Testovi mobitela

NOKIA 1600

1600 1600
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dual SIM Ne
Frekvencija 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 104 x 45 x 17
Masa uređaja (g) 80
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 96 x 68
Broj boja ekrana 65.536
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Telefonski imenik Neograničeno
Prijenos podataka
GPRS Ne
EDGE Ne
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Ne
WAP Ne
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 900
Vrijeme razgovora 2G (h) 5,5
Vrijeme čekanja 2G (h) 450
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Ne
Glazbeni player Ne
FM radio Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Ne
MMS Ne
Java Ne
Organizator Da
Gdje kupiti
Cijena 850 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

ZA NEZAHTJEVNE
Autor: Josip Marohnic

NA NOKIJI 1600

osobito nam se svidjelo, i to naglašavamo kao veliku prednost, što je telefon za početnike oblikovan od početka s pažnjom koja se posvećuje novim modelima. Što to znači?

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1147956659.jpg

PONAVLJANJE JE MAJKA ZNANJA

Kada danas pogledamo telefone koji proizvođači cijenama smještaju na dno svoje ponude, ne možemo se oteti dojmu da uopće ne misle na korisnike, nego na potrebu da se riješe starih zaliha elektronike koje povezuju navrat-nanos u cjeline upitne vrijednosti. Nokia je prva prekinula takvu praksu te svojim korisnicima nije ponudila uvredu, već prvoklasni, novi, kvalitetan i jednostavan telefon napravljen ab initio, samo za njihove potrebe. Uostalom, iako je Nokia 1600 jedna od najjeftinijih Nokia, telefon kojem smo dodijelili toliko epiteta u prethodnoj rečenici očito nas je tehnički zadivio.

JEDNOSTAVNOST KAO IMPERATIV

Otpočetka zamišljen, sasvim novi izbornik ne podsjeća na dosad viđeno u Nokijinim telefonima, već zapravo prije reflektira starije Sageme. Ulaskom u izbornik opcije predstavljene ikonama "listaju" se s desna na lijevo, a osim one koja je na redu, vide se i dvije koje slijede. Kada dođe do kraja, niz za listanje nastavlja se na prvu ikonu. Tako je lako priviknuti se na njega i tako je intuitivan za korištenje svim osobama bez obzira na to koje su marke telefona do sada poznavale da je očito da je riječ o plodu dugotrajnog razmišljanja i suradnje s korisnicima. U izborniku se prikazuju najviše tri linije teksta, gornja statusna linija i donja, na kojima se nalaze kontrole koje odgovaraju uz tipke ispod njih. Zaslon u boji jest malen, ali su informacije na njemu odlično raspoređene za vrhunsku preglednost. Prve dvije razine izbornika imaju ikone, a i uz imena u imeniku mogu se dodavati sličice. Izbornik se može presvlačiti temama boja i slikama pozadina - 20 instaliranih moguće je uređivati po želji.

PRVI KORACI

Vide se i neki elementi svijeta "većih" telefona, kao što su podsjetnici, igre, kalkulator, pretvarač veličina, profili zvonjenja, štoperica i skladanje polifonih (osim njih navodno svira i MP3) melodija. Neke od ostalih posebnosti zasebno smo izdvojili u okvirima uz tekst.

PREZENTACIJA

Za prave početnike pripremljene su prezentacije sedam osnovnih funkcija telefona, koje će svakako olakšati upotrebu.

GOVORNI SAT

Dugim pritiskom na zvjezdicu telefon na hrvatskom izgovara točno vrijeme, a isti glas može se podesiti i uz budilicu. Naročito je smiješno promijeniti jezike i smijati se točnom vremenu, recimo na makedonskom.

CRNA LISTA

U filtrirane brojeve moguće je spremiti deset zloupotrebljavača vlasnikova broja, koji nakon toga neće zvoniti, a njihove će se poruke spremati u poseban spremnik bez obavijesti o prispijeću.

KONKURENCIJA

SIEMENS A70 Također primjenjuje inovaciju u pojednostavljenju upotrebe, ali Nokia je sa zaslonom u boji i svojim posebnostima odmakla dalje. To se ipak odražava i u njezinoj cijeni.

PLUS

ODLIČAN NOVI IZBORNIK HR T9

MINUS

NIŠTA POSEBNO

 

 

 

Komentari

ivan ivica

12. ožujka 2010 - 20:09 Prijavi neprimjeren komentar

može mobitel zvani 5730 XpressMusic


Odgovori