Testovi mobitela

NOKIA Asha 205

Asha 205 Asha 205 Asha 205 Asha 205 Asha 205 Asha 205 Asha 205 Asha 205 Asha 205 Asha 205 Asha 205 Asha 205 Asha 205
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Dimenzije uređaja (mm) 112,8 x 61,1 x 13
Masa uređaja (g) 94
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 240
Broj boja ekrana 65.536
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 0,3 megapiksela (640 x 480)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1020
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno SNS integracija, Series 40 OS, Predictive text input, Photocall, dolazi u cyan, magenta i narandžast
Gdje kupiti
Cijena 398 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Za tekstualnu komunikaciju
Autor: Ivan Češković

Mobitel s QWERTZ tipkovnicom i sučeljem Series 40 donosi i dugo trajanje baterije

Posljednjih godina Nokija se bori za svoj opstanak i poziciju na tržištu. Pomamom Androida, Nokia je svakim mjesecom gubila svoje korisnika i rezultiralo je to gašenjem pojedinih platformi. Asha 205 sa Series 40 sučeljem donosi QWERTZ tipkovnicu i s ovim detaljem Nokia cilja na publiku koja uređaj koristi prvenstveno za pisanje i tekstualnu komunikaciju. I ne želi izdvojiti puno novca za svoj novi mobitel, koji ne mora pripadati segmentu pametnih telefona. Iako neke funkcionalnosti Serije 40 ipak graniče s funkcijama pametnih telefona.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364481631.jpg

Sadržaj pakiranja

Uređaj dolazi u četvrtastoj kutijici u kojoj uz uređaj dolaze slušalice, standardni Nokijin punjač koji se koristi dugi niz godina na ovim uređajima, te uputstva. MicroSD kartica ne dolazi uz uređaj.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364481975.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Ashu 205 karakterizira plastičan dizajn koji nas nije pretjerano oduševio, a finiš stražnje maske nije gladak. Tijekom korištenja nismo imali problema s korištenjem iako uređaj nema oble rubove već su oni nešto oštriji. Na prednjoj strani se nalazi ekran dijagonale 2,4 inča. Ispod ekrana se nalazi QWERTZ tipkovnica s potpunom abecedom. Na tipkovnici su označeni i hrvatski znakovi. Između ekrana i QWERTZ se nalaze tipke za prečace i tipke za odbijanje i prihvaćanje poziva.

 

Na vrhu uređaja se nalaze utor za punjač i 3,5 mm utor za slušalice. Osim ovih utora na bočnim stranama se ne nalaze nikakve tipke. Na stražnjoj strani se nalaze zaštićena kamera i zvučnik. Utori za SIM karticu i microSD memorijsku karticu se nalaze sa stražnje strane i potrebno je izvaditi bateriju kako bi umetnuli ili zamijenili kartice.

Na testu smo imali uređaj crne boje s plavom stražnjom maskom. Postoji još bijela verzija, dok stražnje maske postoje također u nekoliko boja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364482677.jpg

Ekran i tipkovnica

Ekran je dijagonale 2,4 inča QVGA razlučivosti od 320x240 piksela i prikazuje 65.536 boja. Pogledavši današnje standarde ovo je malo i očekivali smo mrvicu bolji ekran. Prikaz slike nije najbolji i ovisi o kutu gledanja. Kako mijenjate kut gledanja tako se mijenja i prikaz boja i gubi kvaliteta prikaza. Ekran je vidljiv i u vanjskim uvjetima. Kako za vrijeme testiranja nije bilo sunca ne možemo potvrditi vidljivost na suncu.

 

Tipkovnica je fizička QWERTZ tipkovnica s dodatkom navigacijskog D-pada. Tipke su dovoljne veličine i jednom kada se naviknete na njih i ovaj način unosa, brzina pisanja je velika i brzo ćete pisati poruke ili eventualno mailove. Brojke za unos brojeva su smještene u sredini tipkovnice, „unutar“ slova. Na početnom zaslonu njihovim pritiskom upisuju se brojevi, no u svakom drugom pisanju potrebno je dulje držati za unos brojeva.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364483293.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Nokia Asha 205 posjeduje Series 40 operativni sustav. Ovaj sustav je prisutan dugi niz godina na Nokijinim uređajima i svatko tko je koristio ranije Nokijin uređaj prisjetit će se odmah svih funkcija.  Sučelje je jako brzo, kretanje menijem je brzo i intuitivno. Za navigaciju se koriste D-pad navigacijske tipke.

 

Postoji samo jedan početni zaslon na koji je moguće dodati do tri različita widgeta. Jedan od widgeta je traka s prečacima na aplikacije te je pristup pojedinim aplikacijama brz i jednostavan. Ostatak sučelja je moguće prilagođavati kako vam odgovara. Osim tema, moguće je mijenjati veličinu slova, boju slova na početnom zaslonu. Ostatak opcija se odnosi na mijenjanje zvukova i sličnoga. Glavni izbornik je moguće postaviti kao popis ili kao mrežu s oznakama.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364483316.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je jednostavan na kakvog smo navikli na Nokijama. Pregled kontakata je prema abecedi i tipkom za prihvat poziva kontakt se odmah poziva. Svaki kontakt je moguće dodatno pregledati i unijeti detalje o kontaktu. Neki od detalja koje možete unijeti su adresa e-pošte, internetske stranice, razni osobni podatci kao što je rođendan i slično.

Ono što je bitno je zvučnik koji je dovoljno glasan i omogućuje nesmetan razgovor. Nismo isprobali razgovor u glasnijoj okolini, no očekivano je da su moguće smetnje u komunikaciji u tim uvjetima.

 

Uređaj je orijentiran i društvenim mrežama. Postoji nekoliko predinstaliranih aplikacija za društvene mreže. To su Facebook, Twitter, eBuddy i WhatsApp aplikacije. Aplikacije su jednostavne za korištenje i u svakom slučaju lakše je pristupanju društvenim mrežama preko njih nego preko internetskog pretraživača. eBuddy i WhatsApp aplikacije su aplikacije za dopisivanje koje koriste podatkovni promet.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364483330.jpg

E-mail i poruke

Na uređaju postoji jedna aplikacija za e-poštu. Moguće je dodati račune i aplikacija će sasvim zadovoljiti potrebu za čitanje mailova, a i za slanje tekstualnih mailova. Aplikacija za poruke je jednostavna. Sve dolazne poruke se nalaze u ulaznom spremniku i ne grupiraju se. Pisanje poruka je brzo zahvaljujući punoj tipkovnici.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364483343.jpg

Procesor, memorija

Za Nokiju Asha 205 nismo uspjeli pronaći dostupne podatke o procesoru i količini radne memorije. Uređaj posjeduje 64 MB interne memorije, od toga je korisniku dostupno 11,5 MB za podatke. No na svu sreću uređaj podržava microSD memorijske kartice do 32 GB.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364483358.jpg

Baterija i trajanje

Uređaj posjeduje bateriju jačine kapaciteta 1020 mAh što je dosta slabije nego prethodnik. No, iako je slabija baterija će izdržati nekoliko dana korištenja. Čak iako uređajem posjećujete društvene mreže ili koristite WhatsApp zbog kojega podatkovni promet stalno mora biti upaljen uspjet ćete izdržati nekoliko dana s jednim punjenjem.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364483517.jpg

Multimedija, FM radio, glazba

Po pitanju multimedije uređaj posjeduje jednostavni glazbeni player. Svi audiozapisi s memorijske kartice će biti dostupni u playeru. Player omogućuje razvrstavanje prema svima pjesmama, nazivima izvođača, albuma, žanra. Također omogućuje reprodukciju preko Bluetootha. Kvaliteta reprodukcije je zadovoljavajuća za ovu kategoriju uređaja, čak nismo ni očekivali da će zvučnik biti glasan jako, no ispostavilo se da smo bili u krivu.

 

Uređaj također posjeduje FM radio. Za njegov rad su potrebne slušalice koje se ponašaju kao antena. Uređaj automatski pretražuje radio postaje, no moguće je i samostalno pretraživati. Uz reprodukciju na slušalicama moguća je i reprodukcija preko zvučnika.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364483634.jpg

Fotoaparat i video

Uređaj posjeduje kameru od 0,3 MP bez LED bljeskalice što je po svim pojmovima danas jako malo. No ako se na trenutak ne obaziremo na tu činjenicu, kamera je posjeduje opcije koje nismo očekivali. Moguće je mijenjati između tri različita efekta, također je moguće podesiti balans bijele boje, i namjestiti samookidač. Od kamere i videa nemojte očekivati mnogo jer na žalost ne donose mnogo. Uzevši u obzir da je prethodnik imao 2 MP kameru ovo je korak unazad.

 

Fotografirano s Nokijom Asha 205:

 

 

 

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364483643.jpg

Povezivost i Internet pretraživač

Uređaj ne posjeduje sve načine povezivanja na koje smo navikli danas u svijetu pametnih telefona. Osim Bluetootha, uređaj posjeduje još mogućnost spajanja na 2G podatkovnu mrežu. U usporedbi s prethodnikom izgubio se microUSB način povezivanja i zbog toga je i samo korištenje memorijske kartice otežano jer ćete se morati poslužiti dodatnim čitačem kartica kako bi prebacili podatke.

 

Pretraživač je jednostavan i funkcionalan. Na početnome zaslonu dočekat će vas četiri kratice za već definirane stranice. Uz to nalaze se još dvije kartice, jedna prikazuje povijest posjećenih stranica, a druga omiljene stranice. Pretraživač ne obiluje postavkama, no osnovne postavke su prisutne.

Navigacija

Uređaj ne posjeduje GPS te nema navigaciju.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364483654.jpg

Uredski paket

Osim dodavanja obaveza u kalendar te namještanja da vas podsjeća na njih, postoji još aplikacija Bilješke. Pregled dokumenata nije moguć.

Organizator i alarm

Kao što smo spomenuli u odlomku iznad kalendar ima funkciju organizatora i u njega upisujete sve obaveze i podsjetnike. Alarm je samostalna aplikacija. Postoji svega nekoliko opcija (izmjena tona alarma, istek ponavljanja). Na žalost, nije moguće postaviti više alarma odjednom.

Aplikacije i igre

Osim već navedenih aplikacija uz uređaj dolazi Pretvornik te Pretvornik veličina namijenjen za obuću i odjeću. Za više aplikacija i eventualno igrica morati ćete posjetiti Nokia trgovinu kojoj pristupate preko ugrađene aplikacije naziva Trgovina.

Cijena za Nokiju Asha 205

Uređaj se može nabaviti u T-Mobile ponudi po cijeni od 398 kn, u prepaid paketu. Osim ove obične verzije za jednu SIM karticu, u trgovinama Mobis electronica se može pronaći dual-SIM verzija po cijeni od 549 kn.

Cool faktor

Cool faktor je QWERTZ tipkovnica koja ga izdvaja iz okoline. Osim tipkovnice cool je što dolazi u nekoliko različitih boja.

Zaključak

Zaključno, Nokia Asha 205 je sasvim odličan uređaj koji može poslužiti kao sekundarni za razgovore i poruke. No, osim toga, nezahtjevni korisnici koji žele QWERTZ tipkovnicu će biti zadovoljni uređajem, prvenstveno zbog baterije koja traje danima.

 

 

Plus

+ baterija

+ QWERTZ

+ microSD

 

Minus

- ekran

- kamera

- nedostatak USB-a

Konkurencija

Sony Ericsson txt


             

 

Također ima QWERTZ tipkovnicu, a iako je nešto stariji model, još uvijek se može kupiti. Inače je ponuda QWERTZ ponuda telefona na tržištu vrlo malena. Ima jaču kameru od 3,15 megapiksela, ekran je sitno veći - 2,55 inča. Cijena je veća - nešto iznad 700 kuna.

Nokia Asha 302                    
Također iz serije Asha, no specifikacijama daleko jači uređaj. Asha 302 posjeduje sve ono što Ashi 205 nedostaje. A to su bolja kamera, Wi-Fi, 3G podatkovna mreža i USB. Cijena je višestruko veća - 1.019 kuna.

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori