Testovi mobitela

NOKIA 7370

7370 7370
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 88 x 43 x 23
Masa uređaja (g) 104
Zračenje (W/kg) 0,66
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 320 x 240
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 1,3 megapiksela (1280 x 960)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 700
Vrijeme razgovora 2G (h) 3
Vrijeme čekanja 2G (h) 220
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 3499 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Glamour
Autor: Josip Marohnić

AKO JE MOGUĆE zaljubiti se u automobil, moguće je biti zaljubljen i u ovu Nokiju. Nokia 7370, najnoviji telefon iz modne kolekcije L’Amour, nije samo lijepa, već će svojim vlasnicama ponuditi puno pravo na hvalisanje pred muškarcima slabima na tehnologije. Možda dobije nadimak “D600 za žene”.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1148333787.jpg

Lijepo tijelo

Boje modne kolekcije L’Amour već su nam poznate od susreta s mršavom Nokijom 7380 – bež, zlatna i smeđa s jantarnim akcentima. Svoju pripadnost toj modnoj kolekciji Nokia 7370 naglašava i malom tekstilnom etiketicom, koja se vijori na desnom boku uređaja. Osim toga tu su i tipka za uključivanje (i promjenu profila) te okidač kamere, a na suprotnom je boku regulacija glasnoće. Formatu telefonanikako nismo uspjeli prišiti naziv; riječ je o zakretnom poklopcu tipkovnice koji se
može okretati do 180 stupnjeva u bilo kojem smjeru. I pritom ispušta dražestan zvuk flaute. Okvir je zaslona od metala zlatne boje, ulašten do visokog sjaja i s uzorkom bršljana te mjestimice još nekog cvijeća. Kada se telefon zaklopi, postaje cijeli zaslon te se ne može njime upravljati jer se ne vide tipke. To se dakako ne odnosi na snimanje kamerom i promjenu profila. Za vrijeme trajanja razgovora može se podesiti da rad s preklopnim dijelom (“preklopkom”, kako je nazvan u  izborniku) nema utjecaja ili da prekida odnosno uspostavlja poziv. Tipke, „kre„kremaste“ boje, nemaju razmaka među sobom, ali su pravilna oblika te klasična Nokijina navigacija u četiri smjera s potvrdom nudi jednostavnu upotrebu. Poleđinu krasi samo objektiv kamere (bez ogledala i bljeskalice) te plastični pokrov baterije presvučen eko-kožom (prihvatljiviji naziv za “lažnu kožu”). Opći je dojam odličan, ali isključivo za žene i one koji se tako osjećaju.

Dobra u duši

Zaslon od četvrtine VGA razlučivosti, s novim proširenim sučeljem serije 40 upoznali smo već na Nokiji 6270, ali sada je on mnogo manji, što (radi veličine točke) samo ide u prilog konačnoj kvaliteti prikaza. Izgleda jednostavno briljantno, naročito uz odgovarajuće modne teme sučelja koje nastavljaju uzorak bršljana (i nekog cvijeća) te veselu atmosferu u još više boja. Proširena (sada po tko zna koji već put) serija 40 ima maksimalne mogućnosti prilagodbe izgleda i rasporeda izbornika, prečaca i veličine slova te je teško pretpostaviti u kojem smjeru još ima prostora za razvoj, a da se ne kroči u sferu pametnih telefona. Evo samo nekoliko promjena: to je mogućnost novog pogleda glavnog izbornika za napredne korisnike – riječ je o traci s ikonama prve razine opcija, dok se ispod nje listaju njezine podopcije. Drugi je primjer jedna pametna funkcija glupog naziva – Moja aktivna pripravnost. Riječ je o traci s alatima vidljivoj na početnom zaslonu, a na kojoj su prikazana četiri reda informacija. U prvom se nalazi popis ikona za brz pristup opcijama, u drugom prikaz radiostanice, u trećem kalendarske i u četvrtom osobne napomene (njihov se raspored može mijenjati). Brz pristup funkcijama kombiniran sa znanjem prikupljenim od drugih proizvođača cijenit će ponajprije napredni korisnici, i to oni “interbrandovski” (koji često mijenjaju modele i proizvođače telefona). Izborniku se može prigovoriti da ga hvataju simptomi nekarakteristični za Nokiju – sporost (npr. igrica se otvara punih 15 sekundi) – no možda će se otkloniti u novim verzijama firmwarea. 1,3-megapikselna kamera koristi cijeli zaslon za fotografiranje. Snima i video sa zvukom. Tehnološki mala Nokia 7370 sasvim je sposobna i uredska pomoćnica – ima sve PIM alate,
podržava povezivanje putem Bluetootha i EDGE prijenos podataka, reproducira digitalnu glazbu (koliko je stane) i pregledava mnoge formate slika i videozapisa. Zanimljiv je i preglednik elektroničke pošte koji podržava pregled privitaka uredskih formata, slika i videa.

Obrnuta psihologija

Problem je kada nove riječi našeg divnog jezika nastaju na neprikladan način. To je dovelo do toga da rijetko koji napredni korisnik telefona želi koristiti hrvatski jezik u izbornicima. Problem je u tendenciji da se svaka riječ prevede i u njezinoj maštovitoj realizaciji. Još jedan primjer – kada se piše na hrvatskoj tipkovnici, na tipki "3" nije raspored slova onaj koji je na njoj upisan (d, e, f), već d, đ, e, f, što rezultira frustrirajućim pogreškama u pisanju. Rješenje je deaktivacija hrvatskog jezika, ali tada nam nedostaju dijakritički znakovi. Tada na scenu stupa srpski jezik, koji na tipkovnici ima sva nama potrebna slova, a ona se i zaista nalaze iza onih upisanih na tipkama. Dakle, za one koji žele normalno upotrebljavati naše znakove u pisanju i imati lokaliziranu verziju, jedino su rješenje hrvatski izbornici i srpska tipkovnica.

SIND

Glasovno biranje za koje nije potrebno snimati naredbe izgovorene vlastitim glasom zove se SIND. Podržava ga i Nokia 7370, za imena u telefonskom i SIM imeniku te za najčešće korištene funkcije telefona. Naredbe se mogu izdavati na raznim jezicima, a telefonu će samo biti potrebna mala pomoć u smislu ukazivanja na jezik na kojem se naredbe donose. Nakon toga on provodi kratko učenje svih mogućih naredbi u telefonu i spreman je za upotrebu.

Konkurencija

SIEMENS CL75. Siemens je nedavno okrunjen kao modni telefon godine pa smo ga stoga odlučili suprotstaviti modnoj konkurenciji. Iako su sličnih dimenzija i mase te jednake memorije, Siemens
je tehnološki znatno slabiji telefon, ali mu

PLUS

Kvaliteta preklopa i mareijala

MINUS

Sporost izbornika

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori