Testovi mobitela

NOKIA 301

301 301 301 301 301 301 301 301 301
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Predstavljen 07-2013
Vrsta uređaja Klasični mobitel
Dual SIM Da
Frekvencija 850 / 900 / 1800 / 1900
Hrvatski izbornik Da
Dimenzije uređaja (mm) 114 x 50 x 12,5
Masa uređaja (g) 102
Ekran i tipkovnica
Dijagonala ekrana (inča) 2,4
Rezolucija ekrana 240 x 320
Tehnologija ekrana TFT
Broj boja ekrana 262.144
Pikseli po inču (ppi) 167
Tipkovnica Alfanumerička
Memorija
Interna memorija telefona 256 MB
RAM memorija 64 MB / 256 MB
Utor za memorijsku karticu microSD
Memorijska kartica 32 GB
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 3,2 megapiksela (2048 x 1536)
Autofokus Ne
Stabilizacija slike Ne
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
UMTS (3G) Da
LTE (4G) Nema
Infracrveni port (IrDA) Ne
NFC Ne
WiFi hotspot Ne
DLNA Ne
Flash Ne
HTML5 Ne
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1200
Vrijeme razgovora 2G (h) 20
Vrijeme čekanja 2G (h) 888
Vrijeme razgovora 3G (h) 6
Vrijeme čekanja 3G (h) 936
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Da
Glazbeni player Da
Video player Da
FM radio Da
3,5 mm ulaz Da
HDMI Nema
MHL Ne
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Organizator Da
Dodatno SNS aplikacije, dolazi u: cyan, crnoj, žutaj, magenta i bijeloj boji
Mobil.hr testovi
Vrijeme uključivanja uređaja (s) 27
Vrijeme uključivanja kamere (s) 2
Trajanje baterije u praksi (dana) 1,5
Dužina kabela punjača (cm) 158
Gdje kupiti
Cijena 799 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Klasični mobitel pametnih mogućnosti
Autor: Lucija Pilić

Nokia svojim modelom 301 upravo želi zadovoljiti potrebe tog tržišta, ali im i omogućiti današnje najnužnije online mogućnosti i aplikacije za nisku cijenu

Sigurno znate barem jednu osobu kojoj ne treba pametni mobitel. Ona bi možda voljela imati pametni mobitel, ali kad dođe vrijeme odabira sljedećeg modela shvaća kako joj više od poziva, poruka i slušanja glazbe ne treba te se ipak odluči za jeftinu varijantu. Međutim, mogućnosti jeftinih, klasičnih mobitela se svake godine povećavaju pa tako možemo reći da Nokia 301 sadrži dovoljan, nenametljiv broj poboljšanja koje se odnose na online funkcionalnosti. Može li se takva svidjeti staromodnim korisnicima otkriva naša recenzija.

Sadržaj pakiranja

U kutiji se, pored mobitela koji smo dobili na test, nalaze slušalice i punjač dužine 158 cm s microUSB nastavkom, ali bez odvojivog USB dijela. Ako želite spojiti mobitel na računalo radi prebacivanja datoteka morat ćete kupiti poseban microUSB kabel koji se u trgovinama može naći po cijeni od nekoliko desetaka kuna.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373525492.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Nokiju 301 krasi jednostavan, elegantan i nadasve klasičan dizajn zahvaljujući kojem mobitel odlično leži u ruci te bilo kojem džepu, tako bismo u najkraćim crtama mogli zaključiti naš review. Na gornjem dijelu mobitela nalaze se utori za slušalice (3,5 mm) i microUSB kabel, a s lijeve strane smjestio se utor za microSD karticu. Nema tipki za pojačavanje/stišavanje zvuka što se može učiniti nepraktičnim.

 

Sa stražnje strane nalaze se kamera i zvučnik te mali otvor za lakše vađenje poklopca. Ispod čvrstog plastičnog kućišta smještena je baterija, a ispod nje malo metalno kućište za SIM karticu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373525650.jpg

Ekran i tipkovnica

Nokia 301 ima 2,4 inčni LCD QVGA ekran rezolucije 320x240 piksela, s gustoćom od 166 ppi. Iako je LCD transmisivnog tipa (radi na pozadinskom osvjetljenju) sasvim se solidno držao na sunčevu svjetlu.

 

Raspored tipaka na alfanumeričkoj tipkovnici bit će poznat svakome tko je ikad držao klasični mobitel proizveden u zadnjih 10 godina. Tipkovnica pruža dobar odaziv, no u usporedbi s današnjim pametnim mobitelima odviše je spora.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373525846.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Nokia 301  radi na Series 40 operativnom sustavu koji spaja klasičan izgled aplikacija u izborniku te moderniji dizajn prečica na glavnom ekranu.

 

Na žalost, mnoge aplikacije nisu vidljive u izborniku već su skrivene po raznim grupnim izbornicima poput Moje aplikacije ili Igre pa ćete provesti određen dio vremena tražeći ono što vam treba. Također, kad smo skinuli jednu igru s Ovi dućana, nije nam se pojavila u navedenim izbornicima već smo ju samo mogli pokrenuti s Launch tipke u dućanu.

 

Rad na uređaju primjetno je usporen. Za većinu aplikacija trebate čekati par sekundi dok se otvore ili zatvore, no više o tome možete pročitati u Benchmark dijelu testa.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373525908.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Kontakti su poredani po abecednom redu, a ako želite dodati novi imate već poznate mogućnosti dodavanja više brojeva, slike, e-pošte, web stranice te detalja poput rođendana i nadimka. Kad pregledavate kontakt možete ga izravno pozvati, poslati mu poruku, e-poštu ili posjetiti web. Kontakti se mogu sortirati u grupe i staviti na brzo biranje. U aplikaciji se isto tako nalazi zapisnik poziva. S kvalitetom poziva smo vrlo zadovoljni.

 

Nokia 301 dolazi s nekoliko predinstaliranih aplikacija za društvene mreže od kojih izdvajamo Facebook i Twitter. Twitter je dosta brz, iako ima malo opcija, dok je Facebook spor i loše optimiziran. Facebook je bolje pregledavati preko Interneta jer ovdje za svaku sitnicu morate čekati i do pola minute dok se otvori.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373525964.jpg

E-mail i poruke

E-mail aplikacija omogućuje dodavanje raznih mail računa, no samo se jedan može automatski sinkronizirati. Važnu e-poštu možete označiti, možete sastaviti novu poruku ili odgovoriti na prošlu te brisati neželjeni spam. Na žalost, aplikacija je organizirana tako da se ne možete lako prebacivati između mailova već morate čitati mail po mail, stalno se vraćajući na početni ekran aplikacije.

 

Ne možemo reći da su poruke doživjele neku promjenu, no zašto i bi? Potencijalnom korisniku ovakvog mobitela sasvim je dovoljno pisanje, slanje i primanje SMS-ova i MMS-ova bez nekih dodatnih funkcija i posebnog izgleda. Ipak, mogao bi im se svidjeti predinstaliran WhatsApp program putem kojeg, povezani na Internet, prvu godinu korištenja besplatno mogu slati poruke kontaktima. Usluga se ne plaća, ali morate platiti podatkovni promet.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373526072.jpg

Procesor, memorija

Nokia 301 ima skromnih 64 MB RAM-a što nije neočekivano s obzirom na tip mobitela. Aplikacije nisu dobro optimizirane pa je mobitel spor. Što se tiče memorije za pohranu, uređaj ima samo 190 MB, no prostor se može proširiti microSD karticom do 32 GB. MicroSD kartice od 4 GB mogu se kupiti po cijeni od 40 kuna.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373526144.jpg

Benchmark test

U Ovi dućanu nismo našli niti jedan benchmark program, no zato možemo napisati rezultate brzine rada uređaja i pojedinih aplikacija. Uređaj nam se u prosjeku uključio za 27 (do pojave signala), a gasio za šest sekundi. Uključivanje kamere u prosjeku traje 2,4 sekunde, Internet preglednika 7,6 sekundi, e-pošte 3,2 sekunde. Poruke se otvaraju instantno.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1373526185.jpg

Baterija i trajanje

Baterija nam se ispraznila nakon dan i pol korištenja. Cijelo vrijeme imali smo uključen 3G prijenos podataka (naravno, gdje je bio dostupan), postavili smo automatsku sinkronizaciju jednog mail računa (u intervalu od 15 minuta), pola sata (zasebno) smo potrošili na surfanje, razgovaranje i rad s aplikacijama, 45 minuta smo se služili kamerom, a sat i 45 minuta slušali glazbu preko radija i svirača. Mobitel nam se, malo duže od očekivanog, od nule do 100 % napunio za dva sata i 20 minuta.

Multimedija, FM radio, glazba

Mobitel podržava reprodukciju .3gp, .avi, .asf i .mp4 formata. Mi smo isprobali nekoliko .avi i .mp4 filmića koji su se uredno reproducirali na nižim rezolucijama 480x320. Videi više kvalitete neće raditi pa bi bilo dobro da na računalu imate program za konverziju videa.

 

Slušanje glazbe jedna je od većih prednosti ovog mobitela. Uz vrlo dobre priložene slušalice, reprodukcija je glasna i jasna, s izraženim basovima. Slušalice drugih proizvođača možda malo povećavaju glasnoću, no i ovako ćete uživati. Aplikacija omogućava ponavljanje pjesama ili nasumičan odabir, stvaranje playlista i sortiranje po uobičajenim kategorijama (albumi, pjesme, umjetnici...). FM radio ima jednu zgodnu mogućnost, a to je automatsko pretraživanje i spremanje svih pronađenih stanica kako stalno ne biste tražili frekvencije.

Fotoaparat i video

Nokia se uvijek ponosila svojim kamerama i njihovim mogućnostima. Nokia 301 nije iznimka. Iako kamera ima samo 3 MP (rezolucija slika 2048x1536 piksela), slike u dnevnim uvjetima ispadaju oštro i lijepo, s prirodnim prikazom boja. U zatvorenim, osvijetljenim i noćnim uvjetima zrnatost je prisutna, kao i nedostatak bljeskalice. Treba istaknuti i da mobitel dolazi s dosta dobrim dodatnim mogućnostima za svoju klasu. Slikanje panoramskih slika, slijeda od pet fotki i dodavanje jednog tri efekta funkcije su koje bismo radi vidjeli i na skupljim, low budget modelima. Nokia 301 nema prednju kameru.

Fotografirano s Nokijom 301:

Aplikacije i igre

Nokia 301 ima solidnu bazu aplikacija (društvene mreže, igre) i vjerojatno ju nećete nadograđivati. Između ostalog, zato što Ovi trgovina nudi siromašnu ponudu i lošu pretragu programa. Uređaj dolazi s tri predinstalirane igre i dva demoa, sve redom Gameloftovi klonovi popularnih igara.

Cijena za Nokiju 301

Cijena u trenutku testiranja (srpanj 2013.) je 799 kuna.

Cool faktor

Cool nam je crno-bijela kombinacija boje kućišta, a dobro je dizajnerski izvedena crna pozadina pored kamere, na stražnjoj strani bijelog kućišta.

Zaključak

Nokia 301 sasvim je solidan uređaj za sve korisnike koji ne žele pametni mobitel. Nudi sve što biste od klasičnih Nokia uređaja očekivali - dobru kameru, odličan svirač glazbe i čvrstu alfanumeričku tipkovnicu. Od neuobičajenih, "pametnih" aplikacija izdvajamo Whatsapp. Sve ostalo je manje-više suvišno ili ne radi kako treba.

 

Plus

+ dizajn

+ baterija

+ glazba

 

Minus

- oprema

- usporen rad

- surfanje Internetom

Povezivost i Internet pretraživač

Nokia 301 podržava brzo Bluetooth 3.0 povezivanje te prijenos podataka putem 3G mreže. Wi-Fi nije implementiran.

 

Nokia Xpress preglednik sporo učitava stranice, čak i na 3G signalu. Usto, brojne stranice su neoptimizirane za pregled i potrebno je dodatno zumiranje. Zbog toga i nismo baš previše surfali ovim mobitelom, nego smo se posvetili klasičnim offline zadacima.

Navigacija

Mobitel nema GPS pa je navigacija onemogućena. Ipak, postoji aplikacija Blizu koja preko preglednika traži lokacije zanimljivih mjesta blizu vas poput trgovina.

Uredski paket

Nokia 301 ne dolazi s uredskim paketom, niti smo ga našli u Ovi dućanu.

Organizator i alarm

Za organizacijske potrebe mobitel vam nudi mogućnosti pisanja jednostavnih bilješki, obaveza (omogućeno dodavanje datuma, vremena, alarma, prioriteta i opisa) te kalendar. Kalendar je dosta sličan obavezama, no za razliku od te aplikacije ima kategorije u koje možete razvrstati događaje i mogućnost ponavljanja istih.

 

Alarm ima tek osnovne opcije. Možete podesiti njegovo vrijeme, ton i ponavljanje. No, zato nam je drago da radi i kad je mobitel isključen.

Konkurencija

Samsung S5610

 

Samsungov uređaj s Nokijom 301 dijeli gotovo identičan dizajn, ima 5 MP kameru s LED bljeskalicom, ali manje interne memorije (108 MB) i niži kapacitet baterije (960 mAh).

 

Tele2fon V2

 

Ako ipak želite pametni mobitel, ali vas odbijaju više cijene, dobro je znati da smo u sličnoj cjenovnoj kategoriji našli Tele2fon V2. Tele2fon V2 dolazi s procesorom od 1 GHz, 256 MB RAM-a i 512 MB za pohranu. Ima Wi-Fi. Ipak, Tele2fon V2 ima slabi fotoaparat od 2 MP.

 

 

 

Komentari

Marko

13. rujna 2015 - 08:43 Prijavi neprimjeren komentar

Nokiu 301 imam pune 2 god. Uzeo sam ga kao mob za posao. Te priče da lako oksidira i sl. su gluposti! Mob je izdržljiv na udarce i oksidaciju. Nikada koristio zaštitu za njega. A vrlo često je nošen u kutiji sa alatom... Ključevi, odvijači, kombinirana kliješta... 2 god, a radi kao singerica.

YeS man

30. lipnja 2015 - 18:49 Prijavi neprimjeren komentar

Jedno pitanje, čuo sam i ja za probleme s kvazi oksidacijom, a kao dual sim mob s tipkama mislim da je trenutačno najjači na tržištu u tom segmentu, pa sam ga htio kupiti starijoj osobi koja i nije baš luda za tehnologijom, a potrebna su joj dva broja. Moje pitanje: Hoće li taj mob držati barem godinu dana?

YeS man

30. lipnja 2015 - 18:49 Prijavi neprimjeren komentar

Jedno pitanje, čuo sam i ja za probleme s kvazi oksidacijom, a kao dual sim mob s tipkama mislim da je trenutačno najjači na tržištu u tom segmentu, pa sam ga htio kupiti starijoj osobi koja i nije baš luda za tehnologijom, a potrebna su joj dva broja. Moje pitanje: Hoće li taj mob držati barem godinu dana?

Geba

14. rujna 2014 - 14:22 Prijavi neprimjeren komentar

Sve je divno i krasno jedino što traje pola godine. Nakon toga morate kupiti novi jer vam garanciju neće priznati pod izlikom da je uređaj "oksidirao", što god to znaćilo. Mnogi imaju isto iskustvo.

MdN

21. srpnja 2013 - 01:08 Prijavi neprimjeren komentar

S40 nije Symbian. Nikad nije bio niti će biti. S40 i Symbian su dvije odvojene stvari. Inače, dobar test. :-)

Odgovori