Testovi mobitela

NOKIA 6290

6290 6290 6290 6290
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 94 x 50 x 20,8
Masa uređaja (g) 115
Zračenje (W/kg) 0,47
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 16,7 milijuna
Tipkovnica Alfanumerička
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1280 x 960)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Da
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 950
Vrijeme razgovora 2G (h) 3,5
Vrijeme čekanja 2G (h) 264
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Ne
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 3.199 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

PREKLOPNI ČAROBNJAK
Autor: Ivan Kišić

Nokia je uspjela napraviti mobitel po mjeri korisnika, no može li taj koncept ponoviti i još važnije – poboljšati

Prateći trend postavljen modelom N95, Nokia 6290 dolazi sa standardiziranim mini USB priključkom za PC i nešto manje popularnim 2.5 milimetarskim priključkom za slušalice, približavajući se tako onome što korisnici najviše vole – odličan osjećaj kada spoznaju da im nije potreban ultraskupi data kabel koji mogu koristiti samo s proizvodima istog proizvođača i jednake slušalice.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1215682245.jpg

Nije maneken...

Prva stvar na koju se možemo požaliti je već tradicionalna karakteristika većine smartphoneova – 6290 je velik i dok je zaklopljen može poslužiti kao hladno oružje, slično kao većina S60 Symbiana s kojima smo imali zadovoljstvo raditi. Kućište je zato i čvrsto poput cigle i da nema preklopni mehanizam, ne bismo imali niti najmanje brige oko mogućih oštećenja ili puknuća. Ovoga puta je samo donja strana mobitela ostala neopterećena hrpom gumbića i utora, tako da se priključci za punjač i već navedene slušalice nalaze s gornje strane, zaštićeni iznimno čvrstim i žilavim poklopcima, dok je čitač microSD kartica smješten iza vratašca s lijeve, a mini USB s desne strane kućišta mobitela. No silni utori nisu spriječili Nokiju da sa svake strane smjesti još gumbića; s lijeve strane je gumb za PTT ili PZR (koji naši operatori još uvijek ne podržavaju), a s desne tipke za glasnoću koje usput služe za navigaciju vanjskim ekranom i infracrveno sučelje, za koje smo mislili da konačno izumire. „Šlag“ na tortu su dva stereo zvučnika, svaki sa svoje strane, koji svoju zadaću izvršavaju i više nego zadovoljavajuće i mogu emulirati 3D zvukove.

Zaslon

Vanjski zaslon je LCD rezolucije 128 x 160 piksela, a ispod njega se nalaze tri gumba. Lijevi i desni služe kao funkcijski i u stanju čekanja pozivaju glazbene aplikacije i radio, a srednji služi za potvrdu i otvaranje glazbenog svirača. Na zaslonu se nalaze informacije poput signala i stanja baterije, kao i propušteni pozivi/poruke i obavezni digitalni ili analogni sat. Za vrijeme reprodukcije glazbe jako je koristan jer omogućava laku promjenu pjesme ili pregledavanje trenutne playliste.
Čim otvorimo poklopac, iznenađuje nas predivan 2.2-inčni LCD zaslon rezolucije 240 x 320 piksela odlične oštrine i kontrasta. Zaslon je sposoban prikazati 262 tisuće boja istovremeno i svoj posao odrađuje dobro, čak i pri uvjetima jake sunčeve svjetlosti. Na drugoj strani nalazi se tipkovnica koja je obdarena nešto većim tipkama, vjerojatno zbog veličine samog mobitela. Same tipke su dobre i omogućavaju lako pisanje, čak i nešto duljih tekstova, no svejedno ne možemo nikako prežaliti popularnu olovčicu koja je ne tako davno izbačena iz uporabe i zamijenjena s, po nama beskorisnom, tipkom kojom se otvara dodatni izbornik s pet novih prečica. Zanimljivo je vidjeti uključivanje i isključivanje telefona na crvenoj tipki, nešto što već dugo vremena nismo vidjeli na Nokiji. Dok smo se privikavali na ovakav način rada, više puta smo slučajno pokrenuli izbornik s profilima, a jednom i zabunom isključili mobitel. Smatramo da se ne radi o dobrom rješenju, puno je bolje postojanje samostalne tipke, ali koja ovaj put očigledno nije imala mjesta na vrhu uređaja.

Mogućnosti

Korišteni operacijski sustav je S60 3rd Edition Feature Pack 1, baziran na Symbianu 3.2. Sve je jasno – najkorišteniji smartphone OS u najnovijoj verziji. Za one koji ne znaju:  prednost S60 UI-a je odlična integracija naprednih funkcija ranije ekskluzivnih samo za PDA i PC jednostavna instalacija dodatnih aplikacija, od multimedijskih i zabavnih do poslovnih, mogućnost korištenja više programa istovremeno i napredne organizacijske funkcije. FP1 u praksi donosi tek nekoliko sitnih novosti; dok se krećete izbornikom, kod ikona aplikacija koje su otvorene vidljiva je mala ikonica u rubu koja pokazuje da se radi o korištenim aplikacijama, web pretraživač ima brzi izbornik s nekoliko najvažnijih mogućnosti, a ima i neka skrivena poboljšanja poput globalnog prilagođavanja postavki aplikacija u settingsima i konačnom produženju ograničenja snimanja zvuka s jedne minute na jedan sat. Zanimljiva je opcija da se izbornici prikazuju u redovima i oblicima slova V i U, kao u galerijama na prijašnjim modelima. Brzinom mobitela, kao i ugrađenom memorijom od 50 MB, sasvim smo zadovoljni jer se uređaj čak i s najtežim zadacima nosio odlično i niti jednom nije „zapomagao“ zbog premale količine RAM-a ili trzanjem pri reprodukciji videa. Ugrađeni ARM11 procesor radi na taktu od 369 MHz i veselo radi u većini novih Nokijinih S60 mobitela, dok je količina slobodne RAM memorije oko 20 MB. Brzinom rada je usporediv jedino s Nokijom 6630 koja još i danas slovi kao najbrži S60 uređaj ikada, no po našem mišljenju, 6290 je lako svrgava s trona.
Iako je uređaj prepun korisnih aplikacija poput igara, office alata i odličnog web browsera, neke mogućnosti su skrivene u izbornike koji su ovaj put „duboki“ do 3 ili 4 razine, no zbog fleksibilnosti OS-a, izbornike možete razmještati po vašoj želji.
Trajanje baterije u prosječnim uvjetima korištenja kod vašeg autora bilo je oko 12 sati. Doduše, intenzivno korištenje push e-maila, bluetootha i UMTS-a kao modem za PC nije uobičajeno za prosječna korisnika kod kojeg bi baterija trebala trajati do 2 dana s umjerenim korištenjem.
Iako je ugrađen LED flash, pri noćnim uvjetima slikanja neće napraviti gotovo nikakvu razliku, osim na iznimno malim udaljenostima. Dva megapiksela je dovoljna rezolucija, no fotografije će ispasti dobre jedino ako ima dovoljno svjetla. Video se snima u QVGA rezoluciji s15 sličica u sekundi, dok je to na prednjoj kameri (0.3 megapiksela) 176 x 144 piksela. Digitalni zoom je dostupan na obje kamere i radi se o 4x za stražnju, odnosno 2x za prednju kameru.
Nokia je modelom 6290 sama sebi radila konkurenciju jer je još prije najavila N76 koji je gotovo jednak u specifikacijama, no prilično skuplji. Uz sve, mislimo da će 6290 napraviti odličan primjer kako clamshell smartphone treba funkcionirati, no nešto manje kako bi trebao izgledati.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1215682265.jpg

Browser

Nokia Browser jedna je od najzanimljivijih inovacija Nokijinih mobitela u zadnjih nekoliko godina. Prvi put mobilni korisnici imaju priliku pregledavati internet na mobitelu točno onako kako bi izgledalo na PC-u. U osnovi se radi o WebKit engineu koji koristi i Appleov Safari, oko kojega možete napraviti i vlastiti browser ako znate programirati, jer je WebKit besplatan i otvorena je koda. Gotovo svi mobilni browseri sadržaj sažimaju i formatiraju tako da stane u jednu kolumnu širine rezolucije ekrana, no NB (Nokia Browser) mijenja taktiku uvođenjem kursora poput onoga na računalima, kojim se lako kreće unutar stranice i odabiru linkovi. Od ostalih mogućnosti navodimo podršku za WAP, WiFi, SSL, AJAX, Flash Lite, bookmark, pamćenje zaporki, RSS, Atom, CSS, Javascript, pretraživanje unutar stranica, download datoteka, prečice , više otvorenih stranica istovremeno, cookije, rotiranje ekrana (nije dostupno na svim mobitelima) i offline surfanje, da navedemo najvažnije.
Nama zanimljiv je Minimap način rada u kojem se u kutu ekrana prikazuje transparentna sličica trenutno otvorene web stranice kojom se istovremeno može čitati sam sadržaj, ali i vidjeti izgled cijeloga sitea. Ovaj okvir je premalen da se opišu sve mogućnosti i finese ove odlične aplikacije u koju će se zaljubiti svaki mobilni surfer.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1215682302.jpg

KONKURENCIJA

Nokia N76
Nokia sama sebi radi konkurenciju s N76 koji je jako sličan 6290, no očekujemo višu cijenu jer se radi o N seriji.

PLUS I MINUS

+ zaslon, mogućnosti, FP1
- veličina uređaja, trajanje baterije

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori