Testovi mobitela

NOKIA 7380

7380 7380
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 114 x 30 x 20
Masa uređaja (g) 80
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 104 x 208
Broj boja ekrana 65.536
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 700
Vrijeme razgovora 2G (h) 3
Vrijeme čekanja 2G (h) 240
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Ne
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 4999 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

OBJEKT ŽUDNJE
Autor: Josip Marohnić

NA PRVI POGLED

Nokia 7380 izgleda kao da je rekvizit iz nekog futurističkog filma koji je imao dobrog stilista, recimo Petog elementa Luca Bessona. Uopće se ne očekuje da netko tko izvadi taj gadget iz džepa pomoću njega i telefonira.Prije bi ovom modelu pošlo za rukom da se proda kao reproduktor digitalne glazbe. No, što god mislili o njemu, ipak je riječ o mobilnom telefonu,i to vrhunskom.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1148333819.jpg

LJEPOTA JE NA DOHVAT OKA

Prvi uređaj koji nam je pristigao iz posljednje Nokijine modne kolekcije telefona pod nazivom L'Amour upravo je model 7380. Modnim znalcima zasigurno će za oko zapeti kao nasljednik crnog lipstick modela 7280. Iako dijele zajedničko sučelje te koncept navigacije i unosa, rekli bismo da se stil ova dva uređaja, dominantna karakteristika uređaja u modnoj kolekciji, korjenito razlikuje.Dok je Nokia 7280 imala crni preklop s pulsirajući vrhom, površinu Nokije 7380 prekriva kvalitetno ogledalo.Na klasični mobilni telefon ne podsjeća ponajprije stoga što nema tipkovnicu te zbog toga i može imati nevjerojatno uzak struk, od svega 3 centimetra. Tijelo krem-boje od zlatnog obruba ogledala razdvaja narančasta traka. Ogledalo se proteže cijelim naličjem telefona, a navigacija je skrivena u koncentričnim krugova koji okružuju jantarno pulsirajuće svjetlo, koje, osim što je lijepo, služi kao potvrda. Zaljubljenici u ovaj telefon cijene ga i zbog male tekstilne etikete modne kolekcije kojoj pripada, koja se vijori uz desni bok. Na lijevom je pak kromirani poklopac koji skriva utor za SIM karticu. To je ujedno i jedini pristup utrobi telefona, pa će za izmjenu baterije biti potreban posjet servisu. Koliko se estetika i funkcionalnost vole, potencijalna će vlasnica primijetiti već pri prvom čišćenju ogledala od pudera. Ali pritom će ogledalce dobro doći :). Na sredini poleđine, gledano vodoravno, nalazi se objektiv kamere i bljeskalica. Uokolo je materijal koji podsjeća na kožu smeđe boje.

KAKO PISATI PORUKE?

Izbornik ovog tipa sreli smo i na prethodnom modelu. Najveća novost koja ga krasi jest SIND, tj. glasovno pozivanje i upravljanje dijelom funkcija telefona bez potrebe za prethodnim snimanjem izgovora na pojedinom jeziku i vezano uz točno određenog govornika/vlasnika/osobu. I dalje se opcije nalaze uz desnu stranu zaslona, dok sredina podsjeća na Nokije serije 40, samo uz puno manje točkice zaslona. Izgled sučelja moguće je mijenjati temama. Dakako, ono što će buduće vlasnice i vlasnike zanimati jest kako pisati poruke kada nema tipkovnice.Tipkovnica je nužna samo za unos brojki i slova, a na ovom telefonu on je riješen tako da se kotačićem vrti po traci na kojoj su slova i potvrdom se vrši njegov izbor. Traka može ići ukrug ili stajati na posljednjem slovu abecede.Našoj bjelosvjetskoj braći pisanje ovim telefonom nije ništa teže nego pisanje na "običnom" telefonu jer im pametni sustav T9 prema upisanim slovima prebacuje ona za koje je izglednije da će doći bliže početku trake. Kako ta opcija ne radi na hrvatskom jeziku, oni koji žele tipkati poruke na hrvatskom, malo će se ipak više družiti s kotačićem. Valja istaknuti da telefon ne zaostaje tehnološki od dvostruko deblje braće, pa ima i Bluetooth i XHTML/WAP 2.0 preglednik,reproduktor MP3 glazbe i radio.Njegova dvomegapikselna kamera sa zumiranjem od 4x snima i video. Nema pak igre ni druge Java dodatke (pa tako ni aplikaciju za e-mail). PIM aplikacije uobičajeno su dobre za Nokijine telefone. Druga strana male medalje jest baterija koja nam na testiranju nije uspijevala dočekati kraj dana bez plača za utičnicom, i to sasvim prosječnom upotrebom uz manje od sat vremena razgovora.

KONKURENCIJA - NOKIA 7280

Gotovo jedina konkurencija ovom telefonu jest on sam,tj. njegov prethodnik.Vjerojatno će dolaskom novog modela starom pasti cijena, a oni koji žele muževniji pojavni oblik modnog telefona vjerojatno će i profitirati.

PLUS

STIL

SIND

MINUS

BATERIJA

UNOS TEKSTA NA HRVATSKOM

 

 

 

Komentari

kixX

13. kolovoza 2010 - 10:48 Prijavi neprimjeren komentar

Moze li mu memorijska?

i koliko to zadovoljstvo kosta?


Odgovori