Testovi mobitela

NOKIA 6230i

6230i 6230i
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 103 x 44 x 20
Masa uređaja (g) 99
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 208 x 208
Broj boja ekrana 65.536
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 1,3 megapiksela (1280 x 1024)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Da
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 850
Vrijeme razgovora 2G (h) 5
Vrijeme čekanja 2G (h) 300
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 2999 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

POSAO I UŽITAK IPAK ZAJEDNO!
Autor: Josip Marohnić

ODMAH NA POČETKU

možemo uputiti napredne čitatelje koji znaju o čemu je riječ na poseban dio teksta u kojem se obrađuju samo novosti u odnosu na ne-"i" telefon. Svima ostalima dočarat ćemo zašto smatramo da je taj uređaj vrijedan tolike pažnje. Za početak, riječ je o klasičnom "candybar" (oblika čokoladice, poput Marsa) mobitelu koji ima gotovo sve što proizvođači telefona mogu ponuditi.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1147956784.jpg

ODABRANICI “I” REDA

Nokia je zaista bila dosljedna u nekršenju svoje četveroznamenkaste nomenklature telefona, no s vremenom je napravila iznimke u korist nekoliko izuzetno popularnih i prepoznatljivih telefona te je njihove nasljednike morala nazvati vrlo slično kako bi se jasno znalo da su to "isti, samo još malo bolji telefoni". U engleskom jeziku odgovarajući pojam bio bi "milestone", za koji nismo našli adekvatan prijevod na hrvatski. Podsjetimo, bile su to Nokia 2110i (vibracijska baterija, konferencijski poziv), Nokia 8110i, koja je prva predstavila smart messaging, Nokia 6310i (Java i triband funkcionalnost), Nokia 8910i s MMS-om i zaslonom u boji, Nokia 5110i, koja nikada nije zaživjela kao redizajn klasika, "i" komunikatori i jedan nedavni - 6610i - kao crno pače bratstva slova "i".

RADI SVE

U klasičnom sučelju serije 40 s tri softkontrole na dnu zaslona naguran je čitav niz tehnologija - od kamere visoke razlučivosti, preko MMC-a standardne veličine do brojnih tehnologija bežičnog povezivanja. Sve to u sustavu koji munjevito odgovara na zapovijedi, a uz sve to stane u džep košulje i omogućuje tipkanje jednom rukom. Ovaj vrhunski multimedijalni telefon može svirati digitalnu glazbu pohranjenu u memoriji, da je može razmjenjivati putem IC-a ili Bluetootha, da ima impresivne kapacitete spremanja osobnih podataka (kalendar, imenik s višestrukim unosima, slikama i 25 rupa pozivatelja, alarmi, podsjetnici i mnogi drugi), te da je zaslon kristalno jasan (točkice su toliko sitne da nema efekta "gledanja kroz najlonke") i sistemska su slova malo veća i vidljivija. Slika pozivatelja vrlo je mala i teško će je biti prepoznati. WAP/web-preglednik potrudit će se otvoriti i klasične web-stranice, iako zbog malog zaslona one mogu izgledati isjeckano u jednu dugu traku. Unutrašnja memorija iznosi ugodnih 24,5 MB, a u paketu je i memorijska kartica od 32 MB, koja se može iskoristiti i za pohranu podataka kao na USB stick kabelom ili bežičnim putem. Slanje i čitanje e-maila zadovoljavajuće je, podrška za više standarda privitaka (osim slika) bila bi u budućnosti poželjna, a s druge strane tko bi platio sve te podatke samo da pogledaju Powerpoint prezentaciju koju prosljeđuju osobe koje se dosađuju na poslu. Na kraju, tu je i kvaliteta izrade i pristojna robusnost, telefon se neće raspasti ako padne iz ruke, maska ne škripi i ne pucketa, a tipkovnica je vrlo ugodna, meka i precizna. Za sve ostalo dovoljan je samo jedan pogled u šumu pluseva u tablici.

RAZLIKE OD A ...............................................................................Ž

Vlasnike modela Nokia 6320 vjerojatno će obradovati ovaj iscrpni vodič kroz sve razlike između dvaju telefona. Osim očitih razlika koje su vidljive već iz specifikacija u tablicama (memorija, zaslon, PTT funkcionalnost i bolja kamera), postoji čitav niz drugih novosti koje se kriju ispod poklopca. Krenimo redom. Sučelje Nokijine serije 40 temeljito je prerađeno i sada ima lijepo animirane ikone izbornika, ali ne samo njih, već i cijele prve razine podizbornika. Pri pisanju poruka sada je moguće odabrati tri veličine slova, a u isti su koš stavljene MMS i SMS poruke. Ograničenje veličine MMS-a iznosi 300 kb, moguće je podesiti zamjenu smiješaka sličicama, a i T9 sustav pisanja teksta sada radi te predlaže cijele riječi (šteta što to ne radi i na hrvatskom). Može se postaviti ponavljanje slanja neuspjele poruke. Toliko o porukama. Izbornik kontakata nešto je izmijenjen, ponajviše grupiranjem mogućnosti. U postavkama je moguće izgled izbornika mijenjati i pomoću tema, a jedna od najzabavnijih stvari jest odabir jedne od 35 boja za tekst na početnoj stranici, stoga više nikada pozadina neće utjecati na čitkost mogućnosti. Nadalje, moguće je definirati prečace za sva četiri pokreta joystickom, pored desne soft tipke na početnom zaslonu i lijeve kao popisa mogućnosti "Idi na". Za USB kabel moguće je postaviti mogućnost prijave kao USB disk, kada će se memorijom telefona moći raditi i bez upravljačkih programa, kao plugand- play USB stick. Za vrijeme poziva moguće je aktivirati optimizaciju zvuka, koju baš i ne smatramo uspješnom. Razne postavke sada će uglavnom dolaziti od operatera, a sve ih se može kontrolirati s jednog mjesta u postavkama; ipak i dalje je ostavljena mogućnost ručnog upisivanja, ali samo na tom mjestu, a ne u MMS ili WAP postavkama. Još je jedna zanimljivost da se za čuvara zaslona može odabrati i videoisječak! Razmjena multimedije ograničena je zaštitom autorskih prava (bljak; op.a.). U multimedijskom reproduktoru dodana je mogućnost definiranja zahvata svakog premotavanja (10-30 sekundi), a u glazbenom reproduktoru mogućnost reprodukcije putem Bluetootha. Diktafon novog telefona pohranjuje do sat vremena zvuka (u odnosu na nekadašnje 3 minute). Radio podržava i podatke standarda Visual Radio. Iz kalendara izgubila se funkcija brisanja svih zapisa, ali je budilica dobila funkciju podešavanja intervala ponavljanja odgođenog alarma. Igre su osjetno napredovale zahvaljujući MIDP 2.0 standardu. Za kraj, web/WAPpreglednik izgleda još bolje. Iako je polifonija narasla na istovremena 64 tona, to nema utjecaja na reprodukciju MP3 glazbe putem zvučnika, koji i dalje ne zna što je to bas, što se ne bi moglo reći i za reprodukciju putem slušalica.

ZAMJENJIVOST

Isprobali smo i uspjeli zamijeniti maske i tipkovnice između modela Nokia 6230 i 6230i - to je odlična vijest za one kojima joystick Nokije 6230 ponekad ne odgovara na potvrdu, jer je na novoj tipkovnici potvrda puno preciznija. Naravno, zgodno plavkasto osvjetljenje nove tipkovnice nije prenosivo :)

KONKURENCIJA

SONY ERICSSON K750 Mnogi bi ovaj telefon htjeli vidjeti u izravnom okršaju sa Sony Ericssonovim epskim modelom K750. Mobil Media čuje vapaje u daljini i trenutno radi na uređenju ringa za borbu, ali ona treba puno više prostora od ova tri centimetra.

PLUS

NAJBOLJI NOKIJIN
MALI TELEFON

MINUS

KARTICA JE
MOGLA BITI VEĆEG
KAPACITETA

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori