Testovi mobitela

NOKIA 8800 Arte

8800 Arte 8800 Arte 8800 Arte 8800 Arte
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900 / 3G
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 109 x 46 x 15
Masa uređaja (g) 150
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1000
Vrijeme razgovora 2G (h) 3,2
Vrijeme čekanja 2G (h) 300
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

d\'art
Autor: Krunoslav Ćosić

Umjetnički oblikovan metalno-stakleni 8800 Arte nudi i neke inovativne funkcije, ne samo dizajn

Posebno da ne može biti posebnije. Zaista, posjedovati ovaj mobitel znači i da će njegov vlasnik biti poseban. Nokijina serija 8 ponovo nas oduševljava. Ne, nemojte gledati cijenu, jer ćete si pokvariti ugođaj čitanja. Ali, posebno mora imati i posebnu cijenu, zar ne?

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1222273880.jpg

Sastav

8800 Arte je uređaj iz Nokijine Premium serije, a namijenjen je stilski osviještenim korisnicima. Odakle krenuti kad na uređaju sve izgleda odlično i vrlo primamljivo? Od dizajna, mogućnosti? Ako ste pomislili kako je samo riječ o ljepoti, bez pameti, tada se varate! Mobitel ima velik broj funkcija smještenih u klizno kućište koje djeluje vrlo čvrsto. Prije bismo rekli u potpunosti čvrsto, nema tu nikakva škripanja, pomicanja dijelova, sve djeluje sinkronizirano i skladno. U skladu su metal i staklo, materijali od kojih je Arte izrađen. Za svoj vrhunski proizvod Nokia izjavljuje kako "kombinira elegantnu vanjštinu i beskompromisnu funkcionalnost". Metal je potpuno glatki i od njega je izrađeno cijelo kućište, a sa strane se nalazi kromirani okvir koji daje dodatnu notu ekskluzivnosti. Krom se koristi na još nekoliko dijelova mobitela. Spomenuli smo staklo. Ali, ne bilo kakvo staklo, nego staklo koje je otporno na ogrebotine. I metal i staklo su premazani posebnim slojem protiv ostavljanja otisaka prstiju. Njih u praksi nije moguće izbjeći, tako da je s vremena na vrijeme potrebno obrisati kućište. Ali to sigurno nikome neće biti teško, uvjereni smo. Jasno da su ovakvi materijali koji su korišteni pri izradi uređaja imali utjecaja i na masu telefona, tako da ona iznosi 150 grama. Što znači praktički dvostruko nego prosječni telefoni na tržištu! Koji su izrađeni od plastike! U praksi, njegovu masu uopće nismo doživljavali kao nešto negativno, jer 150 grama nije puno. Tipke su od plastike, ali izgledaju kao da su od stakla, to je bio naš prvi dojam.

Inovacije

Arte krije odnosno vrlo rado pokazuje i neke inovacije – želite li na zaslonu vidjeti koliko je sati, dovoljno je samo taknuti čeličnu površinu po poklopcu tipkovnice i analogni (ili pak digitalni) će se sat pojaviti na kratko te dati informaciju o točnom vremenu i datumu. Dolazni se pozivi na uređaju mogu vrlo elegantno "ušutkati"! Zahvaljujući "turn-to-mute" funkciji moguće je isključivanje zvonjave jednostavnim okretanjem uređaja zaslonom prema dolje. Što kažete na to? Jeste li oduševljeni? Ma sigurno jeste! Isto je primjenjivo i na budilicu koja vas ujutro pokušava izvući iz kreveta. Samo okrenite mobitel i nastavite dalje spavati, ako si to možete priuštiti.
Tu je i svjetlosni senzor koji prati okolno osvjetljenje i tako utječe na osvjetljenje i trajanje baterije.
U dio s inovacijama stavit ćemo i klizni mehanizam - klizni mehanizam stvoren je uz pomoć vrhunskih kugličnih ležajeva i jedinstvenog opružnog mehanizma te osigurava zadovoljstvo pri korištenju i posjedovanju. Zaista, često ćete osjetiti potrebu samo za otvaranjem i zatvaranjem kućišta, jer to jednostavno pričinjava zadovoljstvo, bez obzira što se čini kao dječja igra. Palcem pritisnete donji dio zaslona te zaslon gurnete prema gore, pridržavajući kućište s ostala četiri prsta.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1222273752.jpg

Karakteristike

Telefon koristi sučelje Serije 40. Pogled na lijevi gornji kut prednjeg dijela kućišta otkriva videokameru koja se koristi za videotelefoniju, a to je zaključak kako se radi o 3G telefonu. Ispod kamere smješten je solidno veliki zaslon dijagonale od 2 inča (QVGA), rezolucije 240x320, a radi se o OLED zaslonu koji prikazuje 16,7 milijuna boja. S obzirom da je telefon crne boje, i većina tema je crne boje. Na zaslonu je moguće imati pristup prečacima, a na dio zaslona može se utipkati svoj vlastiti tekst. Što god želite možete napisati. Tipke ispod zaslona imaju jednostavnu grafiku, klasično finiširanu. Alfanumeričke tipke uredno su poslagane te imaju bijelo pozadinsko osvjetljenje. Sa stražnje se strane nalazi 3,2-megapikselni fotoaparat koji ima autofokus. Jednostavno, fotoaparat bez autofokusa ne daje kvalitetne fotografije, bez obzira koliko megapiksela imao. Fotografije su maksimalne rezolucije 2048x1536 piksela. Fotoaparat ima i 8x digitalni zoom. S Arteom je moguće snimati i videozapise u QVGA rezoluciji, uz solidnih 30 sličica u sekundi (30 fps).
Sigurno se pitate koliko se memorije skriva ispod kućišta? Tu je 1 GB. Premalo? I da i ne! Ne bi bilo premalo da je memorija proširiva. Ovako ste osuđeni na 1 GB koji djeluje solidno velik ako mislite mobitel koristiti za manju količinu mp3-ca, fotografija i videozapisa. Mi bismo voljeli imati više, odnosno šteta što nema utora za kartice.
Telefon na sebi ima samo jedan konektor – micro USB, koji se koristi za punjenje baterije i za spajanje na računalo. Dok je uređaj spojen kabelom na računalo i baterija se istovremeno puni. To znači da 8800 Arte nije moguće puniti standardnim Nokijinim punjačima.
Nakon što se Arte spoji na računalo, iako uređaj nema memorijsku karticu koju računalo inače vidi kao vanjski disk, prebacivanje podataka je moguće, bez potrebe za pokretanje PC Suitea. Tada je moguće pristupiti multimedijalnim sadržajima na telefonu.
Od ostalih mogućnosti ima glazbeni i videoplayer, bluetooth 2.0 s A2DP, EDGE, igrice i aplikacije, telefonski imenik za 1000 kontakata, glasovne komande, diktafon, e-mail klijent.
Nakon Artea, na tržište dolazi već nalazi nasljednik – 8800 Sapphire Arte, s identičnim funkcijama, ali i s još više ekskluzivnosti.

Kutija

Kao što se vidi na samom uređaju, njegova je glavna boja crna. Tako crna boja prevladava i kod kutije, koja je luksuzno opremljena. Uz telefon dolazi crna kožna torbica, kabel za povezivanje na računalo, luksuzni stolni stalak-punjač u koji se umetne mobitel (punjač se može spojiti na klasični kućni punjač ili pak na micro USB kabel) te bluetooth slušalica. Radi se o crnoj slušalici, modelu BH-803, koja jako podsjeća na izgled Artea, ali nije izrađena od metala. Na sebi ima multifunkcijsku tipku, a kontrola glasnoće zvuka omogućena je pomoću tipki osjetljivih na dodir. Slušalica ima funkciju Active Noise Cancellation.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1228468155.jpg

Glazba

Arte dolazi s ekskluzivnim melodijama – svoj glazbeni prilog dao je duo Kruder i Dorfmeister kroz kompilaciju skladanih videomelodija zvona i audioupozorenja.

KONKURENCIJA

Nokia 8800 Sapphire Arte

Konkurencija se nalazi unutar kuće. U potpunosti identične funkcije, s tim da Sapphire ima safirnu tipku i kožom presvućeno kućište. Cijena - samo 10.000 kn.

PLUS I MINUS:

+    materijali, izrada, senzori
-    memorija nije proširiva

 

 

 

Komentari

Sandy

09. rujna 2010 - 11:17 Prijavi neprimjeren komentar

Koja je cijena ovog telefona?


micamaca

14. srpnja 2010 - 21:06 Prijavi neprimjeren komentar

Ako itko želi kupiti ovu nokiu neka se javi,prodajem hitno za 5000kn

099/6969-824


Odgovori