Testovi mobitela

NOKIA 3250

3250 3250
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 103,8 x 50 x 19,8
Masa uređaja (g) 115
Zračenje (W/kg) 0,64
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 176 x 208
Broj boja ekrana 262.144
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 2 megapiksela (1600 x 1200)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Poly
Kapacitet baterije (mAh) 1100
Vrijeme razgovora 2G (h) 3
Vrijeme čekanja 2G (h) 245
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 3599 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

OKRETNI TELEFON
Autor: Krunoslav Ćosić

CIK-CAK,

i Nokia 3250 postaje fotoaparat ili glazbeni player. Samo se odabere stupanj zakretanja.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1148333003.jpg

NASLOV TEKSTA

kao da gotovo sve govori o Nokiji 3250 – okretanjem donjeg dijela ovaj akrobat dobiva potpuno novu funkcionalnost. Cik-cak, i nakon samo jedne sekunde korisnik umjesto telefona dobiva glazbeni player. Cik-cak, i korisnik dobiva fotoaparat. Nakon još jednog cik-caka, 3250 ponovno postaje mobitel. Zaista, riječ je o inovativnom načinu korištenja mogućnosti ovog mobitela. Pokretni mehanizam dobro obavlja svoj posao te je veoma čvrst i ugodan za korištenje. Prije opisa telefonskih/glazbenih/fotografskih mogućnosti zadržimo se na vanjskom izgledu. Telefon djeluje veoma kompaktno, a poput modela iz serije N, ima novi punjač, koji se s telefonom spaja pored Pop-Port priključka. Za razliku od svih drugih proizvođača mobitela, koji su promijenili punjač, Nokia je u pakiranje dodala ispravljač koji možete spojiti na stari punjač i tako puniti Nokiju 3250. Pohvalno za Nokiju, a pokuda za sve druge proizvođače. Kućište može biti u četiri boje, odnosno vanjski je dio kućišta uvijek u crnoj boji, a dio oko zaslona s tipkovnicom može biti u četiri boje: sivoj, ružičastoj, crnoj i maslinastozelenoj. Kada se tipkovnica zakrene, pojavljuje se micro-SD kartica kapaciteta 128 MB, koja je smještena u utoru skrivenom od pogleda. Kartica microSD vrlo je malih dimenzija,za razliku od mobitela, koji je malo deblji nego njegovi prethodnici. Sam telefon ima memoriju kapaciteta 10 MB. Tipke Menu i tipka C sada su smještene ispod zaslona i pomalo zbunjuju jer se nalaze pored funkcijskih tipaka kojima se upravlja telefonom. No nakon nekoliko dana sve se posloži i korisnik se navikne na takav raspored. Transfer je odlična opcija jer omogućuje jednostavan prijelaz s jednog Symbian telefona na drugi. Podaci se stoga ne moraju prebacivati pojedinačno ni pomoću računala, nego se aplikacija prebaci na stari mobitel te se odabere što se sve želi prebaciti na novi telefon. PTT ne radi kod nas. Tutorial je mapa u kojoj se nalaze upute o korištenju velikog broja funkcija telefona, što je zgodno za one koji se prvi put susreću sa Symbian telefonima.Sound meter omogućuje mjerenje glasnoće zvuka u decibelima, a Lifeblog je dnevnik koji bilježi sve aktivnosti korisnika, a koje se onda mogu prebaciti na računalo.Stigli smo do zakretanja od mogućih čak 270 stupnjeva (-90 i +180 stupnjeva).

0 STUPNJEVA

U nultom položaju 3250 je mobitel.Imenik je vrlo dobar jer omogućuje dodavanje desetaka različitih brojeva i drugih podataka o osobi ili broju koji se sprema u telefon. Slike se mogu obrađivati pomoću 15 alata, primjerice različitih efekata, rotiranja, redukcije crvenila očiju, "kropanja" slike (izrezivanja određenog dijela), smanjivanja dimenzija, dodavanja teksta ili pak pretvaranja slike u lik kao iz crtanog filma.U galeriji se, osim slika, videoisječaka i glazbenih brojeva, nalaze i prezentacije.Organizacijski je dio više nego odličan – alarm, kalendar, pretvarač gotovo svega i svačega, notes i kalkulator omogućuju puno toga. Osim RealOne playera tu je i Flash player, koji omogućuje pokretanje flash datoteka za mobitele.

90 STUPNJEVA

Fotoaparat je veoma praktičan za upotrebu u tom položaju i sliči malom kamkorderu. Riječ je o 2-megapikselnom fotoaparatu, koji omogućuje fotografije maksimalne razlučivosti od 1600x1200 piksela te daje veoma dobre fotografije i pri lošem osvjetljenju. Zoom je digitalni te omogućuje 4x uvećavanje. Video je maksimalnih 176x144 piksela, s 15 sličica u sekundi.

180 STUPNJEVA

Zakretanjem tipkovnice za još 90 stupnjeva telefon postaje glazbeni player koji može reproducirati MP3/WMA/eAAC+ ormate, a pomoću tipki moguće je upravljati glazbenim datotekama. Memorijska microSD kartica od 128 MB može se zamijeniti karticama kapaciteta do 1 GB, što bi trebalo omogućiti spremanje do 750 pjesama vrhunske stereokakvoće. Zahvaljujući litij-polimernoj bateriji BP-6M,glazbeni player može reproducirati do 10 sati glazbe kada se isključi telefonska funkcionalnost.Pri povezivanju mobitela s računalom Nokia nudi izbornik u kojem je potrebno odabrati Media player, PC Suite ili Data transfer. Odabrali smo Data transfer, nakon čega mobitel nudi opciju rada u izvanmrežnom načinu (Offline mode), što je obavezno odabrati, inače nije moguće povezivanje ni prebacivanje podataka.Zatim se prebacivanje podataka obavlja putem Explorera. Nakon što se završi prebacivanje podataka, mobitel se automatski vraća u mrežni način (Online mode) uključuje se mreža.Media player koristi se za sinkroniziranje glazbe na mobitelu i playlista s Windows Media Playerom 10 na računalu, a glazba se na mobitel može prenijeti s CD-a pomoću programa Nokia Audio Manager u softveru PC Suite. Zanimljivo je da postoji i posebna mapa u kojoj se može odabrati namjena kabela za prijenos podataka (Media player, PC Suite ili Data transfer) ili pak namjestiti da telefon svaki put pita što se želi napraviti. Uz telefon se dobiju slušalice, a utičnica od 3,5 mm omogućuje upotrebu i drugih slušalica. U donjem se dijelu slušalica nalazi integriran daljinski upravljač. U glazbenom dijelu nalaze se Visual radio (koji radi samo sa slušalicama) te glazbeni player, koji glazbu reproducira putem zvučnika. Visual radio (funkcionira i kao standardni radio prijamnik) je aplikacija koja FM radijskom programu omogućuje dodjelu različitih informacija o izvođaču i pjesmi koja svira, top-listama na kojima se pjesma nalazi, sudjelovanje u nagradnim igrama, a prijenos podataka koristi se za prikaz informacija na zaslonu telefona. Funkcija Music library omogućuje unos velikog broja glazbenih brojeva, koji se mogu odabrati prema izvođaču, albumu ili pak prema glazbenom žanru.

SYMBIAN VERZIJE 9.1

Riječ je o prvom Nokijinom Symbianu OS-u korisničkog sučelja serije 60 i verzije 9.1, koja donosi neke promjene. Pritiskom na crvenu tipku isključuju se aktivne aplikacije,a da bi se koristio multitasking iz programa se ne smije izlaziti pritiskom na crvenu tipku nego se pritisne tipka izbornika. Ipak, najbitnija je promjena da nije više moguće instalirati nijedan program ni igricu napravljenu za prethodne Symbian Series 60 telefone (C/C++, .sis format), a koja nema digitalni potpis. Riječ je o razlikama između Symbiana 9.1 i prethodnih verzija, a tu su i sigurnosne postavke koje imaju samo Nokijine igre i programi. Tako će tisuće napravljenih aplikacija biti moguće koristiti samo na dosadašnjim Symbian telefonima. Što se tiče Java formata (.jar), on je funkcionalan te telefon ipak dopušta instaliranje Java aplikacija, ali nakon što korisniku dade do znanja da aplikacija nema digitalni potpis. Tako će i svi novi telefoni N-serije i E-serije imati Symbian 9.1, kao i Sony Ericsson P990i. Čemu takve restrikcije, koje nije potaknula Nokia, nego veliki mobilni operateri, a donesene su na razini Symbiana kao konzorcija u kojem su Nokia, Sony Ericsson, BenQ, Motorola,Samsung, Siemens i drugi? Proizvođači se žele zaštititi od zloćudnog softvera (virusa, crva), koji se sve više pojavljuju na mobitelima, a i želi se potaknuti legalna kupovina softvera. Iako je trenutno vrlo malo programa s digitalnim potpisom, očekuje se da će ubrzo sve softverske kuće i mali programeri koji rade freeware softver izdati nadogradnju postojećih igara i programa te im ugraditi digitalni potpis.

KONKURENCIJA

Zbog svojeg dizajna i funkcionalnosti Nokia 3250 nema pravog konkurenta.

PLUS

DIZAJN

MEMORIJA

FUNKCIONALNOST

MINUS

DEBLJINA

.SIS APLIKACIJE BEZ DIGITALNOG POTPISA

 

 

 

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori