Testovi mobitela

NOKIA 206

206 206 206 206 206 206 206 206 206
Ocijeni mobitel:
Osnovne informacije
Dimenzije uređaja (mm) 116 x 49,4 x 12,4
Masa uređaja (g) 91
Ekran i tipkovnica
Rezolucija ekrana 240 x 320
Broj boja ekrana 65.536
Memorija
Telefonski imenik 1000
Kamera
Rezolucija stražnje kamere 1,3 megapiksela (1280 x 960)
Prijenos podataka
GPRS Da
EDGE Da
Infracrveni port (IrDA) Ne
Bluetooth Da
WAP Da
Baterija
Vrsta baterije Li-Ion
Kapacitet baterije (mAh) 1100
Brzo punjenje Ne
Bežično punjenje Ne
Multimedija
Diktafon Ne
Glazbeni player Da
Video player Ne
FM radio Da
Dodatne funkcionalnosti
E-mail klijent Da
MMS Da
Java Da
Dodatno SNS integracija, 2,4 inča veličina ekrana, MP4/H.263/WMV player, Nokia Series 40 operativni sustav,
Gdje kupiti
Cijena 579 kn
Info Mobis electronic


01 / 6188 514
http://www.mobis.hr/
Cafe Mobil
Pogledajte što se na najvećem hrvatskom forumu o mobilnim komunikacijama piše o ovom proizvođaču!
Pogledajte cijenu mobitela na nabava.net
Nabava.net

 

Vraćanje starim korijenima
Autor: Ivan Češković

Pojavom pametnih uređaja koji su donijeli velike zaslone osjetljive na dodir zaboravili smo kako je koristiti uređaje s fizičkom numeričkom tipkovnicom, no Nokia 206 nas je vratila u prošlost i pobudila nostalgiju

Nokia 206 posjeduje alfanumeričku tipkovnicu, što je rijetkost u današnjem svijetu mobilnih telefona. Nokia tako pokušava privući korisnike koji zahtijevaju jednostavnost i ekspresnu funkcionalnost za ono što je nekada bilo primarno na uređaju – pozive i poruke. Model 206 nam je upravo to podario i vratio nas nekoliko godina unatrag.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364488394.jpg

Sadržaj pakiranja

Uređaj dolazi u malenoj kutijici ne donoseći mnogo. Uz uređaj u paketu dolaze još slušalice, punjač i uputstva. MicroSD kartica nažalost ne dolazi u paketu.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364488648.jpg

Ergonomija, dizajn i izrada

Nokia 206 je klasičan uređaj s jednostavnim dizajnom na kakve smo bili navikli u prošlosti. Uređaj krase obli rubovi i zahvaljujući njima izvrsno leži u ruci i rukovanje je ugodno. Na testu smo imali uređaj potpuno bijele boje. Iako je uređaj bijeli ne ostaju tragovi korištenja. Čak ako i ostanu tamniji tragovi, zahvaljujući plastici korištenoj u izradi vlažnom maramicom lako se skinu. U ponudi postoji još nekoliko boja (žuta, crna, plava, roza).

 

Na prednjoj strani se nalazi ekran veličine 2,4 inča. Ispod ekrana se nalazi alfanumerička tipkovnica s D-pad navigacijskim tipkama, dok se iznad ekrana nalaze zvučnik i Nokia logo.

Na stražnjoj strani se nalazi zaštićena kamera i zvučnik. Od ostalih tipki i utora na vrhu se nalazi utor za punjač i 3,5 mm utor za slušalice.

Utor za SIM karticu i memorijsku karticu nalaze se ispod baterije koju je potrebno izvaditi kako bi se izvršila promjena.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364488851.jpg

Ekran i tipkovnica

Uređaj posjeduje 2,4-inčni QVGA ekran rezolucije 240 x 320 piksela i podržava 65.536 boja. Prikaz slike ovisi u kutu gledanja, no prilikom izravnog gledanja direktno u ekran nema velikog odstupanja. Također, moguće je mijenjati svjetlinu ekrana. Tipkovnica je standardna alfanumerička koja nas je vratila u prošlost i vratila stari osjećaj tipkanja po uređajima. Tipke su velike, kratkog i čvrstog hoda i svaki pritisak ćete osjetiti. Zahvaljujući veličini tipki unos teksta je precizan i brz. Svaka tipka sadrži tri ili više slova abecede te je potrebno stisnuti nekoliko puta za odabir slova.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364488934.jpg

Operativni sustav, sučelje i brzina rada

Nokia 206 dolazi s Nokia Series 40 operativnim sustavom. Sučelje je istih karakteristika kakvo je bilo i prije nekoliko godina, uz maleni redizajn i poneki dodatak. Brzina rada sučelja je visoka, instalirane aplikacije se brzo otvaraju i nema zastajkivanja ili resetiranja uređaja.

 

Otključavanjem uređaja dolazimo na početni zaslon. Postoji samo jedan početni zaslon na kojem se nalaze četiri widgeta. Widgeti su novost i prije nekoliko godina ih nije bilo na Series 40 sustavu. Moguće je dodati do četiri widgeta koji su već instalirani i dolaze s uređajem. Moguće je dodati sat, kalendar, obavijesti, radio i glazbeni player te traku s prečacima čijim korištenjem pristup ostalim aplikacijama je mnogo lakši i brži. Pregled glavnog izbornika moguć je na tri načina. Mreža s oznakama, popis ili prikaz jedne po jedne stavke kako smo navikli na Nokijama još od doba Nokije 3310.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364488956.jpg

Imenik, pozivi i društvene mreže

Imenik je prilično jednostavan i obavlja svoju funkciju odlično. Pregled kontakata je abecednim redom, a za svaki kontakt se mogu dodati dodatne informacije kao što su adresa e-pošte, adresa web stranice, rođendan ili dodavanje više brojeva. Osim ovoga, moguće je dodati i sliku svakom kontaktu. Zvučnik obavlja svoju funkciju dobro i zadovoljni smo njime. Sugovornika ćete čuti izvrsno. Uz uređaj dolazi nekoliko aplikacija za društvene mreže i pošiljatelja poruka preko podatkovne veze. Uz Facebook i Twitter aplikaciju uz uređaj dolaze još eBuddy aplikacija pomoću koje možete biti u kontaktu s prijateljima na Gtalku, MSN-u i sličnim servisima te Whatsapp.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364488975.jpg

E-mail i poruke

Uređaj posjeduje jednu aplikaciju za e-poštu. Moguće je dodati račune i aplikacija će sasvim zadovoljiti potrebe za čitanje mailova, a i za slanje kraćih mailova jer je ipak pisanje dužih mailova teže na alfanumeričkoj tipkovnici. Aplikacija za poruke je jednostavna. Sve dolazne poruke se nalaze u ulaznom spremniku i ne grupiraju se. Pisanje poruka je brzo zahvaljujući punoj tipkovnici.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364488987.jpg

Procesor, memorija

Za Nokiju 206 nema dostupnih podataka o procesoru niti količini radne memorije. Uređaj posjeduje 64 MB interne memorije, od toga je korisniku dostupno 11,5 MB za podatke. No na svu sreću uređaj podržava microSD memorijske kartice do 32 GB.

http://usporedilica.mobil.hr/usporedilica_v2/img/testovi/1364488998.jpg

Baterija i trajanje

Nokia 206 posjeduje bateriju jačine 1100 mAh. Pogledavši današnje pametne uređaje ovo se čini jako malo, no u ovome uređaju ovo je i više nego dovoljno. Baterija će bilo kakvim korištenjem, bilo da imate sate razgovora ili šaljete mnogo poruka izdržati i po nekoliko dana.

Multimedija, FM radio, glazba

Uređaj posjeduje glazbeni player, koji ima i svoj widget kojeg je moguće dodati na početni zaslon kako smo naveli već. Glazbeni player je jednostavan i lagan za korištenje i sasvim dovoljan za dobro obavljanje svoje funkcije, reprodukciju glazbe. Pregled vaših glazbenih datoteka je moguć kao popis svih datoteka, prema izvođačima, albumima i žanru. Unutar glazbenog playera moguće je pregledavati i video isječke. Kvaliteta reprodukcije je odlična.

 

FM radio je također prisutan i za njegov rad potrebne su slušalice. Uređaj samostalno pretražuje radio postaje, no moguće ih je i unijeti ručno. Uređaj pamti do 20 radio postaja.

Fotoaparat i video

Nokia 206 posjeduje 1,3 MP kameru bez bljeskalice i nekih pretjeranih dodataka. Osim opcija za mijenjanje između nekoliko efekata i podešavanje balansa bijele boje, uređaj ima mogućnost samoportreta. Uključivanjem samoportreta uređaj se mora postaviti uspravno i sam napavi fotografiju. Samookidač je također prisutan i moguće je namjestiti na jedan od tri predefinirane vrijednosti, maksimalno do deset sekundi. Kvalitetom fotografija i videa se uređaj ne može pohvaliti, no za potrebe nekog hitnog slikanja poslužiti će svrsi.

 

Fotografirano s Nokijom 206:

 

 

Povezivost i Internet pretraživač

Osim Bluetootha, uređaj posjeduje još mogućnost spajanja na 2G podatkovnu mrežu. U tom ste slučaju prilikom surfanja osuđeni na male brzine prijenosa podataka. MicroUSB je izostao i zbog toga je i samo korištenje memorijske kartice otežano jer ćete se morati poslužiti dodatnim čitačem kartica kako bi prebacili podatke.

 

Pretraživač je jednostavan i funkcionalan. Na početnome zaslonu dočekat će vas četiri kratice za već definirane stranice. Uz to nalaze se još dvije kartice, jedna prikazuje povijest posjećenih stranica, a druga omiljene stranice. Pretraživač ne obiluje postavkama, no osnovne postavke su prisutne.

Navigacija

Uređaj ne posjeduje GPS te nema navigacije.

Uredski paket

Za poslovne svrhe uređaj vam neće koristiti baš. Osim dodavanja bilješki u postojećoj aplikaciji, obveze i podsjetnik na sastanke je moguće dodati u kalendaru.

Organizator i alarm

Kao što smo spomenuli u odlomku iznad kalendar ima funkciju organizatora i u njega upisujete sve obaveze i podsjetnike. Kalendar osim prikaza po mjesecima omogućuje prikaz po tjednima s prikazom obaveza, te samo popis obaveza.

Alarm je samostalna aplikacija. Postoji svega nekoliko opcija (izmjena tona alarma, istek ponavljanja). N ažalost, nije moguće postaviti više alarma odjednom.

Aplikacije i igre

Osim već nabrojanih aplikacija uređaj ne posjeduje neke dodatne. Od aplikacija možemo spomenuti pretvornik koji služi za pretvaranje raznih mjernih jedinica te svjetski sat. Uz uređaj dolaze i tri igre. Za više aplikacija morati ćete posjetiti Nokia Trgovinu.

Cijena za Nokiju 206

Cijena uređaja je 579 kuna (ožujak 2013.). No, osim u slobodnoj prodaji, mobitel se može kupiti i kod mobilnih operatera.

Cool faktor

Cool je što uređaj dolazi u nekoliko boja, od kojih će neke iskakati iz današnje monotonosti crne i bijele.

Zaključak

Nokia 206 je zanimljiv i jednostavan mobilni uređaj koji uz izvrsnu bateriju može služiti kao sekundarni ili kao i primarni uređaj za pozive. Jedino što kao nedostatak vidimo jeste cijena.

Sve ostalo je na strani uređaja koji nas je sa zadovoljstvom vratio u prošlost.

 

Plus

+ baterija

+ izrada

+ microSD kartica

 

Minus

- cijena

- kamera

- nedostatak USB-a

Konkurencija

Huawei G5510

           

Huawei je također klasični candy bar uređaj. Ovaj uređaj krasi nešto niža cijena od Nokije. Osim niže cijene prednost je u mnogo boljem ekranu koji prikazuje 262.144 boja. Jedina karakteristika u kojoj Huawei kaska je kamera. Huawei G5510 smo već imali na testu pa možete pročitati naša iskustva s njime.

 

Nokia C2-01

 

Nokia C2-01 je malo stariji uređaj, no još uvijek se može pronaći u ponudi. Cijena uređaja je ista kao i za Nokiju 206, no učinjen je kompromis u specifikacijama. C2-01 donosi nešto manji ekran, tek od 2 inča, ali s 256.144 boja. Osim ovoga i kamere od 3,15 MP ostatak specifikacija je isti.

 

 

 

Komentari

pupica

20. prosinca 2013 - 19:52 Prijavi neprimjeren komentar

Zasto ne mogu na noki 206 da imam sablon tex, napr. za slanje parking servisu podatke o kolima? To funkcionise na nokia xpress.

MOSTAR 2013

04. prosinca 2013 - 14:36 Prijavi neprimjeren komentar

Čekam odgovor od Vas od 02.prosinca

MOSTAR 2013

02. prosinca 2013 - 12:34 Prijavi neprimjeren komentar

Zašto ne mogu poslati MMS sa telefona Nokia 206 Dual SIM? Molim Vas ako možete da mi odgovorite i pomognete u vezi ovog. Hvala unaprijed!

MOSTAR 2013

02. prosinca 2013 - 12:31 Prijavi neprimjeren komentar

Zašto ne mogu poslati MMS?

Odgovori