Testovi mobitela

NOKIA 8310

8310 8310
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 97 x 43 x 19
Masa uređaja (g) 84
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 84 x 84
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Ne
Infracrveni port (IrDA) Da
Bluetooth Ne
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Vrijeme razgovora 2G (h) 4
Vrijeme čekanja 2G (h) 300
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Ne
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Ne
MMS Ne
Java Ne
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 4530 Kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Čarobni štapić
Autor: Josip Marohnić

MARKA QTEK predstavljena nam je dvama HTC-ovim uređajima - Qtek 8310, smartphoneom bez zaslona osjetljiva na dodir, koji može izvršiti većinu funkcija ostalih "pametnih telefona" koje proizvodi ta tvrtka. Uz razumnu cijenu ovaj će uređaj napraviti pomutnju među pametnim uređajima na tržištu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1147959475.jpg

Gotovo neprimjetan

Qtek 8310 ne razmeće se vratolomnim metodama izvrtanja zaslona ili kamere ni svemirskim dizajnom tipkovnice. Riječ je o klasičnom obliku "candybar" koji u sebi krije Microsoft Smartphone operativni sustav te mogućnosti dlanovnika i suvremenog mobilnog telefona. Uređaj, jedva nešto veći od čokoladice Snickers, može gotovo sve što i Nokia 9300i komunikator, koji je u odnosu na njega uistinu cigla. Dizajniran je minimalistički, u dvije boje, te ima oble rubove, crno naličje i sivkaste bokove i pozadinu. Na prednjoj strani odozgo prema dolje nalaze se tri rupice zvučnika, a oko njega sa svake strane po jedna dvobojna statusna LE dioda, zaslon, tipkovnica i senzor za okolišnu svjetlost. Tipke su pravilno, uglato oblikovane i jednakih veličina. Materijal je neka vrsta meke plastike ili "legure" gume, svakako ugodna za dugotrajnije tipkanje. Iznad standardne tipkovnice oko joysticka nalaze se standardne tipke za navigaciju Microsoft Smartphone operativnim sustavom – uz zaslon inkorporirane uske dvije funkcijske tipke, između njih povratak na početni zaslon i brisanje (Home i Back), a ispod njih prečaci za kontakte i centar za poruke. Na poleđini se nalazi samo objektiv kamere s ogledalom. Izgledom se ne bi reklo da je to išta drugo doli jeftin poslovni mobilni telefon u klasi Nokije 6020. Iako telefon izgleda dobro, njegova prava ljepota
počiva dalje od dosega oka.

Prozor na dlanu

Nakon podužeg uključivanja na zaslonu se ukazuje operativni sustav Microsoft Windows Mobile 5.0, OS za "pametne" mobilne telefone kojim se upravlja pomoću tipkovnice. Početni zaslon poznat je svim korisnicima Windowsa na računalima, još više poznat osobama koje su se imale prilike susresti s PPC dlanovnicima, ali ne i karakterističan za većinu mobilnih telefona. Zato će rad na njemu već u prvih pet minuta poprimiti osjećaj poznatoga i kod onih koje će novi sustav i upravljanje pomalo iznenaditi u odnosu na ostale mobilne telefone. Iako to nije prvi mobilni telefon s OSom Windows Mobile/Smartphone (ili kako god se zvao ili trebao zvati do sada), s njegovom najnovijom i najboljom inačicom susrećemo se prvi put na modelu Qtek 8310. Uobičajeni prikaz početnog zaslon sadrži red posljednjih aktiviranih aplikacija. Nakon njega slijede informacije o mreži i vremenu koje će pomicanje kursorom prema dolje preskočiti, zatim nadolazeći podsjetnik, trenutno aktivan profil, status poruka i Wi-Fi mreže. Zaslon omeđuju dvije trake – gornja, koja ikonama prikazuje razne statuse i naslove kada je aplikacija aktivna, i posljednja, koja kontrolira funkcijske tipke ispod zaslona. Pritiskom na lijevu funkcijsku tipku u stanju čekanja ulazi se u izbornik (kao i potvrdom joysticka). U njemu su prikazane sve telefonske aplikacije i podešavanja, i to (tvornički) u tri stranice. Kretanje izbornikom moguće je tipkovničkim prečacima, a kada je u nekoj aplikaciji otvoren izbornik, ispred svake opcije prikazan je i njezin prečac (npr. u opcijama poruka desna tipka + 1 = brisanje). Novom operativnom sustavu Windows Mobile mogli bismo posvetiti cijelu jednu temu broja, pa će o njemu više riječi biti jednom drugom (zasebnom i svečanom) prilikom. Uz Qtek dolazi čitav niz aplikacija, od onih standardnih za Windows Mobile 5.0 do dodatnih, koje Qtek (HTC) tvornički isporučuje instalirane na uređaje. Najvažnija je, dakako, centar za pisanje poruka (email, SMS i MMS), koja se usklađuje s MS Outlookom pomoću ActiveSynca povezanog s lokalnim računalom ili Exchange Serverom. Novost je operativnog sustava WM 5.0 (CE 5.1) i mogućnost primanja tzv. push e-mail poruka ako je na poslužitelju Exchange 2003 SP2, no i o tome drugom
prilikom. Sinkronizacija s Outlookom odnosi se i na PIM podatke (kontakti, kalendar, zadaci), bez obzira na to je li riječ o osobnim ili grupnima dok su god vidljivi u Outlooku. ActiveSync 4.1 i Outlook isporučuju se (besplatno) s uređajem na CD-u. Posljednja verzija ActiveSynca brža je i pametnija (nastavak prekinute sinkronizacije, bolje mogućnosti konverzija i tempiranja poslova). Uređivači slika, preglednici dokumenata raznih multimedijskih formata i program za upravljanje datotekama
također su unaprijed instalirani. Internet Explorer podržava pregled WAP i (x)HTML stranica koje će razmjestiti za pregled na smanjenom zaslonu, a moguć je i prikaz u stupcu kako bi se smanjila potreba za pomicanjem lijevo-desno.

Pogled u svijet

Prozor u svijet ovaj telefon naći će na maksimalan broj načina – u prvom redu pomoću računala i na računalu, pozivanjem i povezivanjem pozivnom vezom (iza kojeg se krije CSD i 9600 ograničenje). Sljedeći su korak GPRS i EDGE. I na kraju – wLAN, Wi-FI i IEEE 802.11b kao razni nazivi za bežičnu lokalnu mrežu. Povezivanje na Wi-Fi vrlo je jednostavno – uključivanjem modula (putem kontrolnog centra, koji se nalazi iza prečaca na lijevom boku) pretražuju se mreže i nakon pola minute pojavljuje se popis mreža u blizini. Povezan s bežičnom mrežom, 8310 može koristiti Internet Explorer ili usklađivati podatke s Exchange Serverom, a i obavljati razne druge mrežne aktivnosti. Za povezivanje s računalom dostupni su IC, Bluetooth ili USB (1.1) veza putem mini- USB priključka na dnu. Povezan putem njih telefon može poslužiti i kao bežični modem za pristup Internetu.

Multimedija

8310 je opremljen i za hvatanje i reprodukciju raznih aspekata stvarnosti, ima diktafon i foto/video 1,3-megapikselnu kameru, reproduktor digitalne glazbe (MediaPlayer) te preglednik fotografija i videozapisa. Sve to mjesto nalazi na memoriji uređaja koja osnovno iznosi 64 MB ROM i 64 MB DDR memorije, proširive miniSD karticama (do 2 GB možete kupiti za oko 1000 kuna).

Tajne izbornika

Nekoliko je zgodnih detalja koji se mogu podesiti na modelu Qtek 8310 i koje želimo podijeliti s čitateljima. U prvom redu to je automatsko postavljanje profila, koje, kada je odabrano, automatski prebacuje iz statusa "General" u "Meeting" i obratno, ovisno o rasporedu sastanaka u kalendaru. Druga je zanimljivost mogućnost podešavanja koliko će dugo telefon čekati na pritisak slova na tipkovnici prije nego ga smatra konačnim. Na primjer, pri pisanju riječi "mobil" može se unaprijed postaviti koliko će telefon čekati nakon (jednog) pritiska na broj 6 prije nego oslobodi istu tipku za novo slovo (dva pritiska: slovo "o"). Opcije se protežu od pola do dvije sekunde. Sviđa nam se i sustav pretraživanja imenika koji se aktivira odmah po ukucavanju prvog broja – telefon će filtrirati osobe i brojeve koji zadovoljavaju taj slijed (npr. 022 će izbaciti samo osobe koje imaju splitski broj u imeniku, a 06 samo osobe čiji se podatak može izvući iz Qtekove kombinacije, Ma*, Na*, Ob* i one čiji brojevi tako počinju).

Konkurencija

NOKIA 9300i KOMUNIKATOR – u usporedbi s posljednjom reinkarnacijom popularnog Nokijina komunikatora, Qtek 8310 drži se sasvim solidno, a gotovo u dlaku jednak popis mogućnosti razlikuje se samo po dvostruko manjem zaslonu.

PLUS

Mogućnost proširenja i integracije
Dimenzija

MINUS

Baterija

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori