jednostavan, ali funkcionalan. Osnovne funkcije su podržane, kao što su bookmarksi i cookiesi, no to je više-manje to. Zumiranje po web stranicama se obavlja preko softverskih tipki i čitanje sadržaja predstavlja manji problem nego što smo očekivali. Skroliranje je isto glatko (s obzirom na uvjete), no ne iznenadite se ako kod nekih većih web stranica vidite „Out of memory“ grešku.

Navigacija

Nokia C3-01 ne dolazi s GPS adapterom.

Uredski paket

Postoji „to-do list“ koji djeluje kao organizator bez kalendara. Osim toga, tu je i najobičnija aplikacija za bilješke. To je uglavnom to.

Organizator i alarm

Kalendar možete koristiti za kojekakve podsjetnike. Vrlo je osnovan, ali radi kako spada.

 

Isto vrijedi za alarm, no primijetili smo da se može definirati samo jedno buđenje, što nas je razočaralo.

Aplikacije i igre

Osim već spomenutih aplikacija, tu su one standardne: štoperica, svjetski sat i kalkulator. Ovi Store je podržan, dakle možete instalirati što god želite (ako je podržano).

 

Skinuli smo Babes Casino i AlcoTest aplikacije (ne pitajte) sa Ovi Stora. Instalirale su se i radile kako spada. Doduše, aplikacije su napravljene za D-pad i znaju imati tipke manjih veličina. Zbog nedostatka D-pada, navigacija kroz njih može biti naporna.

 

Od igara dobivate Bounce Tales (platformer), Brain Champion, Sudoku i već spomenuti Snake 3. Za vas Nokia nostalgičare, Snake 3 je u 3D-u i podržava dva igraća preko bluetootha. Osim toga, malo se što promijenilo.

Cijena

Cijena uređaja je 1.605,00 kn, što je malo skupo za model ovog ranga, no što se nas tiče, cijena je opravdana.

Cool faktor

Nokia C3-01 izgleda kao klasičan Nokijin uređaj. Malen, tanak, elegantan, sa metalik bojom i crnim okvirom oko zaslona, Nokia nostalgičari će pomisliti da ste uređaj kupili prije četiri (ili više) godina i nedavno ga izvadili iz ladice.

Zaključak

C3-01 kombinira touchscreen sa starim, dobro poznatim klasičnim uređajima. Ovo nije smartphone već novo osvježenje osnovnih uređaja koje smo svi koristili prije (više od) pet godina. Samo zbog tog razloga nam se Nokia C3-01 jako dopada.

 

Plus

+ povezivost

+ baterija

+ koncept

 

Minus

- aplikacijska podrška

Konkurencija

Nokia C5

Oduzmite touchscreen, dodajte D-pad i dobili ste (skoro) Nokiju C5.

 

Samsung S3550 Brandon

Sličan kao Nokija C3 -01, no sa manjim ekranom, baterijom i slabijim mogućnostima povezivanja. Doduše, zato je Brandon jeftiniji.

 

 

 

Komentari

GS

26. listopada 2010 - 13:21 Prijavi neprimjeren komentar

kada se može očekivati u prodaji?

Odgovori