Testovi mobitela

NOKIA 5140i

5140i 5140i
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 107 x 47 x 24
Masa uređaja (g) 101
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 128 x 128
Broj boja ekrana 65.536
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 0,3 megapiksela (640 x 480)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Da
Bluetooth Ne
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 760
Vrijeme razgovora 2G (h) 5
Vrijeme čekanja 2G (h) 300
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Ne
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 1994 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

OKLOPNA JEDINICA
Autor: Josip Marohnić

DRAGO NAM JE

da postoji puno dobrih telefona, da se ne svodi sve na polarizaciju svijeta na 6230i i K750. Dobro je što postoje telefoni koji osim kompletiranih funkcija imaju i neke dodatne koje ih čine privlačnim određenom krugu kupaca. U našu priču uklapa se model 5140i - na prvi pogled neugledan telefon, ali podrobnije studiranje otkriva da je riječ o telefonu ranga Nokije 6230 s ojačanim kućištem otpornim na vodu, udarce i prašinu te jedinstvenim funkcijama i dodacima.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1148333064.jpg

MOJ MALI TENKIĆ

Nama se pancirni izgled Nokije 5140(i) nije osobito svidio; to je tako jer stvari koje imaju svoju svrhu nerijetko gaze preko estetike ne bi li je ostvarili. Da pirotehničari paze na modu više nego na sigurnost, ubrzo bi ih morali uvoziti. Isto je i s ovim telefonom - kornjača od kućišta nije pretjerano zgodna, tipke previše propadaju, a skidanje oklopa manje je naporno od deset sklekova, ali svi koji su ikada smočili, zdrobili ili ispustili telefon, znaju kolika je prednost blindirane vanjštine. Konektori prekriveni gumenim zatvaračima da ne prodire voda - donji štiti PopPort priključak za dodatke (fleš bljeskalica, Bluetooth) ili opremu (autoinstalacije, punjač). U gornjem lijevom kutu prva se novost poboljšanog ("i") modela nalazi ispod wasser-vage za kalibraciju kompasa (doći ćemo i na to!) - sada bliješti bijela dioda koja periodično treperi ili signalizira dolazne poruke i pozive. Na vrhu je i dalje zasljepljujuća bijela lampa koja u mraku može baciti svjetlost i deset metara pa je preporučujemo koristiti samo u originalnu svrhu, ciljanje u oči može biti bolno.

BRŽE, VIŠE, JAČE

U odnosu na prethodnika softver je novije verzije pa ima neke od mogućnosti Nokije 6230i, kao što su promjena boje teksta u stanju čekanja ili promjena tema sučelja. FM radio izgleda bolje, a i push-to-talk je razrađeniji. Novost je i što kao zvona mogu poslužiti MP3 datoteke. Kao posljednje navodimo bolji zaslon - 65 tisuća boja. "Boju" ističemo samo uvjetno jer, iako zaslon doista izgleda puno bolje u pogledu boja i oštrine, on je i dalje beskoristan pod izravnim suncem - a to je upravo gdje će se naći bude li premetan po znojnim dlanovima za vrijeme treninga na otvorenom. Radije bismo vidjeli dobar reflektirajući zaslon koji može podnijeti sunce, i tek tada bio bi to savršeni telefon za igre pod vedrim nebom.

TRENER FITNESSA

Ova pametna aplikacija jedna je od boljih primjena Jave u telefonima - riječ je o osobnom "treneru" koji nakon upisanih podataka i određivanja ciljeva/programa zajedno s nama vježba i prati napredak. Njegova je posebnost i što se može povezati s Nokijinim uređajem za mjerenje pulsa (i ostalog) te tako dati cjelovitu sliku o potrošnji kalorija, stanju tijela i duha i pet kojim se krećemo. Aplikacija ima i svoj vlastiti kalendar za praćenje aktivnosti, a sve zvuči dobro, ako postoji volje da se programa i pridržava. Prednost joj je i mana - kako je to "obična" Java aplikacija, pitanje je trenutka kada će biti ukradena i puštena u opticaj, čime će prestati biti posebnost Nokije 5140i.

SPORTSKI DODACI

Kako je glavna "furka" telefona sport i rekreacija, on sadrži mnoge jedinstvene mogućnosti koje bi trebale biti od koristi sportašima. Osim kompasa i GPS dodatka, tu je termometar, štoperica i brojač vremena. Možda smo malo grubi, ali nije nam pao na pamet spor u kojem je termometar od presudne važnosti, dok štopericu i brojač vremena ima gotovo svaka Nokia već tri godine. Zgodno je što temperatura može biti prikazana na početnom zaslonu, ali osim impresioniranja prijatelja i žaljenja na pogrešne procjene naših vrijednih meteorologa, nema veće praktično značenje. U sportskom izborniku nalazi se i slanje glasovnih poruka, a više o njima u drugom okviru uz tekst. U sportske dimenzije telefona možemo ubrojiti i Java aplikaciju trenera fitnessa (kojem također posvećujemo poseban prostor) te dvije sportske igre.

PLUS

OJAČANJA KUĆIŠTA

MINUS

ZASLON NIJE ČITLJIV
NA SUNCU
TIPKE PROPADAJU

 

 

 

Komentari

Plahuter

22. kolovoza 2009 - 20:21 Prijavi neprimjeren komentar

Imam komentar za autora koji vjerojatno nije ribić ili lovac, jer ja kao takav smatram da je termometar itekako važan za nas koji često provodimo dane i noći u prirodi. Upravo, smatram da je za osobe takvog profila, takav mob idealan, baš s kompasom i termometrom, i da...slažem se s "ptichicom", tipke definitivno ne propadaju! Pozdrav!!!


Sox

18. kolovoza 2009 - 20:08 Prijavi neprimjeren komentar

Mogu samo reći da je mobitel genijalan. Znate onu; "Svaki auto ima svog kupca" E...OVO je svakako moj auto!!!


kupac

11. kolovoza 2009 - 22:17 Prijavi neprimjeren komentar

Zainteresirana sam za kupnju nokie 5140i, molim ako netko zna gdje je mogu nabavit ili da je prodaje da se javi. Unaprijed puno hvala!!

(moze i na e-mail jmadarevic@gmail.com)


ptichica

17. travnja 2009 - 16:08 Prijavi neprimjeren komentar

Posjedujem nokiu 5140i već 4 god. Istina,zaslon je malo nečitljiv na suncu ali ne bih se složila s komentarom da tipke propadaju. Tipke su idealne, pogotovo za žensku populaciju koja imaja duge nokte. Prednost je što su gumirane i udobne za korištenje za razliku od drugih mobitela.

Ovaj mobitel je inače odlična investicija, otporan na sve živo.Inače sam smotana i skoro svaki dan mi pada iz ruke ili upadne u vodu.Već 4 god.To valjda znači da je mob fenomenalan i definitivno ga kupujem opet kad ovom mome odzvoni.(Samo sumnjam da će to bit uskoro jer je neunuštiv) :))

Rado bih kupila još jedan pa ga konzervirala za slučaj da ga ne bude više na tržištu..:)


Odgovori